Recensie: Rita Orie – In het vervloekte hart

Recensie: Rita Orie – In het vervloekte hart


Priya Chkadhari heeft een groot geheim: ze is een bloedkind, geboren tijdens de bloedmaan, en heeft daardoor bijzondere krachten. Priya leeft een zo onopvallend mogelijk leven om niet ontdekt te worden, want bloedkinderen worden gezien als monsters die moeten worden vermoord. Het is benauwend, maar ze lijkt niet aan haar lot te kunnen ontsnappen.
Als Priya op een dag de kans krijgt om een plek te bemachtigen als student in Kuwatta – het grootste militaire fort van het land – grijpt ze die met beide handen aan. Een plek in Kuwatta zou een nieuw leven voor Priya kunnen betekenen. En alles is beter dan haar leven in Disin.
Tot haar verbazing blijken haar krachten in Kuwatta als gave in plaats van als vloek te worden beschouwd. Ze ontmoet er andere bloedkinderen, allemaal met hun eigen krachten, en wordt getraind om mee te kunnen vechten in de guerillaoorlog tegen de kolonisten die Awaran al eeuwenlang in zijn greep houdt. Alleen komt Priya er al snel achter dat er zich ook een groot gevaar in het vervloekte hart van Kuwatta zélf schuilhoudt…

ISBN: 9789048857234 – Uitgeverij Moon – Aantal pagina’s: 440 – Young adult


*****

3 van de 5 sterren – Annechien


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een goede young adult waarin je ontdekt dat het gevaar vaak dichterbij is dan je denkt.’

Hoofdpersonages

*****

In In het vervloekte hart lees je over heel veel personages en dat maakt het soms wel lastig te begrijpen. De hoofdpersoon is Priya, een bloedkind met bijzondere krachten. Ze heeft al haar hele leven lang haar krachten geheim moeten houden, maar dan krijgt ze de kans om te studeren in Kuwetta, het grootste militaire fort van het land. Priya is niet de enige uit Disin die deze kans krijgt, haar zusje Ishani gaat daar in de leer als geleerde.
Op Kuwatta ontdekt Priya dat haar krachten geen vloek, maar een gave zijn. Priya’s krachten worden ingezet om te vechten tegen de kolonisten. Op Kuwatta komt ze er ook achter dat er verschillende soorten bloedkinderen zijn, daadsprekers, zichtsprekers, gevoelsprekers en doodsprekers. Priya is een daadspreker en kan mensen op een bepaalde manier dingen laten doen. Samen met haar nieuwe vrienden Kwasi en Jupta leert ze haar krachten onder controle te krijgen. En dan heb je ook nog gevoelspreker Reza, de irritante zoon van de generaal die continu overal opduikt.
— Annechien

Sfeer

*****

Vanaf het moment dat Priya Kuwatta binnenloopt merk je aan alles dat Kuwatta niet is wat het lijkt. Er wordt niks geschreven dat je dat laat denken, maar je voelt het aan alles. Er zijn verschillende regeltjes waar de soldaten zich aan moeten houden en dan breken Priya, Kwasi en Jupta per ongeluk de belangrijkste regel. Vanaf dan verloopt In het vervloekte hart in sneltreinvaart en moet je echt je best doen om alles te kunnen bijhouden.
— Annechien

Schrijfstijl

*****

Rima Orie heeft een prachtige schrijfstijl waarin ze fantasie weet te vermengen met realiteit. Bepaalde realistische onderwerpen staan behoorlijk centraal in In het vervloekte hart. Het gaat om onderwerpen zoals: racisme, onderdrukking en kolonialisme.
— Annechien

Passage uit het boek

‘De soldaat hief haar hand op en liet de mist om haar hand cirkelen. Kleurrijke bloemen ontpopten zich in cirkels en glinsterden in het licht van de fakkels.
‘Wat is dat?’ vroeg Priya, vol ongeloof, maar ook vol bewondering.
‘Hoe doet ze dat?’
‘Omdat ze een bloedkind is,’ zei het Topuaanse meisje naast Priya, die met haar kin op haar hand steunde. Ze bekeek de bloemen met een lichte frons tussen haar wenkbrauwen, maar leek niet verrast. ‘Net zoals wij.’
Priya knipperde, verbijsterd om iets uit te brengen.
Kwasi vloekte naast haar in een mix van Luaans en Frijlands.
‘We hebben jullie om dezelfde reden uitgekozen als dat we soldaat Somohardjo kozen, jaren geleden,’ zei geleerde Alfoensowa. ‘Welkom in Kuwatta, kinderen van de bloedmaan.’’

Leesvoorschrift

Dit boek lees je het fijnst weg wanneer je in het donker opgerold op de bank zit. Zorg voor een lekker drankje en wat te eten. Zorg dat je niet meer van de bank af hoeft en laat je heerlijk meevoeren door het verhaal.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

440 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.