Recensie: Rudy Morren – Het incident

Recensie: Rudy Morren – Het incident


De achttienjarige Laura Michiels, die in Amsterdam studeert, keert op een donkere en regenachtige avond terug naar huis in Antwerpen. Ze is overstuur door de ruzie en breuk met haar vriend Luuk.
In het station Antwerpen Centraal aangekomen probeert ze haar moeder te bellen om haar te vragen om haar te komen ophalen. Haar moeder, Karen, blijkt onbereikbaar te zijn. Haar vader, Maarten, kan ze wel bereiken maar die zit voor zijn werk in Duitsland. Ook haar broer, Quinten, kan haar niet helpen. Ze beslist dan maar om door de donkere nacht naar huis te fietsen. En dan gebeurt het incident.

Twee jaar later is het eens zo harmonieuze gezin van Karen en Maarten volledig ontwricht door de impact van het incident. Karen zit mentaal aan de grond, Maarten is op de dool geraakt en Quinten voelt zich in de steek gelaten door zijn ouders. Karen en Maarten zien regelmatig een zwerver die zich in hun buurt lijkt op te houden.

Wat is hier aan de hand? Wat gebeurde er twee jaar geleden?

ISBN: 9789464102598 – Uitgeverij Horizon – Aantal pagina’s: 284 – Thriller


*****

4 van de 5 sterren – Marita


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Het incident is een sterk psychologisch verhaal dat je nieuwsgierigheid prikkelt.’

Hoofdpersonages

*****

De hoofdpersonages in Het incident zijn de leden van het gezin Michiels.
Moeder Karen beleeft een buitenechtelijk avontuurtje in hotel Hering op het Stationsplein van Antwerpen. Dit heeft dramatische gevolgen die ze niet kon voorzien. Haar schuldgevoel en verdriet leiden tot psychische problemen.
Vader Maarten geraakt op de dool, hij functioneert niet meer op zijn werk zoals voor het incident.
De voorheen goede relatie tussen Maarten en Karen is verzuurd, ze praten nog amper met elkaar.
Laura, het oudste kind uit het gezin, studeert in Amsterdam. Na een ruzie komt het tot een breuk met haar vriend Luuk en wil ze thuis troost zoeken bij haar ouders en broer Quinten.
Quinten, een tiener, voelt zich in de steek gelaten door zijn ouders. Hij heeft het gevoel dat, voor zijn ouders, hun leven alleen nog rond Laura draait. Met zijn eigen gevoelens en frustraties kan hij niet bij hen terecht.
— Marita

Sfeer

*****

Het incident van Rudy Morren is een spannend, doch nogal chaotisch verhaal. Soms is het hierdoor moeilijk om de verhaallijn te volgen. Toch zet het boek aan tot verder lezen omdat je geprikkeld wordt door nieuwsgierigheid over wat het incident nu precies zou zijn.
Het incident is een confronterend verhaal omdat het je aanzet tot nadenken over welke impact een dergelijk drama op jouw eigen leven zou hebben. Je vraagt je af of de emoties en reacties van de personages overdreven worden door de schrijver of eerder realistisch zouden kunnen zijn.
— Marita

Schrijfstijl

*****

Met Het incident levert Rudy Morren een goede psychologische thriller af. Het verhaal is vrij complex door de soms onduidelijke sprongen in de tijd. Het boek is beeldend geschreven, zodat je je zelf in het Heringhotel waant waar de meeste scènes plaatsvinden.
Rudy Morren laat ieder personage voldoende aan bod komen. Ieder van hen zijn manier om met het verdriet en de tranen om te gaan. Hun schuldgevoel, het besef dat hun houding ongewild mee bijgedragen heeft tot het incident. Door zijn manier van schrijven slaagt de schrijver erin om je kippenvel te bezorgen.
Rudy Morren bouwt de spanning in het boek op meesterlijke wijze op door pas naar het einde toe te onthullen wat dit fameuze incident, waarover het gans de tijd gaat, is.
— Marita

Passage uit het boek

‘De schaarse aanwezigheid van het ambtenarenvolk komt Maarten goed uit. Hij heeft geen zin in nietszeggende begroetingen, afkeurende blikken of bemoedigende schouderklopjes vanwege de sterke reprimande van de schepen. Die was ongekend hard en sneed diep. Het schokte Maarten dat het merendeel van zijn collega’s hem liever kwijt dan rijk was. Hij ging ervan uit dat hun medeleven oprecht was na het drama dat hij had meegemaakt, nam dankbaar elke steunbetuiging in ontvangst en meende dat zijn collega’s vrienden waren die hem altijd zouden bijstaan. Hij is een illusie armer. En er nog meer van overtuigd dat het leven één aaneenschakeling van afscheid nemen is.
Het luide, onbeschaamde lachen komt vanuit het kantoor op het einde van de gang, het kabinet van de schepen. De deur staat open en Maarten kan duidelijk twee stemmen onderscheiden. De prominentste en ook die met de gemene lach is onmiskenbaar van schepen Eric Van Den Bergh, de andere is de stem van zijn collega David.’

Leesvoorschrift

Installeer je op een donkere en winderige winteravond op de sofa om de sfeer van dit boek optimaal aan te voelen. Een glaasje wijn erbij maakt het compleet.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

284 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.