Recensie: Sarah Lark – Goede hoop
1929. Nellie, Maria en hun respectievelijke partners Walter en Bernhard ontvluchten Duitsland als de partij van Hitler dreigt de macht te grijpen. Als Jood voelt Bernhard zich niet meer veilig in Berlijn. Ook Nellie, Maria en Walter willen, elk om hun persoonlijke redenen, een nieuwe start maken.
Ze emigreren samen naar Nieuw-Zeeland. Daar heerst er op dat moment een groot tekort aan dierenartsen en aangezien Nellie, Maria en Bernhard dierenartsen zijn worden ze daar met open armen ontvangen. Walter is een expert in het dresseren en berijden van paarden en krijgt een job in Epona Station, een paardenstoeterij.
Het leven lijkt hen toe te lachen tot de wereldwijde economische crisis ook Nieuw-Zeeland treft en ze ook hier niet echt veilig blijken te zijn voor de gevolgen van de reigende Tweede Wereldoorlog.
ISBN: 9789026161261 – Uitgeverij De Fontein – Aantal pagina’s: 589 – Roman
5 van de 5 sterren – Marita
Recensie in één zin
‘Goede hoop is een meeslepende roman over sterke vrouwen en hun zoektocht naar geluk.’
Hoofdpersonages
De Vlaamse Nellie is een verstandshuwelijk aangegaan met haar jeugdvriend, Phipps, om beiden te ontsnappen aan een huwelijk dat hun ouders hen willen opdringen. Ze zijn uit elkaar gegaan omdat Phipps een muziekcarrière in de Verenigde Staten ambieert. Terwijl Phipps in de Verenigde Staten is, wordt Nellie verliefd op Walter en trouwt uiteindelijk met hem. Walter is een gewezen Duitse soldaat. Nellie is ondanks alle belemmeringen dierenarts geworden, maar kon dit beroep niet uitoefenen in België omdat vrouwelijke dierenartsen daar niet aanvaard werden in die tijd. Ze beslissen naar Nieuw-Zeeland te emigreren.
Walter werkte altijd met paarden en kan aan de slag voor een paardenstoeterij in Nieuw-Zeeland
Maria is de autistische zus van Walter. Toen ze studeerde voor dierenarts leerde ze de Joodse Bernhard kennen en omwille van zijn veiligheid vluchten ze weg uit Duitsland en emigreren naar ieuw-Zeeland. Tijdens de boottocht naar Nieuw-Zeeland trouwen Maria en Bernhard.
— Marita
Sfeer
Goede hoop is een warm verhaal, waarin liefde en vriendschap centraal staan ondanks de harde realiteit waarin de hoofdpersonages noodgedwongen leven. Het is een pluspunt om eerst Grote dromen, het vorige boek van Sarah Lark, gelezen te hebben omdat je dan de hoofdpersonages al kent en je beter kan inleven in het verhaal.
— Marita
Schrijfstijl
Sarah Lark combineert in Goede hoop op meesterlijke wijze een fictief verhaal met historisch correcte feiten. Het boek is niet alleen het vervolg op haar vorig boek Grote dromen, ook de personages en de omgeving uit een eerder boek van haar, Alle sterren aan de hemel, spelen in dit verhaal een grote rol.
Door haar manier van schrijven slaagt Sarah Lark erin om je als het ware een band te laten voelen met de personages. De schrijfster is heel sterk in het omschrijven van menselijke relaties.
— Marita
Passage uit het boek
‘Hij sliep die nacht op de bank in Nellies woonkamer.
De dagen daarna verkeerden ze in onzekerheid en waren ze allebei bang en verdrietig.
Toen kwam het bericht dat Grit De Groot op geen enkele gevangenenlijst stond, en ook had niemand gehoord dat ze dood was.
‘Ze is spoorloos,’ zei Phipps’ agent. ‘Maar de mensen van die entertainmentorganisatie zijn ervan overtuigd dat ze het zouden hebben gehoord als een internationaal bekende pianiste gevangen was genomen.’
‘Ze is dus dood,’ fluisterde Nellie.
‘Of ze houdt zich ergens verborgen,’ zei Phipps. ‘Misschien moeten we niet meteen van het ergste uitgaan.’
Nellie huilde weer. ‘Konden we maar iets doen,’ zei ze snikkend.
‘Dit wachten, deze onzekerheid… Ik word er gek van.’’
Leesvoorschrift
Dit boek laat zich vlot lezen op een koude winterdag, met een tas hete soep bij de hand en liggend onder een warm dekentje naast het haardvuur.
Voor vrouwen of mannen?
50%
50%
Hoe dik is de pil?
Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?
+ Er zijn nog geen reacties
Reactie toevoegen