Recensie: Sarah Lark – Een moedig besluit
In 1929 emigreerden Nellie, Maria en hun respectievelijke partners Walter en Bernhard naar Nieuw-Zeeland. Ze bouwden daar een nieuw leven op.
Rond 1960. Nellie, Walter, Maria en Bernhard zijn inmiddels zestigers.
We volgen nu het leven van hun kinderen en kleinkinderen.
Grit, de dochter van Nellie, heeft een succesvolle muziekcarrière. Alles in haar leven moet daarvoor wijken, zelfs voor haar dochter Henny toonde ze nooit enige interesse. Als Grit haar vader sterft, de enige persoon naar wie ze ooit echt opkeek, raakt ze op de dool. Ze sleept Henny en haar babydochtertje Audrey mee in een dwaas avontuur op Kreta. Slaagt Nellie erin om haar kleindochter Henny te helpen om aan haar benarde situatie te ontsnappen?
David en Daphne zijn de kinderen van Maria en Bernhard. Door omstandigheden komt David in Griekenland terecht en raakt hij betrokken bij het avontuur van Grit en Henny. Is hij degene die Henny kan helpen?
Daphne is verloofd met Stephen. Om bij hem te zijn aanvaardt ze een job waarvoor ze overgekwalificeerd is. Maar kan ze leven met de manier waarop hij naar de dingen kijkt? En hoe zal haar avontuur tussen de bonobo’s in Congo aflopen als daar de strijd om de onafhankelijkheid steeds maar feller wordt?
ISBN: 9789026166952 – Uitgeverij De Fontein – Aantal pagina’s: 462 – Roman
4 van de 5 sterren – Marita
Recensie in één zin
‘Een moedig besluit is een meeslepende roman die historische feiten en fictie perfect ineen laat vloeien.’
Hoofdpersonages
De hoofdpersonages zijn de kinderen en kleinkinderen van Nellie en Walter von Prednitz. Als jonge mensen emigreerden Nellie en Walter naar Nieuw-Zeeland om het toen woelige Duitsland te ontvluchten. Grit is de dochter van Nellie. Grit heeft intussen zelf twee dochters: Henny en Audrey. Als moeder faalt Grit volkomen omdat alleen haar muziekcarrière haar interesseert. Henny is degene die de moederrol over Audrey op zich neemt.
Maria, de zus van Walter, en Bernhard emigreerden destijds samen met Nellie en Walter naar Nieuw-Zeeland. Zij kregen een tweeling, Daphne en David. Daphne bestudeert het gedrag van dieren en gaat daarom een tijdje tussen de bonobo’s wonen in Congo. David is landschapsarchitect en komt in Griekenland terecht. Hij krijgt daar de opdracht om de dierentuin van de vader van zijn vriendin te moderniseren.
— Marita
Sfeer
Een moedig besluit is het derde deel van de Nieuwe land-serie. Het boek is aangenaam om te lezen, het is leuk om de personages uit de vorige boeken opnieuw te ontmoeten. Maar desondanks vind ik dit boek minder goed dan de eerste twee delen, Grote dromen en Goede hoop, van deze serie. De spanning in het verhaal, die ik in de andere boeken wel ervaarde, ontbreekt nu.
Naar mijn gevoel worden de personages nogal zwart-wit voorgesteld: het zijn heel erg correcte mensen die nooit fouten maken of net heel slechte mensen.
Dit boek is moeilijk te lezen zonder de twee eerste delen van deze serie gelezen te hebben. Het is echt nodig dat je de personages en hun eigenheden kent om het verhaal in Een moedig besluit te kunnen volgen.
— Marita
Schrijfstijl
Net als in haar vorige boeken slaagt Sarah Lark er in Een moedig besluit in om fictie te combineren met historisch correcte feiten. Het is duidelijk als je het boek leest dat er grondig onderzoekswerk aan voorafgegaan is om de geschiedenis zo getrouw mogelijk weer te geven.
Sarah Lark is er heel goed in om de emoties van de personages te beschrijven. Op die manier slaagt de schrijfster erin om je empathie voor de personages te laten voelen. De verschillende familiebanden in het verhaal zijn nogal gecompliceerd, maar de schrijfster verduidelijkt die op een goede manier.
— Marita
Passage uit het boek
‘Hij wilde dat hij diplomatieker was. Hij was vriendelijk, net als zijn zus Daphne, maar altijd iets te naïef. Hij glimlachte toen hij aan haar laatste brief dacht waarin ze haar bonobo’s ook argeloos had genoemd. De dieren schenen helemaal niet meer bang voor haar te zijn en de moeders vonden het zelfs goed dat Daphne hun kleintjes op de arm nam en met hen speelde.
Aan het andere eind van het strand zag David een soort baai met een paar rotsen rondom een kleine ondiepe zwemplek.
Op een van de rotsen zat een jonge vrouw. Ze droeg een gele korte broek en een blauwe blouse en kamde haar lange, kennelijk net gewassen glanzende zwarte haar. Ze lette op een meisje met bruin haar dat in het water poedelde.
Het was een vredig tafereel, onwerkelijk, als iets uit een sprookje.’
Leesvoorschrift
Dit boek laat zich perfect lezen op een prachtige zomerdag, op het strand met je voeten in het zand met een glas ijskoud spuitwater bij de hand.
Voor vrouwen of mannen?
50%
50%
Hoe dik is de pil?
Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?
+ Er zijn nog geen reacties
Reactie toevoegen