Recensie: Shaun Bythell – Dagboek van een boekverkoper

Recensie: Shaun Bythell – Dagboek van een boekverkoper


De eerste kennismaking die Shaun Bythell had met The Book Shop in het Schotse kustplaatsje Wigtown was toen hij achttien was en tijdelijk thuis woonde vanwege zijn studie. Twaalf jaar later komt Shaun weer in contact met de eigenaar van de Bookshop en deze doet hem een voorstel om de zaak over te nemen. Nog geen jaar later was Shaun de eigenaar van The Bookstore, een tweedehandsboekwinkel.
In zijn dagboek doet Shaun op humoristische wijze verslag van zijn dagelijks leven in en rond de winkel. Het overleven van een boekverkoper in onze digitale tijd en hoe hij omgaat met personeel dat graag zijn eigen plan trekt en klanten die soms wel heel aparte wensen hebben. Een hartverwarmend verhaal van een man die leeft voor, met en tussen de boeken.

ISBN: 978 94 004 0734 3 – Thomas Rap Amsterdam – Aantal pagina’s: 336 – Biografisch roman


*****

4 van de 5 sterren – Joke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Lees de belevenissen in een jaar van een bijzondere boekhandelaar.’

Hoofdpersonages

*****

Shaun Bythell, de eigenaar van de Bookshop houdt een jaar lang een dagboek bij over de gebeurtenissen in en rond zijn boekhandel. Hij komt over als een vriendelijke, gemoedelijke man die er ook graag op uit trekt op zoek naar bijzondere tweedehands boeken, veelal aangeboden uit privébibliotheken, maar ook via boekenbeurzen.
Naast de vele vrienden en inwoners van Wigtown heeft de excentrieke Nicky, die Shaun in de winkel helpt, een belangrijke rol in het verhaal. Zoals Shaun schrijft: “Zonder haar zou de zaak een hoop van zijn charme missen”.
— Joke

Sfeer

*****

Hoe fijn is het om door een boekwinkel te dwalen en dat is precies de sfeer die dit boek oproept bij het lezen. Je kan het boek ook makkelijk even wegleggen en de volgende dag weer verder dwalen.
Het is dus geen spannend verhaal, maar het kabbelt lekker door.
— Joke

Schrijfstijl

*****

Het boek is met veel humor geschreven in dagboekvorm. Tussendoor worden er natuurlijk de nodige boektitels genoemd waar je tijdens het lezen toch nieuwsgierig naar wordt. Vele dagen in het dagboek beginnen hetzelfde en dat is wat eentonig, maar de gebeurtenissen van die dag maken het dan weer goed.
— Joke

Passage uit het boek

‘Echt belezen mensen zijn een zeldzaamheid, al zijn er hele volksstammen die zichzelf wel zo zien. Zulke mensen zijn makkelijk te herkennen: vaak introduceren ze zich bij het binnenkomen als “leesfanaat” en verklaren ze nadrukkelijk dat ze “maf van boeken zijn”. Ze hebben T-shirts of tasjes met opschriften die hun zelfverklaarde liefde voor boeken uitdragen, maar hun duidelijkste kenmerk is toch wel dat ze nooit iets kopen.
Tegenwoordig heb ik zo weinig tijd om te lezen dat het als zelfverwennerij voelt, een luxe die elk zintuiglijk genot te boven gaat.’

Leesvoorschrift

Lekker in je luie stoel en wellicht past hier een goed glas Schotse whisky bij.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

336 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.