Recensie: Simone Davies & Junnifa Uzodike – Het Montessorikind

Recensie: Simone Davies & Junnifa Uzodike – Het Montessorikind


Met behulp van de Montessoriprincipes leer je de ontwikkeling van je kind te stimuleren, en een gezinsleven te creëren met minder afleiding, problemen, apparaten en schermen. Simone Davies en Junnifa Uzidike laten zien hoe je als ouder het volle potentieel van jouw kind benut, en het zo goed en respectvol mogelijk kunt begeleiden tijdens zijn eigen persoonlijke ontwikkeling. Bijvoorbeeld door je huis zo in te richten dat het zelfstandigheid en onderzoek stimuleert, Montessori-activiteiten te organiseren, passend bij de interesses van je kind, ‘wellevendheidslessen’ voor te leven, waarmee je jouw kind leert anderen te respecteren en leert hoe te reageren in verschillende situaties, positief en negatief.

ISBN: 9789493319141 – Uitgeverij Brandt – Aantal pagina’s: 288 – Zelfhulpboek


*****

5 van de 5 sterren — Eline


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een dikke bundel opvoedtips volgens het Montessoriprincipe.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Het Montessorikind is een gids vol opvoedtips om kinderen zelfstandige individuen te maken. Je leert waarom we Montessori thuis nodig hebben, hoe je een begeleider van het kind kunt zijn, hoe je je huis het beste kunt inrichten volgens de Montessoriprincipes, activiteitenvoorbeelden en nog veel meer. Of je nu een enkele tip uit dit boek in de praktijk gaat gebruiken, of misschien wel heel veel, je zult er zeker iets van leren.
Ik kwam er tijdens het lezen van dit boek achter dat ik al best veel dingen volgens de Montessoriprincipes doe. Ik leer mijn zoontje zoveel mogelijk dingen zelf te doen en we maken veel tijd vrij voor creatieve activiteiten. Desalniettemin staan er nog talloze tips in dit boek waarmee ik aan de slag wil gaan.
— Eline

Schrijfstijl

*****

Het Montessorikind is praktisch geschreven. Het taalgebruik is goed te begrijpen en het boek is overzichtelijk.
Er staan tussendoor veel praktijkvoorbeelden in dit boek wat maakt dat je voorbeelden vanuit de theorie en de praktijk leest. De activiteitenbijlage in dit boek vind ik geweldig. Je krijgt allerlei ideeën aangereikt waar je in eerste instantie niet aan zult denken. Door het register achterin, kun je direct bladeren naar het voor jou interessante onderwerp. Zo krijg je direct tips over het onderwerp waarmee je aan de slag wilt. Of dit nu is over bijvoorbeeld creativiteit of observeren, je kunt hier veel in vinden.
— Eline

Passage uit het boek

Montessori is voor elk kind

We zijn ervan overtuigd dat montessori in elk huis kan worden toegepast, met kinderen van verschillende achtergronden, overal ter wereld en ongeacht de gezinssamenstelling. Montessori draait om leren dat elk kind uniek is, het ondersteunen van de individuele ontwikkeling en aanpassingen doen waar nodig.

Montessori is niet alleen voor kinderen die stil kunnen zitten en zelf hun werkje weer in de kast kunnen zetten. Het is ook, en vooral, geschikt voor kinderen die behoefte hebben aan beweging. Ze kunnen bewegen tijdens het spelen, ze kunnen dansen en zingen, muziek maken, ritmes ontdekken en grote en kleine bewegingen maken. Montessori is voor elke manier van leren: visueel, auditief of kinesthetisch (dingen aanraken en voelen om ze te leren kennen). Het is voor kinderen die graag leren door te doen en ook voor kinderen die leren door te observeren.

Dr. Montessori zag het potentieel in alle kinderen, inclusief de neurodivergente kinderen (die bijvoorbeeld dubbel bijzonder zijn of hoogbegaafd, die ADHD of ASS hebben, sensorische problemen of leerproblemen), een beperking hebben (verstandelijk of fysiek), doof of blind zijn of (selectief) mutisme hebben.’

Voor wie is dit boek?

Het Montessorikind is geschikt voor ouders/verzorgers van kinderen in de leeftijd van drie tot twaalf jaar.
— Eline

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

288 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.