Recensie: Thunberg – Blinde woede

Recensie: Thunberg – Blinde woede


Helsingborg, 10 mei 2019. Een Zweeds biochemisch bedrijf wordt verzwolgen door een allesverwoestende vlammenzee. Wanneer het vuur is geblust, treft de politie de verbrande resten aan van twee mannen en een mysterieus symbool met de woorden ‘Fight back’ erop. De brand kan geen toeval zijn. Bij verschillende protestacties over heel Europa duikt steeds hetzelfde symbool op.
Bij Eurojust in Den Haag wordt een onderzoeksteam op de zaak gezet, met de Zweedse Esther Edh aan het hoofd. Het duurt niet lang voordat het onderzoeksteam terechtkomt in een zenuwslopende race tegen de klok om een nieuwe aanslag te voorkomen.
Blinde woede is een veelzijdige thriller over maatschappelijke ontevredenheid, een boek dat toont wat ons staat te wachten als de massa zich laat leiden door razernij. Thunberg blinkt uit in het genre van de Scandinavische thriller en geeft er tegelijkertijd een eigen draai aan. In 2019 ontving ze de prijs voor beste Zweedse thrillerdebuut.

ISBN: 9789463939911 – Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts – Aantal pagina’s: 368 – Thriller


*****

4 van de 5 sterren
(3 van de 5) – Frederique / (4 van de 5) – Marita


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Blinde woede is een thriller die op een knappe manier laat zien hoe maatschappelijke woede uit de hand kan lopen.’

Hoofdpersonages

*****
— Frederique

*****
— Marita

Julia Elander heeft het brandende verlangen om de wereld te veranderen. Jaren terug richtte ze de protestgroep Dierensoldaten op, waarmee ze demonstraties organiseert tegen de uitbuiting van dieren. Julia wil vredig protesteren voor verandering. Andere leden van de groep, waaronder haar broer Carl en zijn vriendin Molly, denken dat daarmee het doel niet bereikt gaat worden.
Wanneer het bedrijf Atechno volledig afbrandt, wordt op die plek het symbool ‘Fight back’ gevonden. Al snel blijkt dat er mogelijk een link is met allerlei andere protestacties door Europa. Daardoor wordt Esther Edh, Zweedse afgevaardigde bij Eurojust, erbij betrokken.

Welk personage is jou het meest bijgebleven en waarom?

Frederique: Ik had ook Julia! Het lijkt eerst alsof ze volledig buiten de gebeurtenissen staat, maar dan blijkt er toch meer achter te zitten dan je op het eerste gezicht denkt.

Marita: Blinde woede heeft uiteenlopende personages die allemaal op hun eigen manier boeien. Van allemaal is Julia mij het beste bijgebleven. Zij sprak mij het meeste aan.

Sfeer

*****
— Frederique

*****
— Marita

Wat is de kracht van dit boek qua sfeer? Wat voor gevoel had je gedurende het lezen van dit verhaal?

Frederique: Ik vond de proloog van Blinde woede echt enorm spannend. Helaas viel voor mij daarna de spanning echt heel snel weg. Het boek voelde een beetje onsamenhangend op bepaalde punten, maar dat werd gelukkig beter naarmate ik verder kwam in het boek. De echte spanning zat voor mij vooral in het laatste deel.

Marita: Blinde woede is een verhaal dat je vanaf het begin meesleurt. Het boeit omdat de inhoud aansluit bij hetgeen we momenteel regelmatig rondom ons zien gebeuren: onvrede in de maatschappij die leidt tot gewelddadige acties. Het is een boek dat stemt tot nadenken.

Schrijfstijl

*****
— Frederique

*****
— Marita

Wat vond je goed en wat vond je tegenvallen qua schrijfstijl?

Frederique en Marita: We vinden Thunberg allebei wel echt fijn schrijven. De gebeurtenissen waren niet altijd in een logische volgorde, maar door de boeiende schrijfstijl van Thunberg lees je toch vrij vlot door. De spannende momenten weet ze echt bloedstollend te maken.

Heb je eerder iets van deze auteur gelezen?

Frederique en Marita: Nee, ik heb nog niet eerder een boek van Thunberg gelezen.

Passage uit het boek

‘De hoge schuur was ongeveer honderdvijftig vierkante meter met hoge schuine dakgebinten. Rasmus had het zelf gerenoveerd en de hooizolder weggedaan zodat er plaats was voor alle metalen kooien van verschillende groottes. Sommige waren speciaal gebouwd en reikten tot enkele meters onder het plafond. Daarboven of ernaast had hij uv-lampen en tl-buizen gemonteerd die een aangename geelachtige gloed verspreidden, maar die als nadeel hadden dat ze verschrikkelijk heet werden. Rasmus zette zijn groene pet af en veegde het zweet van zijn voorhoofd. De pet was praktisch, maar hij wist niet meer of hij hem was gaan dragen om de kale plekken op zijn hoofd te verbergen, of dat die werden veroorzaakt omdat hij hem bijna constant droeg.
Vandaag hielpen de oordopjes niet. De schrille kreten gingen nog steeds door merg en been.’

Leesvoorschrift

Gewoon heerlijk op de bank, of het nu sneeuwt of warm en zonnig is, Blinde woede is een boek dat je eigenlijk altijd wel kunt lezen.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

368 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.