Recensie: Timothy Morton – Ecologisch wezen
Als je Ecologisch wezen leest, beland je midden in een briljante intellectuele vuurwerkshow. De speelse ernst van Morton’s proza combineert verwijzingen naar Blade Runner en Tibetaans boeddhisme met songteksten van Talking Heads en Ideeën van Duitse filosofen. Morton ontwerpt geen plan voor een milieuvriendelijke samenleving, maar roept in zijn inspirerende en idealistische boek op tot een radicale verandering van onze relatie met de wereld.
ISBN: 9789025906382 – Uitgeverij Ten Have – Aantal pagina’s: 244 – Informatief
3 van de 5 sterren — Luus
Start scrollen!
Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.
Recensie in één zin
‘Een rollercoaster van 244 pagina’s die je aan het denken zet over mens zijn vanuit een filosofisch-artistiek standpunt.’
Wat heb ik aan dit boek?
Dit boek zet je absoluut aan het denken! Timothy stelt veel vragen en geeft hier zelf amper antwoord op. Het boek is dan ook vooral bedoeld om de lezer zelf te laten nadenken. Ik heb dit boek als een filosofische achtbaan ervaren die mij een alternatieve kijk heeft gegeven op de wereld.
— Luus
Schrijfstijl
Het duurde voor mij even voordat ik gewend was aan Timothy’s schrijfstijl. Er staan veel filosofische referenties in het boek en hij gebruikt veel terminologie. Hierdoor was het voor mij een relatief pittig boek om doorheen te komen, maar heeft het me uiteindelijk ook iets moois opgeleverd.
— Luus
Passage uit het boek
‘Menselijke wezens hebben de massale uitroeiing in gang gezet, maar ik, kleine ik, en kleine jij hebben daaraan niets bijgedragen. Nogmaals: helemaal niets van wat je hebt gedaan, zoals het starten van je auto, heeft een statistisch significant effect gehad. Maar de miljarden keren dat auto’s zijn gestart en kolen vlam hebben gevat enzovoort, hebben wel degelijk een effect gehad.’
Voor wie is dit boek?
Als je filosofische vraagstukken kunt waarderen is dit een boek voor jou. Het boek leest alsof Timothy bij je aan de keukentafel zit met een glas whiskey en zijn gedachten over de wereld met je deelt. Lijkt het je wat om een kijkje in zijn hoofd te nemen en denkwijze te leren kennen? Nestel je dan – net als Timothy in de keuken – ook met een glas whiskey aan de keukentafel of op de bank. Kun je niet zo goed tegen filosofische (wellicht ietwat chaotisch)verhalen? Dan raad ik je aan dit boek over te slaan.
— Luus
Voor vrouwen of mannen?
50%
50%
Hoe dik is de pil?
Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?
+ Er zijn nog geen reacties
Reactie toevoegen