Recensie: Lloyd Llewellyn-Jones – De Cleopatra’s

Recensie: Lloyd Llewellyn-Jones – De Cleopatra’s


Cleopatra, de intelligente en charismatische koningin, was bij leven al een legende. Wat maar weinig mensen weten is dat er vóór haar nog zes andere Egyptische koninginnen met die naam zijn geweest. De zeven Cleopatra’s waren Griekssprekende afstammelingen van Ptolemaeus, de generaal die samen met Alexander de Grote in 322 BCE Egypte veroverde.
Ze waren nauw verwant aan elkaar, als moeder, dochter, zuster of nicht. De zeven koninginnen heersten over Egypte in de laatste fase van de onafhankelijkheid van dat land, voordat het werd opgeslokt door het Romeinse Rijk. Hun verhaal draait om ambitie, verraad en moord, maar ook om vastberadenheid en levenslange betrokkenheid. Na drieduizend jaar waarin mannen aan de macht waren geweest, volgde een slotakkoord van anderhalve eeuw waarin de koninginnen hun potentieel wisten te benutten. Alleen al door hun doorzettingsvermogen en de kracht van hun persoonlijkheid verdienen de Cleopatra’s hun plaats in de grootste geschiedenis van Egypte.

Met deze fascinerende biografie van de zeven Cleopatra’s krijgen deze buitengewone vrouwen een verdiende plaats tussen de belangrijkste figuren in de wereldgeschiedenis.

ISBN: 9789046832929 – Uitgeverij Nieuw Amsterdam – Aantal pagina’s: 352 – Non-fictie, biografie


*****

4 van de 5 sterren — Frederique


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

De Cleopatra’s laat de lezer beleven hoe powervrouwen generaties lang de macht naar zich toe trokken, tegen de heersende gendernormen van Ptolemeïsch Egypte in.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

De Cleopatra’s laat zien dat er veel meer Cleopatra’s zijn geweest dan alleen die ene bekende. Het boek zet uitgebreid uiteen hoe de Cleopatra’s aan de macht kwamen, hoe deze vrouwen de macht hielden en hoe hun leiderschap invloed had op niet alleen Egypte, maar ook landen ver daar buiten. Met een chronologische indeling vanaf de eerste Cleopatra, een Seleudische prinses, tot aan de bekendste Cleopatra, ten tijde van Julius Caesar.
— Frederique

Schrijfstijl

*****

De schrijfstijl van De Cleopatra’s is niet per se heel ingewikkeld, maar het is ook zeker geen boek dat je gemakkelijk ergens onderweg openslaat. Wél maakt Lloyd Llewellyn-Jones van de zeven Cleopatra’s een levendige geschiedenis, waarbij hij ook meerdere keren aanstipt dat ons beeld van de geschiedenis die wordt overgeleverd nooit echt neutraal is.
— Frederique

Passage uit het boek

‘Voor Cleopatra Syra, en voor alle Grieken, was Egypte een land vol oeroude mysteries. Ze had er natuurlijk wel over gehoord, een land van vreemde, exotische gebruiken en merkwaardige religieuze praktijken, waar bizarre rituelen werden uitgevoerd om goden met dierenkoppen te aanbidden, waar de lichamen van de doden zo werden bewerkt dat ze nog levend leken en waar goud en zilver uit de aarde opwelden. Ja, Egypte kende een onvoorstelbare rijkdom.
Die reputatie had het land al heel lang, want al in de Odyssee lezen we dat Homerus’ archaïsche helden daarheen reisden voor lucratieve handel, waarmee snel winst kon worden gemaakt. Zo rijk was Egypte dat Homerus vertelt over talrijke overvallen van piraten op de Egyptische kust, stuk voor stuk mislukt door de waakzaamheid van de Egyptenaren. Die verhalen grepen ongetwijfeld terug op gebeurtenissen die in de dertiende eeuw waren gebeurd.’

Voor wie is dit boek?

De Cleopatra’s is een boek waar je je aandacht bij moet houden. Niet omdat het vol moeilijke taal staat, maar juist omdat er veel dezelfde namen in voorkomen. Ook zijn er vele uitweidingen over verschillende onderwerpen en aspecten waarbij je goed op moet letten om de draad niet kwijt te raken. De Cleopatra’s is het boek voor mensen die meer willen weten over dé Cleopatra, maar dan wel in de context van de vrouwen die voor haar kwamen.
— Frederique

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

352 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.