Recensie: Jean-Paul Sartre – Existentialisme is humanisme

Recensie: Jean-Paul Sartre – Existentialisme is humanisme


“De mens is ertoe gedoemd vrij te zijn. Gedoemd want hij heeft zichzelf niet geschapen, en toch is hij vrij, want eenmaal in de wereld geworpen is hij verantwoordelijk voor alles wat hij doet.”

Met die woorden kondigde Jean-Paul Sartre in 1945 een nieuwe filosofie aan die de wereld stormenderhand zou veroveren: het existentialisme. Daarin heeft de mens geen doel, geen bestaansreden, geen essentie. Hij moet zijn existentie zelf vormgeven: “Je bent vrij, je moet kiezen,” zegt Sartre. Maar je kiest niet alleen voor jezelf. Je keuze laat zien welke wereld je eigenlijk wilt. Je vrijheid is daarmee volgens Sartre tegelijk je opdracht: “Een wereld waarin de mens beslist over zijn eigen zijn en over dat van de anderen.”

Driekwart eeuw later is Sartres filosofie nog even actueel. Het kleine en beroemde werk dat tal van mensen de grondgedachten van het existentialisme bijbracht, is nu opnieuw beschikbaar, in een nieuwe vertaling van Ger Groot.

ISBN: 9789464711967 – Uitgeverij Noordboek – Aantal pagina’s: 112 – Non-fictie, filosofie


*****

3 van de 5 sterren — Frederique


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Existentialisme is humanisme laat zien hoe het gedachtegoed van Sartre een bijna directe reactie was op wat er in de samenleving gebeurde.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

In Existentialisme is humanisme legt Sartre uit hoe deze, toen nieuwe, filosofische stroming zich verhoudt tot andere eerdere filosofische stromingen. De nadruk ligt hierbij op hoe het existentialisme zich afzet tegen de gevolgen van de wereldoorlogen en de heersende hulpeloze mindset van mensen. Het geeft je als lezer een goed beeld van de existentialistische filosofie en hoe mensen hiernaar keken.
— Frederique

Schrijfstijl

*****

Het boek bestaat uit verschillende stukken, waarbij het ene stuk makkelijker leest dan het andere stuk. De lezing van Sartre is helder en goed te volgen, als je je aandacht erbij houdt. De daarop volgende discussie over de lezing tussen verschillende mensen is een stuk lastiger te volgen. Existentialisme is humanisme is dus geen boek dat je even snel leest (ondanks het aantal pagina’s), maar eentje waar je rustig de tijd voor moet nemen. De vertaler, Ger Groot, heeft annotaties gemaakt bij de teksten en er is genoeg ruimte om daar je eigen annotaties of opmerkingen bij te schrijven.
— Frederique

Passage uit het boek

‘De mens is allereerst zoals hij zichzelf ontwerpt. Niet zoals hij zou willen of wensen zijn. Want wat we normaal onder ‘willen’ verstaan, is een bewuste beslissing, die voor de meesten van ons pas volgt op wat we van onszelf gemaakt hebben. Ik kan partijlid willen worden, een boek willen schrijven, willen trouwen, maar dat alles is slechts de manifestatie van een keuze die oorspronkelijker en spontaner is dan wat we ‘wil’ noemen. Als existentie echter werkelijk aan essentie vooraf gaat, is de mens ook verantwoordelijk voor wat hij is. Het eerste wat het existentialisme dan ook doet is ieder mens baas te maken over wat hij is en hem de volledige verantwoordelijkheid voor zijn bestaan op de schouders te leggen.’

Voor wie is dit boek?

Voor het lezen van Existentialisme is humanisme is het misschien handig als je al een klein beetje bekend bent met filosofische stromingen of lastige teksten. Het boek is ook goed te lezen zonder, maar wat achtergrondkennis geeft je als lezer een betere context. Ook moet je interesse hebben in filosofie.
— Frederique

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

112 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.