De persoonlijke Top 5 van Antoine

De persoonlijke Top 5 van Antoine


Zit jij te springen om echte aanraders? Boeken die je absoluut gelezen moet hebben of gewoon dat ene prachtige verhaal. Wij zullen van al onze recensenten een persoonlijke Top 5 publiceren. Het allerbeste wat ze ooit hebben gelezen. Daarna beantwoorden zij de vraag welk boek ze het meest is bijgebleven en waarom. Dit levert een lijst met heerlijke aanraders op die je direct op je leeslijst kunt zetten. We beginnen met de persoonlijke Top 5 van Antoine.

Zelfhulp Top 5

1. De kracht van betekenis – Emily Esfahani Smith

 

Meer over dit boek >

 

2. De kunst van het ongelukkig zijn – Dirk de Wachter

 

Meer over dit boek >

 

3. Houd me vast – Sue Johnson

 

Meer over dit boek >

 

4. Explain pain – David Butler

 

Meer over dit boek >

 

5. Vraag en het wordt gegeven – Esther Hicks

 

Meer over dit boek >

Literatuur Top 5

1. Ik – Elton John

 

Meer over dit boek >

 

2. De Fluisterman – Alex North

 

Meer over dit boek >

 

3. Een goede zoon – You-Jeong Jeong

 

Meer over dit boek >

 

4. Welkom in het rijk der zieken – Hanna Bervoets

 

Meer over dit boek >

 

5. Drijfzand – Henning Mankell

 

Meer over dit boek >

Boek dat het meest is bijgebleven

Een goede zoon – You-Jeong Jeong

Het boek dat mij het meest is bijgebleven is Een goede zoon van You-Jeong Jeong, een Koreaanse schrijfster. Ik las deze psychologische thriller dit jaar voor het eerst. Politiethrillers en actiethrillers vond ik niet meer uitdagend en onderscheidend van elkaar, dus ik wilde eens wat anders. Echt iets geheel anders, dus moest ik uit mijn comfortzone.
Dan het verhaal. Rechtenstudent Yu-Jin wordt wakker en als hij naar beneden loopt, ziet hij het levenloze lichaam van zijn moeder (hij spreekt haar aan met “Moeder”) liggen. Haar keel is doorgesneden. Zij moet een langdurige slagaderlijke bloeding hebben gehad, want overal in het huis zit bloed op de muren en vloeren. Teruggelopen naar zijn slaapkamer vindt Yu-Jin onder zijn bed een bebloed mes, dat hij ooit van zijn vader heeft gehad. In alle ontreddering besluit Yu-Jin te ontdekken wat zich precies heeft afgespeeld. Hij verbergt het lijk van zijn moeder, door het te wikkelen in landbouwplastic en op het dak te leggen en vervolgens wist hij de sporen van de lugubere gebeurtenis:

‘Ik besloot om eerst het bloed weg te vegen. Ik deed mijn aangekoekte trui en broek uit. Naakt ging ik naar de keuken en haalde rode rubberen handschoenen tevoorschijn. Ik pakte vuilniszakken en schone doeken onder de gootsteen vandaan, naast bleekwater en twee emmers. Ik vond een plastic bezem, een blik, een dweil en een stoomreiniger en verzamelde alles bij het keukeneiland. Daarna begon ik met militaire precisie schoon te maken. Ik trok de plas waarin Moeder had gelegen op het blik, goot het in een emmer en spoelde het door het toilet in Moeders badkamer. Met de plas op de overloop deed ik hetzelfde.’

Tegelijkertijd probeert Yu-Jin zijn geadopteerde broer, de politie en zijn tante op afstand te houden, zodat zij niet ontdekken dat Moeder dood is. Hoewel de chaos compleet is wordt er nog een stoffelijk overschot gevonden van een dame. Regelrecht een Kafkaëske situatie.
In een uitzonderlijke traagheid neemt Jeong de lezer mee naar een reconstructie van alle gebeurtenissen door onder andere fragmenten uit het dagboek van Moeder weer te geven. Wat mij betreft zit de kracht van deze thriller onmiskenbaar in het feit dat op een doordachte manier op de gevoelens van de lezer wordt ingespeeld. Hierdoor is mijn interesse voor psychologische thrillers alleen maar toegenomen. Je staat met je neus op de feiten, je hebt een vermoeden en je ziet hoe de hoofdpersoon mensen en feiten manipuleert, wat absoluut niet goed voelt. Stilaan krijg je inzicht in de belevingswereld en alle gedachtegangen van Yu-Jin. Het meest bijzondere van deze thriller is dat al vrij snel duidelijk is wat er zich heeft afgespeeld, maar Jeong laat de lezer toch regelmatig twijfelen over dit vermoeden. De spreekwoordelijke kers op de taart zit hem in het einde van het verhaal, waarin Yu-Jin de situatie weer naar zijn hand weet te zetten.
Meer over dit boek >

Een quote uit het boek:

‘Vlak voordat ik vertrok keek ik naar de donkere auto, die wegzonk in de diepte. Hae-Jin was al onder water.’


 

+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.