Recensie: Wilma van Grinsven-Padberg – Olijfolie

Recensie: Wilma van Grinsven-Padberg – Olijfolie


We hebben allemaal wel een fles olijfolie in onze keuken staan. Olijfolie is een van de gezondste, vaakst gebruikte én oudste oliën ter wereld. Er valt zoveel over te vertellen, en toch is er zo weinig over bekend:

  • Hoe onderscheid je een goeie olijfolie van een slechte?
  • Waar en hoe wordt olijfolie gemaakt?
  • Bestaat er zoiets als olijfolie-fraude?
  • Welke olijfolie past bij welk gerecht?

Aangevuld met twintig heerlijke recepten, van een geurige focaccia tot verrassend karamel-vanille-ijs met een scheutje olijfolie.

Wilma van Grinsven-Padberg is gediplomeerd olijfoliesommelier en gepassioneerd door de mediterrane levensstijl. In dit allesomvattende naslagwerk laat ze zien waarom olijfolie ook wel ‘het vloeibare goud’ wordt genoemd, hoe je het kunt gebruiken tijdens het koken en waarom het zo goed is voor je gezondheid.

ISBN: 9789401423502 – Uitgeverij Lannoo – Aantal pagina’s: 240 – Informatief


*****

4 van de 5 sterren — Antoine


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een duidelijk boek met veel informatie over een dagelijks gebruikt kookingrediënt.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

In het boek Olijfolie lees je echt alles over olijfolie. De auteur behandelt diverse onderwerpen, zoals de geschiedenis van de olie, het productieproces, de criteria waar een goede olijfolie moet voldoen, de wijze waarop je de kwaliteit van een olijfolie kunt beoordelen, de positieve effecten van olijfolie op de gezondheid, enzovoorts. In het boeken komen ook experts aan het woord, zoals producenten, een professioneel olijfolieproever, een wetenschapsjournaliste en een voedingsdeskundige, die ieder vanuit hun eigen perspectief een bijdrage over het onderwerp olijfolie leveren. Boeiend om te lezen dat er zoveel te vertellen is over een zo ogenschijnlijk normaal product als olijfolie!

Het boek Olijfolie bevat veel aantrekkelijk fotomateriaal en duidelijke illustraties en schema’s die de tekst van het boek ondersteunen. Als laatste is een twintigtal recepten met olijfolie opgenomen.

De informatie in het boek Olijfolie is niet algemeen bekend of eenvoudig op internet te vinden. Daarmee heeft het boek naar mijn mening absoluut een toegevoegde waarde op bestaande (kook)boeken en feitenmateriaal op internet.
— Antoine

Schrijfstijl

*****

De schrijfstijl van Olijfolie laat zich het beste omschrijven als toegankelijk, maar hier en daar wordt naar mijn mening te veel spreektaal gebezigd, vooral in het eerste hoofdstuk over de historie van de olijfolie. Het hoofdstuk over de historie van olijfolie komt ook niet goed uit de verf qua inhoud. De verbanden tussen veel zinnen ontbreken.

Verder blijft ook nog wat onduidelijkheid bestaan over de vraag hoe men een olijfolie, waarmee gerommeld is, kan ontdekken. Maar misschien is het juist de boodschap van de auteur dat een olijfolie, gemaakt van geraffineerde olie, moeilijk te ontmaskeren is.
— Antoine

Passage uit het boek

‘Het is nog steeds een populaire misvatting dat olijfolie niet de beste keuze zo zijn bij het koken en dat je ze best niet zou verhitten. Ik wil dit misverstand graag voor eens en altijd de wereld uithelpen en gebruik hiervoor graag de resultaten van een toonaangevend onderzoek van Australische wetenschappers. Zij hebben het effect van de verhitting van een aantal populaire oliën in detail onderzocht. Ze kwamen tot de conclusie dat extra vierge olijfolie het veiligst was en het meest stabiel bleef.’

Voor wie is dit boek?

Het boek Olijfolie is het meest geschikt voor mannen en vrouwen die van koken houden of voor lezers die zich beroepsmatig bezighouden met koken, zoals chef-koks, (leerling-)koks, docenten aan de koksopleiding, restauranthouders, culinaire recensenten, culinaire journalisten en andere kookprofessionals. Verder raad ik het boek aan aan de lezer die zich wil verdiepen in gezonde voeding.
— Antoine

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

240 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.