Duo-recensie: Christian Frascella – Het is te koud om te sterven

Duo-recensie: Christian Frascella – Het is te koud om te sterven


Het verhaal speelt zich af in Turijn, in Corso Giulio nabij de buitenwijk Barriera. Het is het kloppend hart van een smeltkroes van culturen, waar criminaliteit hoogtij viert.  Het is winter, ver in januari, en het is koud. Twee dagen geleden heeft het gesneeuwd en het is spekglad.

Mohammed, eigenaar van de wasserette, vanwaaruit Contrera de privédetective opereert, roept de hulp in van Contrera voor de zoon van zijn vriend, Driss. Hij is in de problemen gekomen door zijn regelmatige bezoekjes aan een gokkantoor. Driss moet op den duur geld lenen en heeft hierdoor een grote schuld uitstaan bij Oskar, een beruchte Albanees, die tevens zetbaas is van de maffia. Driss wil echter van niemand hulp hebben en Contrera moet dan ook proberen zijn geldproblemen op te lossen achter zijn rug om.

Wanneer Oskar dood in zijn kantoor wordt aangetroffen, krijgt Driss de schuld waarna er een klopjacht op hem volgt door de Albanese criminelen, de maffia en de politie, maar Driss blijft voorlopig onvindbaar. Via zijn infiltranten komt Contrera er langzaamaan achter hoe de vork in de steel zit en wie er allemaal bij betrokken zijn.

Het is een lastige zaak om op te lossen, intriges volop, waarbij Contrera tijdens zijn zoektocht voortdurend wordt gehinderd door De Falco, een politieagent met een duistere kant, die heel erg streeft naar rechtvaardigheid.

En dan is er ook nog Erica, op wie hij verliefd wordt.

ISBN: 9789492754219 – – Uitgeverij Brooklyn – Aantal pagina’s: 319 – Literaire Thriller


*****

5 van de 5 sterren
(5 van de 5) – Frederique / (5 van de 5) – Sandra


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Het leven van Contrera is een aaneenschakeling van mislukkingen, maar hij laat zich hierdoor niet uit het veld slaan en bijt zich in ‘Het is te koud om te sterven’ vast in een Albanese woekeraarszaak, opererend vanuit zijn ‘kantoor’ in het hoekje van een wasserette, naast een koelkast met bier.’

Hoofdpersonages

*****
— Frederique

*****
— Sandra

Contrera, sympathieke veertigjarige bluffer, is ontslagen als politieagent wegens corruptie en handel in drugs, waardoor hij voor zichzelf is begonnen als privédetective. Zijn kantoor bevindt zich in een hoekje van een wasserette, waarvan Mohamed Sabil de eigenaar is. Hij verdient een schamel inkomen met het schaduwen van overspelige echtgenoten. Zijn ex-vrouw Anna haat hem en zijn puberdochter Valentina ziet hij ook bijna niet meer. Contrera woont noodgedwongen in bij zijn zus Paola en haar man Ermanno en hun kinderen Alfredo en Giada.

Welk personage is jou het meest bijgebleven en waarom?

Frederique: Naast de sympathieke Contrera is vooral Luca mij bijgebleven. Luca is de veel te slimme zoon van Contrera’s nieuwe liefde. Luca doorziet alles, kijkt documentaires en films in het Frans zonder ondertiteling en maakt goed geplaatste opmerkingen die Contrera ongemakkelijk maken. Luca levert, ondanks zijn genialiteit, geen echte bijdrage aan het oplossen van het mysterie, maar de stukken waarin hij voorkomt maakten me constant aan het lachen.

Sandra: De hoofdpersoon, Contrera, is mij het meest bijgebleven, omdat hij – ondanks alle mislukkingen en fouten, toch nog iets van zijn leven wil maken. Hij is lomp, hij is egoïstisch, hij liegt en bedriegt, maar heeft het hart ook op de goede plaats zitten en is op z’n tijd charmant.

Sfeer

*****
— Frederique

*****
— Sandra

Wat is de kracht van dit boek qua sfeer? Wat voor gevoel had je gedurende het lezen van dit verhaal?

Frederique: De spanning van Het is te koud om te sterven grijpt je meteen vanaf het begin, je kan het boek gewoon niet wegleggen. Je voelt tijdens het lezen echt de sfeer van winter in Turijn, de grimmigheid is bijna tastbaar.

Sandra: Ik denk dat de kracht van dit boek is, dat zodanig is beschreven dat je je echt een beeld kunt vormen van de personages en de locaties waar het zich afspeelt. Het gevoel dat ik tijdens het lezen had was dan ook: dit boek is te spannend om te laten liggen, laat me met rust, want dit boek moet uit!

Schrijfstijl

*****
— Frederique

*****
— Sandra

Wat vond je goed en wat vond je tegenvallen qua schrijfstijl?

Frederique: Ik moest de eerste pagina’s echt even in het boek komen omdat Het is te koud om te sterven vanuit de ik-persoon geschreven is. Na een paar pagina’s was ik daar echter aan gewend en ging ik er vlot doorheen. Ik kon het boek niet meer wegleggen en moest weten wat er gebeurd is.

Sandra: Dat had ik dus helemaal niet, dat ‘even inkomen’. Ik vond het vanaf de eerste bladzijde al lekker weglezen. Het verhaal is vlot geschreven, helder en goed te volgen, de personages kun je bijna uittekenen en de gebeurtenissen volgen elkaar in een vlot tempo op.

Heb je eerder iets van deze auteur gelezen?

Frederique: Nee dit is het eerste boek dat ik van Christian Frascella lees, ik ben wel heel nieuwsgierig naar volgende delen.

Sandra: De schrijver Christian Frascella was mij tot op heden geheel onbekend; ook ik ben heel benieuwd naar deel 2 en 3 van de trilogie met privé-detective Contrera als hoofdpersonage.

Passage uit het boek

‘Ik parkeer in Via Verres tussen een berg sneeuw en een aftandse Alfa Romeo en loop lusteloos naar de wasserette. Er is een snijdend briesje opgestoken en ik heb eigenlijk geen zin meer om deze zaak nog verder uit te zoeken. Maar ik heb inmiddels meer dan de helft van mijn voortijdig geïncasseerde beloning uitgedeeld, dus ik heb geen keus. Ik moet achter een twintigjarige Marokkaan aan, de enige verdachte in een moordzaak en compleet geschift.
Maar ja, dat zijn nou eenmaal de risico’s van het vak. De ene keer werk je voor de slechteriken, de volgende keer voor bonafide mensen. Alleen is die laatste categorie in de wereld dungezaaid.
Slechteriken vind je daarentegen overal.
Je vindt ze zelfs om half elf ’s morgens in je kantoor.’

Leesvoorschrift

Rustige lente-/zomermiddag waarbij je niet gestoord wordt, leunend in de hoek op de bank met opgetrokken benen en een kat op schoot. Het is een uur of drie, half vier, kopje thee erbij, een waterig zonnetje schijnt nog net naar binnen. Het begint te even later te regenen en ook de wind steekt op. Heerlijk nog even rust voordat iedereen weer thuis is.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

319 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.