Duo-recensie: Christiaan Frascella – De lange nacht van Contrera

Duo-recensie: Christiaan Frascella – De lange nacht van Contrera


Wanneer er in de wijk Barriera di Milano een dubbele moord plaatsvindt op de Egyptische Basim en Italiaanse Luciano Ferraro, blijkt privédetective Contrera zich ongewild op de plaats van het delict te bevinden, de kebabzaak van Basim.

Zijn vriend Eddie wordt als hoofdverdachte gezien, omdat hij diepere gevoelens heeft voor Lubna, de vrouw van Basim, die Basim ook onlangs heeft verlaten. Contrera doet er alles aan om de moordenaar snel te vinden, want de spanning is in de multi-culturele wijk Barriera om te snijden. Er hoeft maar iets te gebeuren of de boel ontploft. Van barman Sergione hoort hij dat er een burgerwacht wordt samengesteld om de orde in de wijk te herstellen, waaronder zich ook politiemensen bevinden.

Ook privé staat Contrera onder hoogspanning, het wordt een lange nacht.

ISBN: 9789492754462 – Uitgeverij Brooklyn – Aantal pagina’s: 288 – Roman/detective


*****

4 van de 5 sterren
(4 van de 5) – Frederique / (4 van de 5) – Sandra


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘De onhandige acties van Contrera maken dat De lange nacht van Contrera net zo hilarisch als de voorgaande delen.’

Hoofdpersonages

*****
— Frederique

*****
— Sandra

Contrera is een voormalige politieagent uit de wijk Barriera di Milano in Turijn, die zich – nadat hij door een ambtsmisdrijf uit zijn functie werd gezet – laat inhuren als privédetective. De sympathieke detective houdt kantoor in de wasserette van Mohamed Sabil. Het is een bijzonder figuur, die zich elke keer, zowel zakelijk als privé, behoorlijk in de nesten weet te werken. Tussen alle bedrijven door weet hij toch op slinkse wijze de verschillende misdaden op te lossen, waardoor hij het respect van de wijk verdiend.
Eddie, van Nigeriaanse komaf, is een vriend van Contrera. Hij heeft na jaren op straat te hebben geleefd eindelijk een beetje geluk in zijn leven, hij heeft een baan en een vriendin. Door een samenloop van omstandigheden wordt Eddie de hoofdverdachte van een dubbele moord. Contrera wordt ingehuurd om Eddie aan een onderduikadres te helpen en de echte dader te vinden.

Welk personage is jou het meest bijgebleven en waarom?

Sandra: Contrera is mij het meest bijgebleven vanwege zijn manier van optreden en hoe hij zich in de nesten weet te werken. Aan de ene kant is hij superlomp, maar aan de andere kant is het net een groot kind dat niet zo’n slimme keuzes maakt. Hij bedoelt het goed en heeft het beste met iedereen voor, alleen komt dit niet altijd op de juiste manier tot uiting.

Frederique: In dit derde deel zitten veel dezelfde personages als in het eerste en tweede deel. Je kan wederom niet om de zelfspot van Contrera heen, maar naast Contrera is ook Luca mij wederom het meest bijgebleven. Luca, de veel te slimme zoon van Contrera’s nieuwe liefde, doorziet alles. Hij kijkt dwars door Contera’s eenmansshow heen en je kan niet anders dan lachen tijdens het lezen van hun gesprekken.

Sandra: Luca is inderdaad een bijzonder kind! Valentina is me overigens ook bijgebleven, de dochter van Contrera en Anna. Ik heb echt medelijden met haar. Het zullen je ouders maar zijn, wat maken ze er een puinhoop van en dan ook nog je verjaardag vergeten! Ik kan me zo voorstellen dat ze haar hakken in het zand zet!

Sfeer

*****
— Frederique

*****
— Sandra

Wat is de kracht van dit boek qua sfeer? Wat voor gevoel had je gedurende het lezen van dit verhaal?

Frederique: De lange nacht van Contrera is qua sfeer vergelijkbaar met de twee eerdere delen, maar leest op een of andere manier toch een beetje anders. Dit komt denk ik door het feit dat de misdaad waar het boek helemaal om draait vrij laat in het boek plaatsvindt. Deze keer had Frascella denk ik een aanloopje nodig. Desondanks is het na deze ‘echte’ misdaad een heerlijke doorlezer.

Sandra: Ik vond dit Contrera-deel eigenlijk meer van hetzelfde en dat vond ik jammer. De andere delen heb ik in een ruk uitgelezen, maar dit deel heb ik meerdere keren weggelegd. Contrera doet steeds dingen verkeerd, hij is altijd op plekken te vinden waar hij niet moet zijn en hij komt vrijwel elke keer in uitzichtloze situaties terecht, waarbij hij toch nog elke keer de zaak weet op te lossen. Privé zit er ook niet veel schot in.

Frederique: Dit had ik ook een beetje. Het boek begint vrij traag waardoor het soms lastig is om het boek weer op te pakken, de sfeer is toch anders dan in de twee eerdere delen.

Schrijfstijl

*****
— Frederique

*****
— Sandra

Wat vond je goed en wat vond je tegenvallen qua schrijfstijl?

Sandra: Christin Frascella heeft een vlotte schrijfstijl en weet zaken zeer gedetailleerd en  humoristisch te beschrijven.

Frederique: Dat ben ik met je eens! Frascella beschrijft Barriera op kleurrijke wijze en de manier waarop hij dat doet met cynisme en humor maakt dat je constant grinnikt tijdens het lezen. Na de eerder genoemde langzame start, krijgt het boek in de tweede helft echt vaart.

Heb je eerder iets van deze auteur gelezen?

Frederique & Sandra:  We hebben alle eerdere ‘Contrera’-boeken gelezen en we zijn beide van mening dat deel 1 en deel 2 spannender waren.

Passage uit het boek

‘Hij legt zijn grote handen op de kassa. ‘Ben jij gekomen om mij te bedreigen? Waren brieven niet genoeg?’ ’Ik weet niet waarover je het hebt’, antwoord ik en ik neem een stevige, gulzige hap van de kebab, die in mijn mond en tussen mijn tanden uiteenvalt met die sterke, volle smaak: ik heb nog geen stukje vlees doorgeslikt of ik voel dat mijn mond, mijn tong en mijn keel al in brand staan, niet alleen vanwege de temperatuur van deze kost maar ook omdat de kruiden agressief pittig zijn. Als een vuurbal glijdt de hap mijn slokdarm door en ik voel hem twee, drie keer in mijn maag stuiteren voordat ik de kracht vind om de koeling te openen en een blikje Coca-Cola open te trekken dat ik zo gehaast mijn strot ingiet dat het schuim een tel later door mijn neusgaten naar buiten komt. Kortom, een erbarmelijk schouwspel, waarvan Basim sprakeloos getuige is, met nog steeds een grimmige uitdrukking op zijn gezicht. ‘Teringjonas’, weet ik uit te roepen na de slachting, mezelf schoonboenend met het servetje. Maar mijn drama brengt hem niet van zijn stuk, want hij gaat direct door: ‘Hebben zij jou gestuurd?”

Leesvoorschrift

Voor De lange nacht van Contrera kan je het beste een rustige middag hebben waarin je niet gestoord wordt. Lekker met opgetrokken benen op de bank en wat te drinken op tafel.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

288 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.