Recensie: Alain Verheij – Ode aan de verliezer

Recensie: Alain Verheij – Ode aan de verliezer


Hoe moet ik leven? Hoe houd ik hoop? Waar vind ik vrijheid? Het zijn vragen van nu, maar ze zijn niet nieuw. De Bijbel staat al vol verhalen waarin zulke levensvragen onderzocht worden. Die verhalen hebben een tijdloze zeggingskracht, betoogt Alain Verheij. Zijn hervertelling – vol vaart, met humor, empathie en bravoure – begint bij de eerste twee Bijbelse broers: Kaïn en Abel. De eerste is sterk, succesvol, zelfredzaam en assertief. De tweede weet zich helemaal niet te redden. Toch maken de Bijbelschrijvers juist van hem, en van de Abels die na hem kwamen, een held.
Het is een van de belangrijkste lessen die de Bijbel ons leert: zie en hoor de Abels, wees niet bang om er zelf soms één te zijn, heel wonden als de Samaritaan, heb je naasten lief en zelfs je vijanden, heb de moed van Debora en het rechtvaardigheidsgevoel van Mozes.

ISBN: 9789045042763  – Uitgeverij Atlas Contact – Aantal pagina’s: 256 – Informatief


*****

4 van de 5 sterren — Eline


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een vlot geschreven boek vol tips en adviezen.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Door Ode aan de verliezer leer je hoe Bijbelverhalen je houvast kunnen bieden en je verder kunnen helpen in lastige momenten. Het is wel gewenst om enige kennis van de Bijbelverhalen te hebben.
— Eline

Schrijfstijl

*****

Doordat Ode aan de verliezer vlot is geschreven, leest het makkelijk weg en is het moeilijk om dit boek weg te leggen. Ik vond het erg mooi om te lezen hoe verhalen uit de Bijbel kunnen worden vertaald naar het leven van nu. Er is handig gebruik gemaakt van eindnoten. Op deze manier kun je achterin het boek makkelijk terug vinden waar in de Bijbel je dit verhaal kunt lezen en soms nog wat extra informatie.
— Eline

Passage uit het boek

‘Nog altijd beult de farao het tot slaaf gemaakte volk af, nog altijd worden er Hebreeuwse jongetjes in de Nijl gegooid, alleen is Mozes daar nu geen getuige meer van. Wat is de manier om met zulk onrecht om te gaan, ook in onze tijd? Weten dat mijn welvaart ten koste gaat van anderen, maar er niets aan kunnen veranderen? Een hardnekkig schuldgevoel in mijn achterhoofd voelen terwijl ik eigenlijk liever zou vergeten wat er gebeurt met bijvoorbeeld de koffieboeren, de katoenbewerkers, de tropische wouden, de plofkippen? Het is een terugkerend motief in dit boek, omdat het probleem in het DNA van de westerse samenleving zit – en we moeten het adresseren.
Mozes vindt het beginnetje van een antwoord op een dag als vele andere, waarop hij de schapen en geiten weidt in een bergachtig gebied.’

Voor wie is dit boek?

Ode aan de verliezer is geschikt voor iedereen die zou willen weten hoe Bijbelverhalen nog van invloed kunnen zijn op het leven van nu. Enige Bijbelkennis is handig, omdat de verhalen te weinig belicht worden in dit boek.
— Eline

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

256 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.