Recensie: Aline Sax – Wat ons nog rest
Berlijn, april 1945. De Tweede Wereldoorlog loopt op zijn einde. De Russen vallen Berlijn binnen en bezetten de stad die tot een woestenij verworden is.
Midden in dit oorlogsgeweld probeert een zeventienjarig meisje te overleven. De mensen hebben zich verschanst in een schuilkelder. Maar ook daar zijn ze niet veilig voor de beestachtigheden van de bezetter: moorden en verkrachtingen zijn er dagelijkse kost.
Het meisje ontvlucht de stad, maar ook op het platteland blijkt ze niet veilig te zijn.
ISBN: 9789002278617 – Uitgeverij Standaard – Aantal pagina’s: 239 – Roman
4 van de 5 sterren – Marita
Recensie in één zin
‘Wat ons nog rest is een verrassende en choquerende novelle.’
Hoofdpersonages
Het hoofdpersonage is een zeventienjarig meisje. Ze woont in Berlijn tijdens de Tweede Wereldoorlog, samen met haar moeder en jongere broer. Haar vader vecht ergens aan het front, ze krijgen geen nieuws over hem. Ze waant zich verloren midden in al dat oorlogsgeweld en ze heeft het gevoel dat niemand haar nog werkelijk ziet doordat iedereen, zelfs haar eigen moeder, bezig is zijn eigen hachje te redden.
— Marita
Sfeer
Ik was aangenaam verrast door Wat ons nog rest van Aline Sax. Toen ik het boek in handen kreeg, had ik bij de eerste aanblik spijt van de aanschaf ervan. Maar al heel gauw werd ik meegenomen in het intrieste en aangrijpende verhaal van het zeventienjarige meisje. Het is een beklijvend verhaal. Meestal lezen wij boeken over de gevolgen van de oorlog voor de geallieerden of voor de Joden, dit boek laat de andere kant van de medaille zien. En deed mij vooral beseffen dat niemand aan de gruwel van een oorlog kan ontsnappen.
— Marita
Schrijfstijl
Wat ons nog rest is verteld in een vrije versvorm. Dit is eerst enigszins wennen, maar het lukt de schrijfster om je heel vlug mee te voeren in het verhaal. Aline Sax slaagt er uitstekend in om ons een duidelijk beeld te laten vormen van hoe het was om tijdens die laatste dagen van de oorlog in Berlijn te wonen. Door de korte, maar krachtige schrijfstijl vormen de beelden zich als een film in je hoofd.
Alhoewel ze het hoofdpersonage enkel op het einde bij naam noemt, is het verhaal zodanig verteld dat je meevoelt met het meisje.
Het geheel is voor mij een ode aan de kracht van vrouwen en aan de liefde: wat ons nog rest is … liefde.
— Marita
Passage uit het boek
‘Twee motorfietsen
met zijspan
komen aangereden.
Het bloed bevriest
in mijn aders
Als ik de Russische uniformen
herken.
De eerste mindert vaart,
stopt,
de tweede ook.
Hebben ze me
gezien?’
Leesvoorschrift
Wat ons nog rest laat zich vlot lezen in een beschut en zonnig hoekje, met een glas frisdrank bij de hand.
Voor vrouwen of mannen?
50%
50%
Hoe dik is de pil?
Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?
+ Er zijn nog geen reacties
Reactie toevoegen