Recensie: Angie Thomas – The Hate U Give

Recensie: Angie Thomas – The Hate U Give


Starr Carters beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door een politieagent. Khalil had geen wapen op zak maar was ‘vermoedelijk’ een drugsdealer. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid. De armoedige buurt waarin ze woont geeft een groot contrast met de school waar ze elke dag naartoe gaat. Overleven in deze twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.

ISBN: 9789048843930 – Uitgeverij Moon – Aantal pagina’s: 363 – Young Adult


*****

5 van de 5 sterren – Nienke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

The Hate U Give kaart de Black Lives Matter beweging op een gruwelijke, maar helaas nog steeds veel voorkomende manier aan.’

Hoofdpersonages

*****

Wanneer Starr haar beste vriend Khalil voor haar ogen doodgeschoten ziet worden door een agent, beginnen er vragen op te rijzen. Was Khalil onschuldig? Wat is er gebeurd? Starr is de enige die precies weet wat er is gebeurd.
Starr wordt neergezet als een krachtig meisje met een sterke persoonlijkheid die veel heeft meegemaakt. Niet alleen zag ze Khalil sterven, maar ook haar vriendin Natasha toen ze nog jonger was. We leven als lezer onwijs met haar mee. Ondanks dat het moeilijk voor haar is om de juiste dingen te doen, doet ze het wel. Hiervoor kan ik alleen maar een petje af nemen.
Chris is Starrs vriendje. Ondanks dat Chris blank is, heeft hij het beste met Starr voor. Doordat Starr zwart is, vindt ze het in het grootste deel van het boek lastig om met Chris gezien te worden, want Chris is blank en woont in een kast van een huis, terwijl zij uit een sociale huurwoning komt en zwart is.
De familie van Starr speelt ook een belangrijke rol in het verhaal. We zien dat zij een enorme steun voor haar zijn, maar ook dat vooroordelen snel gemaakt zijn. Starr haar vader heeft het namelijk niet zo op blanken. Haar ouders steunen haar waar nodig en doen er alles aan om hun kinderen zo goed mogelijk op te voeden.
— Nienke

Sfeer

*****

De setting van het boek is gruwelijk. Het onderwerp dat beschreven wordt, is zo ontzettend belangrijk en wordt steeds maar weer aangekaart in het boek. Het laat je nadenken over situaties. Had ik hetzelfde gedaan als Starr? The Hate U Give drukt je als het ware met de neus op de feiten, want een oordeel is zo gemaakt. Het laat je zien dat familiebanden belangrijk zijn, ook als je uit een gebroken gezin komt. Er zijn altijd mensen die je willen helpen. De thema’s die aangekaart worden zijn gruwelijk, hartverscheurend en helaas nog steeds de werkelijkheid. Iedereen zou eigenlijk dit boek moeten lezen om een indruk te krijgen van wat er in de wereld gebeurd en wat helaas nog steeds blijft gebeuren.
— Nienke

Schrijfstijl

*****

Angie Thomas heeft een vlotte en fijne schrijfstijl. Het is makkelijk te volgen en je rolt er vlot doorheen. Ze is niet bang om er de nodige scheldwoorden tussendoor te gooien. Dit past bij de personages en hun persoonlijkheden en de situaties.
Vrijwel direct word je het verhaal ingetrokken en kom je oog in oog te staan met het onderwerp van het boek. Dit is best wel slikken, maar laat wel zien hoe belangrijk het onderwerp is en hoe belangrijk het is dat we erover blijven praten.
— Nienke

Passage uit het boek

‘Ik heb de waarheid verteld. Ik heb gedaan wat ik geacht werd te doen en het was fucking niet genoeg. De dood van Khalil is niet gruwelijk genoeg om als misdaad beschouwd te worden.
En zijn leven dan, verdomme? Hij liep ooit gewoon rond. Hij had familie. Hij had vrienden. Hij had dromen. Maar dat was allemaal niet belangrijk. Hij was gewoon een misdadiger die het verdiende om te sterven.’

Leesvoorschrift

Lees dit boek op een regenachtige dag met een dekentje op de bank. Het comfort van het dekentje heb je namelijk wel nodig.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

363 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.