Recensie: Anne Steenhoff – Een lui letterland

Recensie: Anne Steenhoff – Een lui letterland


We zijn een land van leeshaters geworden. Nederland bungelt onderaan als het aankomt op leesplezier en -vaardigheid, terwijl we eind jaren negentig nog internationaal aan de top stonden. Ruim tweeënhalf miljoen Nederlanders halen het basisniveau niet, vijfentwintig procent van de jongeren verlaat de middelbare school laaggeletterd en van onze leerkrachten leest veertig(!) procent nooit vrijwillig een boek.

Anne Steenhoff schrok van het lage leesniveau dat ze aantrof in haar klas, maar zat ook onmiddellijk vol ideeën om hier iets aan te doen. Ze kreeg van de schooldirectie de vrijheid om te experimenteren.

Het ongelofelijke resultaat: haar leerlingen haalden eind groep 8 allemaal het streefniveau 1S, het niveau dat iemand nodig heeft om mee te kunnen doen in de maatschappij. Ze lazen allemaal met plezier. Ook het nukkige kind op de laatste rij.

Dit boek is dus een hoopvolle poging het tij in Nederland te keren. Niet met vage ondersteuningsplannen, maar met simpele, haalbare ingrepen.

ISBN: 9789493320673 – Uitgeverij Dasmag – Aantal pagina’s: 182 – Informatief


*****

5 van de 5 sterren — Eline


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Verplichte kost voor iedereen die kinderen heeft of met kinderen werkt.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Een lui letterland is wat mij betreft een verplicht boek voor iedereen die kinderen heeft of met kinderen werkt.
Met het leesplezier en de leesvaardigheid is het in Nederland slecht gesteld. Om dit tij te keren, moeten ouders en professionals samenwerken om ervoor te zorgen dat kinderen in de eerste plaats weer plezier in lezen ervaren.
Een lui letterland geeft je allerlei tips en tricks die makkelijk toe te passen zijn waardoor je kinderen weer kunt motiveren om te gaan lezen. Ik ben zelf leerkracht en kan niet wachten om met de tips van Anne Steenhoff aan de slag te gaan. Wat mij betreft is Anne een enorm inspirerende leerkracht, niet alleen voor haar leerlingen maar ook voor andere leerkrachten.
— Eline

Schrijfstijl

*****

Een lui letterland is vlot geschreven en leest daardoor makkelijk weg. De tekst is to the point en de quotes van de kinderen tussendoor maken het boek afwisselend. Bij het begin van een nieuw hoofdstuk lees je een inspirerende quote betreft lezen en boeken. Deze quotes zullen je echt aan het denken zetten.
— Eline

Passage uit het boek

‘We zijn het kwijt, onze liefde voor lezen. Waar we eind jaren negentig nog internationaal aan de top stonden wat betreft leesplezier- en vaardigheid, bungelen we twee decennia later ergens onderaan. Een maatschappij van leeshaters zijn we geworden. Van de huidige Nederlandse volwassenen haalt ruim tweeënhalf miljoen mensen het basisniveau niet – dat is één miljoen meer dan vijftien jaar geleden -, van onze huidige leerkrachten leest veertig procent nooit vrijwillig een boek en een derde van de jongeren loopt het risico om het onderwijs laaggeletterd te verlaten. En nee, dat komt niet door de instroom van NT2’ers, twee derde van de laaggeletterden is van Nederlandse afkomst.

Voor wie is dit boek?

Een lui letterland is geschikt voor iedereen die kinderen heeft óf met kinderen werkt en iets wil doen aan het leesplezier en het leesniveau.
— Eline

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

182 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.