Recensie: Annette Van Gelder – Eric Bankras – Meisje 4.1.8

Recensie: Annette Van Gelder – Eric Bankras – Meisje 4.1.8


Meisje 4.1.8 is een tienermeisje dat opgroeit in een weinig liefdevol gezin, een gezin waar geweld schering en inslag is Op zestienjarige leeftijd wordt ze halsoverkop verliefd op Pipa. Vanaf de eerste dag is hij agressief tegenover haar. Toch kan ze hem niet loslaten en, na mooie beloftes van zijn kant, geeft ze hem een nieuwe kans.
Zo raakt ze gevangen in een relatie die gekenmerkt wordt door geweld en misbruik. Ze durft geen punt te zetten achter de relatie omdat Pipa dreigt haar geliefden dan iets aan te doen. Als ze dan toch uiteindelijk de moed heeft de relatie te beëindigen, probeert hij haar te vermoorden.

Het verhaal is het waargebeurde verhaal van Annette, haar versie van hoe zij als tiener slachtoffer werd van een loverboy. Pipa is uiteindelijk veroordeeld tot vier jaar cel en TBS.

ISBN: 9789493059870 – Uitgeverij Palmslag – Aantal pagina’s: 119 – Waargebeurd verhaal


*****

4 van de 5 sterren – Marita


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Meisje 4.1.8 is een indringend verhaal dat elke tiener zou moeten lezen.’

Hoofdpersonages

*****

Het hoofdpersonage in dit boek is Meisje 4.1.8. Ze groeit op in een gezin waar ze zich ongewenst voelt. Haar vader zit in het criminele milieu en belandt regelmatig in de gevangenis. Haar moeder heeft weinig aandacht voor Meisje 4.1.8. Op haar zestiende leert ze Pipa kennen. Ze raakt hopeloos verliefd op hem en, door het voorbeeld in haar thuissituatie, vindt ze het zelfs aanvankelijk min of meer normaal dat hun relatie gekenmerkt wordt door agressie. Tot die agressie erg uit de hand loopt en ze een punt wil zetten achter deze ongezonde relatie. Pipa aanvaardt dit niet en dreigt haar geliefden iets aan te doen als ze hem in de steek laat.
— Marita

Sfeer

*****

De sfeer in Meisje 4.1.8 is rauw en voor sommige mensen helaas realiteit. Het is een zeer confronterend boek, dat je doet vermoeden dat er meer verborgen ellende en agressie is dan we ons realiseren. Het is een boek dat je niet onverschillig kan laten.
— Marita

Schrijfstijl

*****

Meisje 4.1.8 is op een heel directe manier geschreven. Meisje 4.1.8 vertelt zelf haar afschuwelijke verhaal, zonder zichzelf beter voor te stellen of de waarheid te verbloemen. Dit maakt van dit verhaal een indringend geheel. Het is chronologisch geschreven wat het gemakkelijk maakt om de reconstructie van de feiten te volgen.
— Marita

Passage uit het boek

‘Een andere avond, niet veel later, was ik weer bij hem. We hadden dit keer wel seks gehad en ik moest blijven. Er kwamen andere mensen over de vloer. We keken een film en lachten met zijn allen. Het was heel gezellig. Later op de avond ging een aantal mensen naar huis en we bleven met een paar achter. Ik weet niet meer hoe het precies ging, maar Pipa was voor de grap aan het dreigen met een bierflesje in zijn hand. Hij zou dat kapotslaan op iemands hoofd. Het was even grappig, tot Pipa opeens met het bierflesje uithaalde. Hij raakte, met de zijkant van het flesje, het midden van mijn voorhoofd. Glas versplinterde en sneed mijn huid open. Bloed was overal en stroomde flink. Pipa werd boos, hij wilde absoluut geen schade aan het gezicht toebrengen, daar was hij altijd heel alert op. Hij stuurde ons de deur uit, we moesten wegwezen.
Ik werd ondersteund naar de auto. We moesten naar het ziekenhuis toe.’

Leesvoorschrift

Dit boek leest vlot tijdens een regenachtige lentedag onder een zacht dekentje met een tas hete soep bij de hand.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

119 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.