Recensie: Sylvia Broeckaert – Aria

Recensie: Sylvia Broeckaert – Aria


Sara Van Brussel is een operazangeres van middelbare leeftijd. Na een lange ziekte probeert ze haar carrière weer op de rails te krijgen. Dat lijkt te lukken als ze uitgenodigd wordt om auditie te doen voor een hoofdrol in een belangrijke musical in de Venetiaanse opera La Fenice. Daar ontmoet ze de Afro-Amerikaanse Richard Brown, een wat oudere vedette in de operawereld. Richard biedt aan om haar te coachen om nog beter te presteren op het podium. Ze wordt verliefd op de man, maar een liefdesrivale probeert stokken in de wielen te steken. Ook de terugkeer van Sara’s voormalige geliefde bemoeilijkt een relatie tussen haar en Richard. Zullen Sara en Richard samen het geluk nog vinden?

ISBN: 9789464759969 – Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts – Aantal pagina’s: 233 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Marita


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Aria is een meeslepende roman die voor een paar uurtjes zorgeloos leesgenot zorgt.’

Hoofdpersonages

*****

De Belgische Sara Van Brussel is een vrouw van middelbare leeftijd. Ze kreeg in het verleden te maken met een slopende ziekte. Nu heeft ze weer de kracht en het vertrouwen herwonnen om haar plaats in de operawereld te heroveren.
Ze heeft al jaren een verhouding met de Italiaanse Guilio Licata. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. Ze leerden elkaar kennen toen hij regelmatig in België verbleef omwille van zijn werk bij de NAVO, hij is marinier. Momenteel staat hun relatie op een laag pitje omdat hij nu constant in Italië verblijft bij zijn gezin en zijn oude moeder. Sara heeft altijd geweten dat deze relatie oppervlakkig zou blijven, ze hebben weinig mentale raakpunten.
Tijdens een auditie in Venetië leert Sara Richard Brown kennen. Hij is een befaamd operazanger. Als hij voorstelt om haar te coachen kan Sara bijna niet geloven dat haar dit te beurt valt. Sara en Richard voelen zich tot elkaar aangetrokken, maar misschien is het water tussen hen wel veel te diep?
— Marita

Sfeer

*****

Aria is een aangenaam en luchtig boek om te lezen. Je hoeft niet vertrouwd te zijn met de wereld van de opera om het verhaal vlot te kunnen volgen. In de grond is het een liefdesverhaal waarbij je hoopt dat de twee geliefden elkaar uiteindelijk zullen vinden.
— Marita

Schrijfstijl

*****

Het taalgebruik van Sylvia Broeckaert in Aria is direct en eenvoudig. Dit maakt het boek vlot en aangenaam leesbaar. Je kan je de personages en hun verlangens en dromen zo voorstellen, ze weet hun emoties heel goed weer te geven.
Er komen in het verhaal heel wat typische termen uit de operawereld voor maar deze worden, ook voor leken zoals ikzelf, voldoende toegelicht en zijn daardoor zeker geen belemmering om van het verhaal te genieten.
Sylvia Broeckaert schuwt een aantal moeilijke thema’s niet in haar boek: racisme, ontrouw, kwetsbaarheid, zelfvertrouwen en liefde. Zij vormen de rode draad doorheen het verhaal.
— Marita

Passage uit het boek

‘Sara zag dat de blik van Giulio afdwaalde naar de andere tafeltjes en naar de mooie plezierboten op het water. ‘Dat is heel fijn nieuws voor jou, proficiat, maar dat is nog in de verre toekomst, nietwaar. We zien dan wel weer hoe het loopt.’
Na die enigszins kille reactie viel er opnieuw een stilte en Sara moest onwillekeurig terugdenken aan de vele geanimeerde gesprekken in restaurants en pubs in Venetië en Londen met Richard Brown, over hun gedeelde passie voor de opera en over het leven. Net op dat moment kwam plots een Roma-violist naast hun tafeltje staan en speelde een melodie die ze maar al te goed kende: het was ‘Black Orpheus’.
Giulio stuurde de violist met een verveelde blik wandelen.
Tranen welden op in Sara’s ogen, ze miste Richard met heel haar hart.’

Leesvoorschrift

Dit boek laat zich vlot lezen op een terras is een mooie historische stad, met een glas Aperol Spritz bij de hand.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

233 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk1 comment

Reactie toevoegen

+ Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.