Recensie: Antoine de Saint-Exupéry & Tiny Fisscher – Het wonderbaarlijke verhaal van de kleine prins

Recensie: Antoine de Saint-Exupéry & Tiny Fisscher – Het wonderbaarlijke verhaal van de kleine prins


De kleine prins woont op een piepkleine planeet. Daar zorgt hij voor drie vulkanen en een eigenwijze bloem.
Op een dag gaat het prinsje op reis. Hij komt langs zeven planeten, waar hij de wonderlijkste mensen tegenkomt. Zo ontmoet hij een koning die niemand heeft om de baas over te spelen, en een zakenman die alle sterren van het heelal wil sparen.
De laatste planeet waar de kleine prins terechtkomt is de aarde, waar hij vrienden wordt met een vos. Dan ontmoet hij een piloot die midden in een woestijn met zijn vliegtuig is gestrand. Acht dagen lang zijn de kleine prins en de piloot samen. Het prinsje vertelt over zijn leven en over zijn wonderbaarlijke reis. Maar op de achtste dag is het water op en moeten ze op zoek naar een bron.

ISBN: 9789021418452 – Uitgeverij Volt – Aantal pagina’s: 80 – Jeugdboek


*****

5 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een mooie uitgave van een klassiek en tijdloos, filosofisch verhaal met schitterende illustraties.’

Verhaal

*****

Het wonderbaarlijke verhaal van de kleine prins gaat over een piloot die strandt in de woestijn en daar een kleine jongen, de kleine prins ontmoet, die hem vertelt over al zijn belevenissen op zijn eigen planeet en de planeten waar hij langs gereisd is. Het is een poëtisch en optimistisch verhaal, waarin de verwondering van de kleine prins centraal staat.
— Isolde

Het boek

*****

De illustraties van Mark Janssen zijn zonder enige twijfel prachtig. Ze zijn kleurrijk en sprookjesachtig, eigenlijk net zo poëtisch en letterlijk licht als het verhaal zelf. Naar mijn persoonlijke mening zijn de illustraties vele malen mooier dan die van het origineel. De originele illustraties zijn door De Saint-Exupéry zelf gemaakt, wat ze natuurlijk wel weer bijzonder en waardevol maakt.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Het wonderbaarlijke verhaal van de kleine prins is geen letterlijke vertaling, maar een hertaling die daardoor toegankelijker is en ook geschikt voor jongere lezers. Het is al heel wat jaren geleden dat ik het origineel heb gelezen, als ik het goed heb zelfs nog het Franse origineel voor mijn Franse boekenlijst, dus ik kan de verschillen niet goed beoordelen. Zoals ik het ervaar is het verhaal volledig overeind gebleven, maar nu op een vriendelijke manier geschreven zonder moeilijke woorden. Fisscher heeft bijvoorbeeld het woord ‘monarch’ vervangen door ‘koning’.
— Isolde

Passage uit het boek

”Hm,’ zei de kleine prins. ‘Ik heb thuis een bloem die ik iedere dag water geef, en drie vulkanen die ik elke dag schoonveeg, ook de dode vulkaan. Voor mijn bloem en mijn vulkanen is het nuttig dat ze van mij zijn, omdat ik voor ze zorg. Maar u bent helemaal niet nuttig voor de sterren…’
De zakenman wilde iets terugzeggen, maar hij wist niet zo gauw wat.
‘Dan ga ik maar weer eens,’ zei de kleine prins. Toen hij weer door de ruimte zweefde en aan de grote mensen dacht, kon hij er nog steeds niet over uit hoe wonderlijk ze waren.’

Voor wie is het boek?

Het wonderbaarlijke verhaal van de kleine prins is in deze uitgave een jeugdboek, en dat is ook wat de Franse auteur altijd heeft bedoeld. Ik vind het vooral een verhaal voor wat oudere kinderen van minimaal tien jaar. Eigenlijk is het een verhaal voor alle leeftijden en is het ook voor volwassenen een waardevol boek.

Voor meisjes of jongens?

50%

50%

Leesvoorschrift

Een vrije middag, een glas verse thee en een schaaltje speculaas zijn een perfecte setting om Het wonderbaarlijke verhaal van de kleine prins (samen) te lezen.

80  pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.