Recensie: Cassandra Clare e.a. – Schimmen van de schaduwmarkt

Recensie: Cassandra Clare e.a. – Schimmen van de schaduwmarkt


‘Schimmen van de schaduwmarkt’ bevat tien korte verhalen geschreven door Cassandra Clare in samenwerking andere auteurs. De tien verhalen hebben twee dingen gemeen: ze spelen zich deels af op schaduwmarkten en ze volgen Stille broeder Zacharias. De schaduwmarkt is een plek waar elfen, weerwolven, vampiers en heksen elkaar ontmoeten. Het is een plek voor Benedenlingen, waar ‘gewone’ mensen niet komen en waar schaduwjagers niet veilig zijn.
Broeder Zacharias komt regelmatig op schaduwmarkten. Hij heeft een missie en op zoek naar iemand. De tien verhalen zijn in chronologische volgorde opgenomen, ze beginnen in 1901 en eindigen in 2013.
De verhalen spelen zich af in de fantasywereld die Cassandra Clare in haar verschillende boeken en series heeft opgebouwd en beschreven. In ‘Schimmen van de schaduwmarkt’ spelen veel bekende personen een grotere of kleinere rol.

ISBN: 9789048844142 – Uitgeverij Moon – Aantal pagina’s: 560 – Young Adult


*****

3 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Enerzijds een waardevolle aanvulling op al je andere boeken van Cassandra Clare, anderzijds een boeiende kennismaking met haar wereld.’

Hoofdpersonages

*****

In ieder verhaal speelt Broeder Zacharias of James Carstairs (Jem), afhankelijk van het jaar waarin het verhaal zich afspeelt, een rol. De ene keer is zijn rol wat groter dan de andere keer, maar zijn aanwezig is een rode draad door alle verhalen heen. Broeder Zacharias was ooit Schaduwjager en is oorspronkelijk afkomstig uit Shanghai. Al voor de 20e eeuw, het eerste verhaal speelt zich af in 1901, is hij toegetreden tot de Stille Broeders. Op een gegeven moment, ergens aan het begin van deze eeuw, moet hij de Stille Broeders hebben verlaten want in de laatste verhalen is hij weer James Carstairs of Jem.`
De grote geliefde van Jem is Tessa Gray. Vanaf de tweede helft van het boek speelt zij geregeld een bijrol. In een van de verhalen, Een diepere liefde, heeft zij een hoofdrol, dit verhaal speelt zich af tijdens de Blitzkrieg in 1940 in Londen.
Verder komen veel bekende familienamen voor in de verschillende verhalen: de Herondales, de Fairchilds en de Lightwoods.
— Isolde

Sfeer

*****

De tien verhalen zijn allemaal totaal verschillend. Ze hebben twee gemene delers: Stille broeder Zacharias, dan wel James Carstairs, en de schaduwmarkten. De schaduwmarkten zijn allemaal duister, onheilspellend en gevaarlijk. Verder hangt het echt van het tijdperk en de situatie af wat de sfeer van het verhaal is.
Je moet van korte verhalen houden. Vaak is het verhaal op het moment dat je net aan de situatie gewend bent weer afgelopen en moet je overstappen naar het volgende verhaal.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Je merkt dat Clare voor de verschillende verhalen met verschillende collega-auteurs heeft samengewerkt. In het ene verhaal zit veel meer actie dan in het andere. Sommige verhalen lezen heel traag en slepen zich voort, waar andere heel snel en makkelijk lezen. Ze zijn ook echt niet allemaal even boeiend.
Schimmen van de schaduwmarkt is een mooie toevoeging aan je collectie als je al vertrouwd bent met het werk en de wereld van Cassandra Clare. Als je haar boeken nog niet (goed) kent, is dit een leuke kennismaking. Toch is het prettig om meer te weten van de wereld van de schaduwjagers en meer boeken gelezen te hebben voordat je aan Schimmen van de schaduwmarkt begint, omdat je anders niet altijd even goed begrijpt hoe sommige dingen eigenlijk zitten…
— Isolde

Passage uit het boek

‘Hij, een schepsel van stilte en duisternis, liep door zalen met zonnegele tegels en glanzende gouden en rode plafonpanelen. In nissen langs de muren stonden borstbeelden, groezelig van ouderdom, maar voor vanavond hadden elfen er bloemen en klimop omheen laten groeien. Weerwolven hadden fonkelende voorwerpjes in de vorm van de maan en sterren voor de dichtgetimmerde boogramen gezet, die licht verspreidden over de halfvergane rode gordijnen. Er waren lampen met armaturen die broeder Zacharias deden denken aan een lang verstreken tijd, toen hij en de hele wereld nog anders waren.’

Leesvoorschrift

Een regenachtige herfstmiddag, het schemert al, jij hangt onderuit in de bank met naast je een onbekend hapje en een veelkleurig drankje…

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

560 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.