Recensie: Céla van Gastel – Vaarwel Roscoe

Recensie: Céla van Gastel – Vaarwel Roscoe


De wereld is in shock als multitalent Roscoe Mulder plotseling overlijdt. Maar zijn verhaal eindigt daar niet.

De hele wereld is in shock als multitalent Roscoe Mulder onverwachts overlijdt. Roscoe was tegen wil en dank doorgebroken als superheld in een hitserie en zat nog boordevol plannen en ideeën: hij wilde schrijver, en fotograaf, en muzikant worden. Het verlies is groot, maar bij niemand komt de klap harder aan dan bij de twee belangrijkste mensen in het leven van Roscoe: zijn grote liefde Livia en zijn broer Rafael.

Terwijl er postzakken vol steunbetuigingen worden bezorgd en alle social mediakanalen overstromen met berichten en speculaties van vriend en vijand, proberen Rafael en Livia grip te krijgen op hun verdriet. Door hun herinneringen reconstrueren ze het leven van Roscoe, een hypergevoelige jongen die worstelde met een neiging om alle leed van de wereld op zijn schouders te torsen. Hij stond altijd klaar voor iedereen en gunde iedereen een tweede kans, van hun weggelopen vader tot de zwerver op de hoek van de straat, maar was er wel genoeg oog voor hem?

ISBN: 9789022592618 – Uitgeverij De Boekerij – Aantal pagina’s: 336 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een verhaal dat binnenkomt en indruk maakt.’

Hoofdpersonages

*****

Vaarwel Roscoe draait om Roscoe Mulder. Hij is onbedoeld een superster geworden door zijn rol in de waanzinnig populaire tv-serie Super Star Heroes. Aan het begin van het boek blijkt Roscoe, totaal onverwacht, te zijn overleden. Zoals dat gaat met beroemde en bekende mensen vraagt iedereen zich af hoe dit heeft kunnen gebeuren. Ook heeft iedereen een mening over Roscoe en uit dat ongegeneerd, zonder hierbij rekening te houden met de gevoelens van de nabestaanden.

Het verhaal over Roscoe, over wie hij eigenlijk was en hoe zijn leven er uitzag, vertellen zijn broer  Rafael en zijn geliefde Livia. Zij zijn verscheurd door verdriet en kunnen de vraag wat er is gebeurd niet loslaten. Zij praten, afwisselend, als het ware tegen Roscoe en halen herinneringen op.
— Isolde

Sfeer

*****

Vaarwel Roscoe is een heel indringend boek over verlies, verdriet en rouw. Het komt heel erg binnen en de sfeer van het verhaal blijft lang in je hoofd hangen. Je ervaart hoe verschillend Rafael en Livia, maar ook bijvoorbeeld Roscoe’s moeder Hattie, met hun verdriet omgaan. De emoties liggen dicht aan de oppervlakte.
Toch had ik moeite met het op gang komen in het verhaal en met doorlezen. Enerzijds raakten de emoties me op sommige punten diep, anderzijds vorderde het verhaal voor mij wat te traag.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Céla van Gastel is de samentrekking van de zussen Chantal en Priscilla van Gastel. Een paar jaar geleden hebben ze samen de thriller Zonder jou geschreven. De aard en de stijl van Vaarwel Roscoe zijn totaal niet vergelijkbaar met Zonder jou.
Ik had in het begin echt moeite met op gang komen in het boek. Rafael en Livia richten zich tot Roscoe en dat maakt dat het boek vooral verhalend is geschreven en relatief weinig dialoog kent. Desondanks is de schrijfstijl mooi en zorgvuldig.

Van Gastel onderbreekt de hoofdstukken vanuit het perspectief van Livia en Rafael op een aantal punten met tweets, mails, brieven, commentaren op Facebook en Instagram van fans en tegenstanders van Roscoe. Het zijn veelal korte fragmenten, die wel heel informatief zijn. De taalfouten, die je vaak ziet op social media, kom je ook tegen in deze fragmenten en dat maakt alles heel erg realistisch.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Of was je in gedachten verzonken, bezig met wat het ook was dat je aandacht volledig opslokte, zoals dat zo vaak gebeurde? Kenden we dat niet allemaal van je? Een late mail, een whatsappje of twee, drie, twintig op een krankzinnig tijdstip, een onverwacht bezoekje, en dan al die ideeën die je had, waar je het dan even over wilde hebben. Móést hebben. ‘Een paar ideetjes, laat me weten wat je ervan vindt, dan ga ik weer verder.’ Verder, verder, verder. Je moest altijd verder.
De hotelkamerdeur gaat open, jij gaat naar binnen en de deur sluit. En dan? Hoe dan verder? Mijn gedachten stokken daar. Willen niet voorbij dat moment. Terwijl de belangrijkste vraag nog gesteld moet worden. Wat gebeurde er daarna, toen je alleen was?’

Leesvoorschrift

Het is zaterdagochtend en je hebt een lang vrij weekend voor de boeg. Je hebt goed geslapen en hebt zin en tijd om een goed boek te lezen. Pak een kop hete koffie en een stuk cheesecake en laat je meeslepen in het grote verlies dat Livia en Rafael moeten meemaken.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

336 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.