Recensie: Claire Cock-Starkey – Van stormgod tot dondervogel

Recensie: Claire Cock-Starkey – Van stormgod tot dondervogel


Wist je dat een konijn onweer kan voorspellen door zijn oren in de richting van de bui te draaien? Dat lelietjes-van-dalen eigenlijk elfenbekertjes zijn? En dat je in je bed gaat plassen als je paardenbloemen mee naar binnen neemt?
Ontdek in dit boek de betekenis die in allerlei culturen is toegekend aan verschillende dieren, vogels en insecten en aan bloemen, planten en bomen. Maar ook aan het weer, de zon, de maan en de sterren. Lees over goede en slechte voortekenen en over geluksbrengers.

Van stormgod tot dondervogel zorgt ervoor dat je de natuur om je heen met andere ogen bekijkt, vanuit bijgeloof, oude wijsheden en volksverhalen.

ISBN: 9789047713906 – Uitgeverij Lemniscaat – Aantal pagina’s: 76 – Kinderboek, Informatief


*****

5 van de 5 sterren — Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een prachtig boek met weetjes over de natuur gebaseerd op bijgeloof en volksverhalen en met schitterende illustraties.’

Verhaallijn

*****

Van stormgod tot dondervogel is niet een klassiek boek met een verhaallijn. Het boek staat boordevol informatie en eigenlijk allemaal ultrakorte verhaaltjes rond een thema dat te maken heeft met de natuur. Het gaat over natuur in de breedste zin van het woord: dieren, bomen, planten, maar ook de zon en de maan en het weer.
Je maakt kennis met allerlei verschillende culturen van over de hele wereld. Het boek is verdeeld in een zestal hoofdthema’s en ieder thema begint met een verhaal uit een andere cultuur. Deze verhalen variëren van een Welshe legende tot een Twana-fabel en een Chinees volksverhaal. Aan het einde van het boek legt de auteur uit welke soorten verhalen je allemaal hebt en wat de verschillen hiertussen zijn.
— Isolde

Illustraties

*****

De illustraties in Van stormgod tot dondervogel van Aitch zijn kleurrijk en geïnspireerd op folkloristische kunst. De informatie in het boek kan bijna niet zonder de illustraties en de illustraties passen perfect bij het bijgeloof en de volksverhalen waar het boek op gebaseerd is.
— Isolde

Stukje uit het boek

‘Voor de verjaardag van de Jadekeizer werden twaalf dieren uitgenodigd. Het varken had zich verslapen en arriveerde als laatste. Daarom is hij het twaalfde dier van de Chinese dierenriem en wordt hij nog steeds een lui varken genoemd.

Varens zijn eeuwenoude planten. Nog voor de dinosaurussen verschenen, groeiden ze al op onze planeet. De Europeanen geloofden vroeger dat je onzichtbaar werd als je de sporen van een varen bij je droeg, die je tijdens de Midzomernacht had verzameld.

Over de Keltische wintergodin Cailleach gaan veel verhalen rond. Op het eiland Man zeggen ze dat ze een half jaar lang jong is (’s zomers) en in de wintermaanden verschrompelt tot een oud vrouwtje.’

Voor wie is het boek?

Van stormgod tot dondervogel is een boeiend boek voor jong en oud, voor iedereen die meer wil weten over waar bijgeloof op gebaseerd is en die het leuk vindt om te lezen over de gebruiken en ideeën van andere culturen. De illustraties zijn fantastisch om samen te bekijken, vanaf negen jaar kunnen kinderen het boek goed zelf lezen.

Voor meisjes of jongens?

meisje-of-jongen-1

50%

50%

Type verhaal?

 Meerdere korte verhalen
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.