Recensie: Conny den Hollander – De tuin is een proces – 100 jaar tuinen Mien Ruys

Recensie: Conny den Hollander – De tuin is een proces – 100 jaar tuinen Mien Ruys


Jubileumboek over het levenswerk van Mien Ruys, de moeder van de modernistische tuin en ter ere van het 100-jarige tuinenbestaan uitgegeven.

De invloed van Mien Ruys op de tuin- en landschapsarchitectuur is niet te onderschatten. Ze wist op indrukwekkende manier de tijdgeest te vangen in haar vele tuinontwerpen en maakte, als een van de eerste vrouwen, naam als tuinarchitect. Daarnaast deelde ze haar kennis om zoveel mogelijk mensen aan het tuinieren te krijgen. De tuinen in Dedemsvaart waren gedurende haar leven haar proeftuinen, waar ze tal van ideeën uitprobeerde en verfijnde. Haar eerste experiment, de Verwilderingstuin, legde ze aan in 1924 en dat was nog maar het begin.

De tuin is een proces laat de ontwikkeling van het levenswerk van Mien Ruys zien. Aangevuld met schitterende foto’s, historisch beeldmateriaal, tuinontwerpen en beplantingsplannen is dit boek relevant voor zowel tuin- en landschapsarchitecten als tuiniers van alle niveaus.

Conny den Hollander is tuin- en landschapsontwerper, hoofdtuinvrouw van de Tuinen Mien Ruys en schrijft voor Onze Eigen Tuin. Ze is dagelijks aan het werk in de dertig proeftuinen in Dedemsvaart en weet als geen ander hoe innovatief en bruikbaar de ontwerpen van Mien Ruys nog altijd zijn, nu en met het oog op de toekomst.

ISBN: 9789464711080 – HL Books – Aantal pagina’s: 283 – Informatief, tuinieren


*****

4 van de 5 sterren — Sandra


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

De tuin is een proces – 100 jaar tuinen Mien Ruys is een zeer inspirerend boek voor iedereen die tuinieren als passie heeft, van hobbyist, tuinder en pluktuinliefhebber tot hovenier, landschapsontwerper en tuinarchitect.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Het boek De tuin is een proces – 100 jaar tuinen Mien Ruys geeft je heel veel ideeën, inzichten en handvatten om jouw (border)tuin, moestuin of landgoed te ontwerpen en in te richten. Aan de hand van kleurrijk beeldmateriaal worden uiteenlopende beplantingsplannen en samenstellingen voor beplanting uitgewerkt. Mien Ruys hanteerde daarbij de zeven geboden, waarbij de uitgangspunten nog steeds zijn terug te vinden in de beplanting van de grote border. Groepsgrootte van één soort, afstemming bloeikleur, planten die lang mooi blijven – ook na de bloei, afwisseling in hoogte, opeenvolgende bloei en de afwisseling van verticale en horizontale vormen spelen daarbij een grote rol.

Het boek laat het levenswerk van Mien Ruys zien, een overzicht van de dertig proeftuinen die ze in haar leven heeft ontworpen waarbij ze volop experimenteerde in haar Dedemsvaart. Elke proeftuin zit vol passie en creativiteit en biedt een onuitputtelijk bron aan inspiratie, zoals: de Blauwe Tuin, de Watertuin, de Kruidentuin, de Verdiepte tuin, de Stadstuin en nog veel meer.
— Sandra

Schrijfstijl

*****

Conny den Hollander is hoofd van de Tuinen Mien Ruys en is dagelijks bezig om het levenswerk van Mien Ruys voort te zetten. Met een vlotte pen weet ze haar kennis en ervaring over de 30 proeftuinen en de relatie met Mien Ruys te beschrijven. Ook de achtergrondinformatie over de ontwikkeling van Nederland en de beschrijving over het reilen en zeilen van Mien in dezelfde perioden vond ik heel boeiend en las lekker weg.
— Sandra

Passage uit het boek

‘Het naderende einde’
‘De lange carrière van Mien naderde het einde. Toen ze begin negentig was, ging het werken echt niet meer. Dat was een groot verdriet, want werken was haar leven geweest. Ze noemde het zelf een vorm van bezetenheid. ‘Treurig dat het ophoudt, ik ben nog lang niet klaar,’ zei ze. Na verloop van tijd verhuisde ze definitief naar haar huisje Wiekend in Dedemsvaart. Een groep van vrienden, familie en personeel zorgde voor haar. Ze kon niet meer goed lopen en was gebonden aan een rolstoel, waarmee ze regelmatig door de tuinen werd gereden. Ze was erg bang voor geheugenverlies, en bleef daarom zo lang mogelijk de wetenschappelijke plantennamen oefenen.
Op 9 januari 1999 overleed ze in Wiekend op 94-jarige leeftijd in haar slaap. Het was het jubileumjaar van de Tuinen, 75 jaar na haar eerste experiment waarmee ze haar loopbaan begon, haar eerste ‘daad van tuinarchitectuur’.’

Voor wie is dit boek?

Het boek De tuin is een proces – 100 jaar tuinen Mien Ruys is voor iedereen die van tuinen en landschappen houdt, de natuur respecteert en enorm enthousiast kan worden van alles wat groeit en bloeit. En daarnaast voor hen die uiteenlopende tuinstijlen, bomen, bloemen, planten en grassen in allerlei kleuren, hoogtes en vormen kan waarderen. Het boek is geschikt voor de leeftijd van 10 tot 100 jaar.
— Sandra

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

283 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.