
Recensie: Diamant Salihu – Tot iedereen dood is
In de wijk Järva, in het noordwesten van Stockholm, woedt een langslepend bendeconflict. De betrokkenen zelf noemen het een oorlog – en in tijden van oorlog is alles geoorloofd. Respect voor de waarde van een mensenleven ontbreekt totaal. De oorzaak: de internationale drugshandel. Waarom loopt het in Zweden zo extreem uit de hand? Waarom worden zowel daders als slachtoffers steeds jonger… en wat kunnen wij daarvan leren?
Salihu ging in gesprek met (ouders van) bendeleden, beleidsmakers en politieagenten, en deed uitgebreid archiefonderzoek. Hij schetst een ontluisterend beeld van een door de samenleving in de steek gelaten generatie jonge mannen voor wie de drugshandel de enige uitweg lijkt – en voor wie extreme misdaad en zelfs moord er gewoon bij horen.
ISBN: 9789401623643 – Uitgeverij Xander – Aantal pagina’s: 336 – Non-fictie
4 van de 5 sterren – Eline
Recensie in één zin
‘Een gedetailleerd verhaal wat ook voor Nederland van belang is.’
Hoofdpersonages
Tot iedereen dood is vertelt het verhaal van een groep kansarme jongeren die uiteindelijk in conflict raken met elkaar, wat het begin is voor het bendeconflict zoals deze uiteindelijk is geworden. Het aantal slachtoffers is enorm en hele families lijken te worden geraakt. Je leest over de mensen in het conflict, maar ook over de familieleden en mensen uit de omgeving van deze jongeren. Dit maakt dat het een compleet beeld geeft van verschillende jonge mannen.
— Eline
Sfeer
Tot iedereen dood is bevat, zeker in het begin van het boek, vrij veel verschillende namen. Dit maakte dat ik mijn aandacht goed bij het boek moest houden omdat ik anders niet meer wist hoe het precies zat. Daarnaast is het boek erg beeldend geschreven, dit maakte dat het boek mijn aandacht goed wist vast te houden.
— Eline
Schrijfstijl
Tot iedereen dood is bevat een vlotte schrijfstijl. Dit boek is informatief, maar is op zo’n manier geschreven dat het makkelijk wegleest. Het boek schetst een duidelijke volgorde van de gebeurtenissen en je vraagt je af waarom niemand eerder heeft ingegrepen en de juiste hulp heeft geboden aan de kansarme jongeren.
— Eline
Passage uit het boek
‘Terwijl kinderen in andere buurten ruziemaken over welk voetbalelftal het beste is, kun je in Rinkeby kinderen hun handen zien vormen als pistolen, waarna ze doen alsof ze op elkaar schieten terwijl ze ondertussen ‘Shottaz’ of ‘Doodspatrouille’ roepen. Daarom weten jongeren in de probleemwijken rond Järva meteen waar het over gaat wanneer in de zomer van 2019 een filmpje uit Kopenhangen als een lopend vuurtje rondgaat op internet.
In de één minuut durende videoclip zie je een jongeman met een sjaal om zijn hoofd gewikkeld naast een grijze Renault bij de uitrit van een parkeerplaats staan. Het is een zonnige dag en op de achtergrond is een grote weg te zien. De man houdt een pistool in zijn rechterhand en gebaart met zijn linkerhand naar iemand buiten beeld dat-ie kan komen. Hij lijkt rustig, alsof hij precies weet waar hij mee bezig is.
Naast hem staat nog een man, gekleed in een hoody en gewapend met een automatisch vuurwapen van het model AK47. Er komt een zilverkleurige Audi aan rijden en de man met het automatische vuurwapen loopt er snel naartoe. De bestuurder van de auto stapt uit, pakt het wapen aan en maakt een beweging alsof hij het magazijn verwisselt. Daarna krijgt de man met de hoody het wapen weer terug.
Naast de Renault staat een derde man over een mobiele telefoon gebogen, hij lijkt iets naast de auto te filmen of te fotograferen. De man met de AK47 gaat naast de jongen met de mobiele telefoon staan en lijkt iets te zeggen voordat hij het wapen omlaag richt en van dichtbij schiet.’
Leesvoorschrift
Tot iedereen dood is leest goed weg wanneer je met een kop warme drank op de bank zit. Zo kan je je gedachten erbij houden en je verbazen over het geweld dat heeft plaatsgevonden in Zweden.
Voor vrouwen of mannen?
50%
50%
Hoe dik is de pil?

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?
+ Er zijn nog geen reacties
Reactie toevoegen