Recensie: Maria Genova – Snel geleerd, slim online

Recensie: Maria Genova – Snel geleerd, slim online


Irene en Frans zijn beiden online opgelicht. Hun wegen kruisen elkaar wanneer Irene weer slachtoffer lijkt te worden van een gewiekste hacker. Deze keer besluiten ze om er iets aan te doen.
Het verhaal over Frans en Irene is gebaseerd op waargebeurde verhalen. Daarnaast staat Snel geleerd, slim onlinevol belangrijke informatie en handige tips om je te wapenen tegen online oplichters:

• Hoe kun je voorkomen dat je gehackt wordt?
• Hoe herken je valse e-mails en links?
• Hoe kun je je geld terugkrijgen als je opgelicht bent?

Een onmisbaar boek voor iedereen die géén slachtoffer wil worden van cybercrime.

ISBN: 9789020608281 – Uitgeverij Pepper Books – Aantal pagina’s: 160 – Non-fictie


*****

4 van de 5 sterren — Antoine


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Leerzaam boek over verschillende vormen van internetcriminaliteit en de gevolgen daarvan.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

In Snel geleerd, slim online staat internetcriminaliteit centraal. De impact van deze vorm van oplichting op de Nederlandse en Belgische samenleving is enorm; jaarlijks worden twee miljoen burgers slachtoffer.

Lezers van Snel geleerd, slim online leren hoe zij diverse vormen van internetoplichting kunnen herkennen en voorkomen. Tevens raken zij vertrouwd met termen zoals WhatsApp-fraude, ‘phishing’ en ‘geldezels’. Slachtoffers van cybercriminaliteit zullen zich vinden in de gevoelens die in het boek beschreven staan. Praat erover, is de boodschap van de auteur, en onderneem actie door jezelf te melden bij de daarvoor in het leven geroepen instanties. Als laatste biedt het boek inzicht in de redenen waarom criminelen het internet gebruiken voor het plegen van strafbare feiten en de wijze waarop zij hun slachtoffers zullen benaderen.
— Antoine

Schrijfstijl

*****

Het boek bevat allereerst een kort verhaal waarin twee ouderen, die slachtoffer zijn geworden van internetcriminaliteit, met elkaar in contact komen en uiteindelijk een liefdespaar vormen. Daarnaast bevat Snel geleerd, slim online een informatieve sectie waarin feiten over cybercriminaliteit staan vermeld. Als laatste is een gedeelte in het boek opgenomen waarin feiten en fabels over internetgerelateerde onderwerpen worden behandeld.

Het boek is in zeer begrijpelijke taal weergegeven. De informatie uit het boek is up to date; in het boek staan de meest actuele voorbeelden van internetcriminaliteit beschreven. Waar nodig verwijst de auteur naar andere hulpbronnen op internet. Mijn algehele indruk is dat het boek goed aansluit bij de belevingswereld van senioren.

Niet geheel onbelangrijk is te vermelden dat het boek in een wat groter lettertype is uitgebracht, zodat ouderen geen moeite hebben met de leesbaarheid van de tekst.
— Antoine

Passage uit het boek

‘Een nieuwe trend is dat slachtoffers de daders zelf aanpakken. Zodra ze doorhebben dat ze te maken hebben met de oplichters, spelen ze het spel mee. Ondertussen wordt de politie ingeschakeld om de daders op heterdaad te betrappen. Agenten in Nijmegen hebben bijvoorbeeld een oplichter opgewacht nadat een potentieel slachtoffer de politie waarschuwde via Facebook. De man had zich voorgedaan als bankmedewerker en verteld dat er een ‘aanval’ op haar bankrekening had plaatsgevonden. Daarom moest haar bankpas worden opgehaald. Vervolgens ging de oplichter naar het huis van de vrouw met het idee dat hij beethad. Maar toen hij aanbelde, kreeg hij de schrik van zijn leven: hij stond oog in oog met de politie.’

Voor wie is dit boek?

Snel geleerd, slim online is geschikt voor ouderen vanaf 60 jaar, die meer willen weten over criminaliteit over internet en/of zelf slachtoffer zijn geworden van internetoplichting. Het boek is zelfs geschikt voor young adults, want zij zullen veel voordeel kunnen doen van de technische ins and outs die in het boek beschreven staan.
— Antoine

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

160 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.