Recensie: Diney Costeloe – Een nieuw leven

Recensie: Diney Costeloe – Een nieuw leven


Een nieuw leven speelt zich af in het naoorlogse Engeland.

De Joodse Charlotte is tijdens de oorlog, als jong meisje, op transport gezet naar Londen om aan de terreur van de nazi’s te ontsnappen.

Na de oorlog heeft ze een nieuw leven weten op te bouwen in Wynsdown, een klein Engels dorpje. Ze is gelukkig getrouwd met Billy en heeft twee kinderen. Toen ze tijdens de oorlogsjaren in Londen verbleef was Harry haar enige vriend en beschermer. Ze zijn mekaar uit het oog verloren toen hij naar Australië vluchtte omdat hij in Londen bij een aantal illegale zaken betrokken was. Nu, zoveel jaren later, duikt hij plots op in Wynsdown en dreigt het rustige leventje van Charlotte volledig overhoop te gooien. Maar niemand kon op dat moment voorspellen dat het noodlot Charlotte nog meer zou achtervolgen.

ISBN: 9789026154126 – Uitgeverij De Fontein – Aantal pagina’s: 415 – Roman


*****

5 van de 5 sterren – Marita


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Een nieuw leven is het waardige en aangrijpende vervolg op Het meisje zonder naam.

Hoofdpersonages

*****

Charlotte is een jonge vrouw die in het kleine Engelse dorpje Wynsdown woont. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog moest ze als dertienjarig Joods meisje Duitsland ontvluchten. Uiteindelijk kwam ze terecht in Wynsdown, waar ze Billy ontmoette en met hem een gezin stichtte.
Harry was, net als Charlotte, een vluchteling uit Duitsland. Tijdens de oorlog was hij haar steun en toeverlaat. Nu is hij een volwassen man die betrokken is bij nogal wat duistere zaakjes. Na een zoektocht vindt hij Charlotte terug en dat veroorzaakt nogal wat opschudding in het anders zo rustige Wynsdown.
Felix is de zoon uit een vooraanstaande familie in Wynsdown. Hij wordt verliefd op Daphne en trouwt met haar. Langzamerhand wordt duidelijk dat liefde niet haar motief was om met hem te trouwen. Het is voor Felix een hele schok om geconfronteerd te worden met de geheimen van zijn vrouw.
— Marita

Sfeer

*****

Een nieuw leven is doorspekt met heel wat menselijke gevoelens, positieve en negatieve. Het verhaal is spannend en aangrijpend tegelijkertijd. Je kan niet anders dan sympathie voelen voor een aantal van de personages en antipathie voor anderen. Het verhaal is zodanig opgebouwd dat je steeds maar verder wilt blijven lezen en het jammer vindt als het boek teneinde is.
— Marita

Schrijfstijl

*****

Diney Costeloe schrijft op een heel directe manier. Je krijgt de nodige informatie om het verhaal te kunnen volgen en de sfeer van het geheel te voelen, maar ze verliest zich niet in oneindige beschrijvingen. De emoties van de personages zijn zodanig beschreven dat je echt met hen meeleeft. Ze weet de spanning bladzijde na bladzijde op te voeren.
— Marita

Passage uit het boek

‘Billy hield Johnny dicht tegen zich aan, met zijn arm stevig om de kleine jongen heen. Toen Johnny vol vertrouwen tegen hem aan leunde, voelde Billy een overstelpende golf van liefde. Zijn zoon. Zijn Johnny. Het was zijn taak om zijn kind te beschermen, en hij voelde zich nederig bij die enorme verantwoordelijkheid, waardoor zijn arm onwillekeurig verstrakte.
‘Papa!’ piepte Johnny. ‘Je plet me.’
‘Sorry, Johnny. Ik wil alleen maar zeker weten dat je er niet af valt!’
‘Dat gebeurt niet,’ verzekerde Johnny hem. ‘Kunnen we nu gaan draven?’
‘Nee,’ antwoordde Billy. ‘Ik heb mama beloofd dat Rustler de hele weg in stap zou blijven.’
‘Dat is niet eerlijk.’
‘Beter dan dat we alle drie moeten lopen, toch?’ zei Billy lachend.’

Leesvoorschrift

Dit boek laat zich prima lezen op een rustige avond, in de sofa met een warme thee bij de hand.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

415 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.