Recensie: Dolores Reyes – Aarde eten

Recensie: Dolores Reyes – Aarde eten


Een kind in een stad in Argentinië ontdekt dat wanneer ze aarde eet, ze visioenen krijgt van vermoorde en vermiste mensen die op die aarde hebben gelopen. Ze wil die visioenen voor zichzelf houden, maar wanneer het gerucht over haar helderziendheid zich verspreidt, vragen steeds meer wanhopige mensen haar hulp. Zij willen weten wat er met hun verdwenen dierbaren is gebeurd. Als ze wat ouder is beseft ze dat haar gave een verantwoordelijkheid jegens anderen met zich meebrengt, vooral omdat zij in een sloppenwijk woont, waar geweld en onrecht aan de orde van de dag zijn, en de belangrijkste slachtoffers vrouwen zijn. Wanneer zij in een visioen de aanstaande moord op haar broer ziet, probeert ze uit alle macht die te voorkomen. Maar hoe?

ISBN: 9789028450332 – Uitgeverij Wereldbibliotheek –  Aantal pagina’s: 160 – Roman


*****

5 van de 5 sterren – Antoine


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Bij Reyes’ debuutroman Aarde eten past slechts de kwalificatie van bijzonder indrukwekkend!’

Hoofdpersonages

*****

De hoofdpersoon in Aarde eten is een Argentijns tienermeisje dat samen met haar broer in een huis in een sloppenwijk woont. Haar vader is verdwenen, haar moeder is op gewelddadige manier gestorven en ook haar tante leeft niet meer. Haar broer Walter betekent alles voor haar. Het meisje verricht de huishoudelijke taken. Op zijn beurt draagt Walter zijn zus op handen. Hij werkt in een autogarage om in hun levensonderhoud te voorzien.

Het meisje is zich bewust van haar gave waardoor zij sinds haar kindertijd visioenen krijgt van vermiste of overleden personen na het eten van aarde. Ze beschouwt dat niet als voorrecht of iets waarmee zij behept is. Als jong meisje heeft zij een grote verantwoordelijkheid gekregen en zij zal daarmee tijdens haar bestaan moeten dealen.
— Antoine

Sfeer

*****

Aarde eten is een adembenemend mooie, maar tegelijkertijd confronterende en iets schokkende roman, omdat de schrijfster duidelijk maakt dat er veel (dodelijk) geweld voorkomt in de Latijns-Amerikaanse samenleving.

De sfeer in de roman is magisch en mysterieus vanwege de visioenen van de hoofdpersoon. Menigeen zal zich maar moeilijk kunnen voorstellen hoe het is om zo een gave te hebben. In het verhaal krijgen bijpersonages door de visioenen van het tienermeisje meer inzicht in de ware toedracht van het sterven van een geliefde. Geheimen worden door de visioenen geopenbaard, puzzelstukjes vallen op hun plaats, hoewel de waarheid vaak rauw en meedogenloos is. Voor wat betreft de magie geldt ook nog dat de hoofdpersoon op haar beurt in haar dromen een soort van coaching krijgt van haar juf Ana, die eveneens is verdwenen, en ook consulteert zij op een moment een heks.

Het verhaal bevat erotiek en op een enkele plaats geweld.
— Antoine

Schrijfstijl

*****

De roman Aarde eten heeft wat mij betreft iets weg van een coming of age-roman, omdat de hoofdpersoon in haar ontwikkeling van kind tot jongvolwassene wordt gevolgd. Reyes is geslaagd om de weg van de hoofdpersoon van kind naar volwassenheid duidelijk op te tekenen in iets meer dan vijftig korte hoofdstukken. Het tienermeisje heeft te dealen met verdriet, dramatische gebeurtenissen, sociale druk en armoede.

Verder is Aarde eten een aanklacht tegen aanhoudend femicide, feminine homicide, het verschijnsel dat vrouwen door buitensporig geweld om het leven komen.
— Antoine

Passage uit het boek

‘Ik streelde de aarde, die me nieuwe ogen gaf, visioenen die alleen ik kon zien. Ik wist hoe pijnlijk de roep van de geroofde lichamen was.
Ik streelde de aarde, sloot mijn vuist, in mijn hand droeg ik de sleutel die de deur zou openen waardoor María en zo veel andere meisjes waren vertrokken, wel geliefde kinderen, vlees en bloed van andere vrouwen. Ik tilde de aarde op, slikte, slikte nog meer aarde door, heel veel aarde zodat ik nieuwe ogen zou krijgen om te zien.’

Leesvoorschrift

Waan jezelf in Argentijnse sferen door het boek Aarde eten in de zomerzon te lezen terwijl je een slok bittere yerba maté neemt.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

58%

42%

Hoe dik is de pil?

160 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.