
Recensie: Elle McNicoll – Heksenvloek
Ramya’s leven staat op zijn kop sinds ze weet dat ze magische krachten heeft. Ze is geen uitzondering: er lopen allerlei magische wezens rond in Edinburgh. Al hebben ze niet allemaal de beste bedoelingen…
Als de Sirene die al zoveel invloed heeft gehad op Ramya’s leven de macht overneemt in de stad, weet Ramya wat haar te doen staat: haar nu voor eens en altijd stoppen. Dat gaat niet zonder slag of stoot, want Ramya zit vast in Loch Ness en haar toverlessen gaan niet zo vlot als ze hoopt. Maar als de toekomst van haar familie en haar vrienden van het Verborgen Volk op het spel staat, is het tijd om de strijd aan te gaan – en te ontdekken hoe groot haar kracht werkelijk is.
ISBN: 9789047714958 – Uitgeverij Lemniscaat – Aantal pagina’s: 253 – Jeugdboek
4 van de 5 sterren – Ies
Recensie in één zin
‘Een geslaagd vervolg op Toverslag, met net zoveel magie en een tikkeltje meer actie.’
Verhaal
Ramya heeft in het eerste deel van deze duologie ontdekt dat ze een heks is die door de Schijn heen kan kijken, de magische ‘sluier’ die bijzondere wezens over zich heen hebben om zo niet op te vallen tussen de normale mensen. Nu krijgt Ramya toverlessen van haar tante Opal, terwijl ze ondergedoken zitten voor de Sirenen die stad proberen over te nemen. Gedurende het hele boek vindt Ramya steeds opnieuw dat zij alle problemen moet oplossen en dat iedereen haar probeert tegen te werken. In werkelijkheid is ze een eigenwijze dame, die niet luistert naar de adviezen van anderen en haar neef Marley steeds tegen zijn wil meesleurt in gevaarlijke situaties. Het maakt Ramya geen leuk personage, in tegenstelling tot het eerste boek, waar haar eigenwijze kant minder storend was.
— Ies
Het boek
Heksenvloek is het vervolg op Toverslag (ook gerecenseerd op onze site) en je moet de boeken ook echt in volgorde lezen om het verhaal goed te begrijpen. Het is prettig dat het verhaal in twee boeken wordt afgerond en het niet te lang wordt uitgerekt. Qua coverillustratie passen de boeken goed bij elkaar. Beide tonen Ramya – met haar karakteristieke baret – in achteraanzicht, met kleuren die als magie om haar heen hangen.
— Ies
Schrijfstijl
Ook in dit boek schrijft McNicoll heel beeldend. Ramya is met haar familie noodgedwongen verhuisd naar een afgelegen huis aan Loch Ness. Al ben ik daar zelf nog nooit geweest, toch kan ik me de sfeer daar goed voorstellen. De rust, het mysterie om het meer en het contrast met de bruisende stad Edinburgh waar Ramya in het vorige boek woonde, en waar ze in dit boek een paar keer naar terugkeert.
— Ies
Passage uit het boek
‘‘Dus toch,’ hijgt Alona. Haar ogen zijn groter dan ooit. ‘Alle verhalen die de mensen vertelden zijn waar.’ ‘Niet helemaal,’ zeg ik zacht, terwijl ik het monster wat beter bekijk. Een monster, zo groot als een olifant, ruw en geschubd, met vier poten en een lange slanke staart. Hij heeft een paar kolossale vleugels. En hij is blauw. Diep, elektrisch blauw. Zijn kop heb ik vaak genoeg gezien – in zowat elk sprookjesboek kom je hem tegen met zijn wijde neusgaten en grote tanden. Toch ben ik verbijsterd, nu ik oog in oog met hem sta. ‘Dit is geen monster,’ zeg ik ademloos. ‘Dit is een draak.’’
Voor wie is het boek?
Heksenvloek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of tien die houden van boeken met een magisch tintje. Het boek is ook heel geschikt om voor te lezen, omdat de verhaallijn een hoog tempo heeft en eigenlijk nooit saai of langdradig is.
Voor meisjes of jongens?
50%
50%
Leesvoorschrift
Een kille, grauwe herfstdag (of in Nederland: zomerdag) brengt je de sfeer die je in het noorden van Schotland kunt vinden. Een kopje thee bij de hand en je kunt wegdromen bij dit spannende verhaal.

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?
+ Er zijn nog geen reacties
Reactie toevoegen