Recensie: Fabiano Massimi – De duivel van Berlijn

Recensie: Fabiano Massimi – De duivel van Berlijn


Voor 1933.
Siegfried Sauer leeft ondergedoken in Wenen onder de naam Peter Rach. Hij was ooit commissaris bij de politie in München. Omwille van zijn veiligheid vluchtte hij een tijd geleden naar Wenen, samen met zijn geliefde Rosa. Zij verliet hem om zich aan te sluiten bij het verzet tegen het opkomend nazisme.

Februari 1933.
Siegfried krijgt het bezoek van Karl Julian, een politie-inspecteur uit Berlijn. Deze vraagt hem om mee te gaan naar Berlijn omdat Rosa in gevaar zou zijn, ze is spoorloos verdwenen. Een briefkaart, met daarop een code die Siegfried en Rosa ooit overeenkwamen wanneer één van hen in nood zou zijn, overtuigt hem dat Julian de waarheid spreekt.
Eens in Berlijn weet Siegfried niet wie hij al dan niet kan vertrouwen. Hij komt terecht in een web van machtsmisbruik, intriges, manipulatie en moord.

ISBN: 9789401616089 – Xander Uitgevers – Aantal pagina’s: 488 – Historische thriller


*****

4 van de 5 sterren – Marita


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

De duivel van Berlijn is een beklijvende thriller die je de ogen nog meer opent voor hetgeen vandaag gebeurt in Europa.’

Hoofdpersonages

*****

Siegfried Sauer is een ex-commissaris uit München. Omwille van niet nader omschreven gebeurtenissen uit zijn verleden leeft hij nu ondergedoken in Wenen onder de naam Peter Rach. Ontdekt worden door de mensen uit zijn verleden zou voor hem gevaarlijk kunnen zijn.
Rosa Weiss was de geliefde van Siegfried. Bij de opkomst van het nazisme sluit ze zich aan bij het verzet en laat ze Siegfried in de steek. Op het moment dat Rosa spoorloos verdwijnt, neemt Siegfried het risico om naar Berlijn te gaan om haar op te sporen.
Johanna Tegel, Walther Mann, Karl Julian en Helmut Forster zijn actief bij de politie in Berlijn. Alhoewel Siegfried samenwerkt met hen blijft het hem onduidelijk wie van hen hij effectief kan vertrouwen.  Hetzelfde geldt voor zijn oude strijdmakkers Bernhard Gross en Sandor Baraly.
— Marita

Sfeer

*****

De duivel van Berlijn speelt zich af op een heel belangrijk moment in de Europese geschiedenis, namelijk vlak voordat Hitler de macht greep in Duitsland en het land omgevormd werd van een republiek naar een dictatuur. Het boek straalt dan ook de sfeer uit die periode uit, een periode van onzekerheid en hoogoplopende spanningen. Het is een boek dat je kippenvel bezorgt in de context van de actuele gebeurtenissen in Europa.

Een noot van de auteur op het einde van het boek spreekt boekdelen. Ik citeer: ‘Vandaag lijkt het misschien een verhaal uit het verleden, een ver verleden, bijna irrelevant, maar onder de as smeult het vuur nog steeds. Onze tijden zijn niet zo anders – in feite zitten we nog steeds in de ‘eeuw van uitersten’ – en soms lijkt het wel dat er zelfs vandaag de dag maar heel weinig voor nodig is om van de modernste democratie af te glijden naar een totalitaire nachtmerrie: een ongeluk, een voorwendsel, de minste afleiding.’
— Marita

Schrijfstijl

*****

Het verhaal begint bij de brand in de Reichstag, het belangrijkste gebouw van Berlijn, op 27 februari 1933. Deze gebeurtenis wordt gezien als de aanleiding tot de machtsovername door Hitler in Duitsland. Er doen veel theorieën de ronde over wie de brandstichter was, maar geen enkele theorie kon tot nu toe bevestigd worden.

Fabiano Massimi geeft in De duivel van Berlijn zijn eigen versie over hetgeen mogelijk zou kunnen gebeurd zijn op die bewuste 27ste februari. Hij vermengt hiervoor historisch correcte en verifieerbare feiten met zijn eigen fantasie. Dit geheel leidt tot een spannend misdaadverhaal, dat tot nadenken stemt en meer inzicht geeft in de geschiedenis.
— Marita

Passage uit het boek

‘Om halfnegen namen ze afscheid. Johanna ging rechtstreeks naar huis, Mutti besloot Sauer te begeleiden naar zijn pension, waar hij zijn koffers moest pakken. ‘Als Heydrich hierachter zit,’ zei hij toen hij hem voorging het bureau uit, op het tramhokje af, ‘ben jij ook in gevaar, nu ze weten dat je in de stad bent. Weduwe Linke staat aan onze kant. Ze sympathiseert met de communisten en heeft een uitstekend motief om de nationaalsocialisten te haten, dus ik denk niet dat ze je aan de vijand zal verraden. Maar Julian is verdwenen, en nu Mann ook. Je moet onderduiken.’
Een tram met KU’DAMM erop stopte voor de commissaris, die wachtte tot de deuren opengingen en instapte.
Sauer volgde hem en vroeg: ‘En waar zou je me heen verhuizen?’ Nu ze weer alleen waren dook de woede weer op die de afgelopen maanden alleen maar groter was geworden en nu duidelijk hoorbaar was in zijn stem.’

Leesvoorschrift

Op een frisse voorjaarsdag, genesteld onder een zacht dekentje op de bank met een tasje koffie en een koekje bij de hand.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

488 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.