Recensie: Fiep Westendorp – Pim en Pom ontdekken Vermeer

Recensie: Fiep Westendorp – Pim en Pom ontdekken Vermeer


Pim en Pom ontdekken Vermeer – Het melkmeisje en Het meisje met de parel is een omdraaiboek met twee spannende avonturen van Pim en Pom.

ISBN: 9789021477602 – Uitgeverij Volt – Aantal pagina’s: 72 – Prentenboek


*****

4 van de 5 sterren
(4 van de 5) – Eline / (4 van de 5) – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Maak samen met Pim en Pom kennis met twee van de beroemdste schilderijen van Vermeer: wat was het verhaal achter deze afbeeldingen?’

Hoofdpersonages

*****
— Eline

*****
— Isolde

De poezen Pim en Pom gaan in Pim en Pom ontdekken Vermeer de Vrouw achterna. Ze gaat naar het museum, voor een tekenles. In het museum zien ze een heel bijzonder schilderij van een meisje met een mooie pareloorbel. Plots staan Pim en Pom met dit meisje in een kamer. Ik vond deze overgang wat ongeloofwaardig. Wat mij betreft had dit wat meer tijd nodig gehad. Aan de andere zijde van dit boek gaat het verhaal ongeveer hetzelfde, behalve dan dat het een ander schilderij is en dus een ontmoeting met iemand anders.

Isolde: Ik ben het daar wel mee eens. Het is erg leuk dat Pim en Pom opeens in een andere tijd en in de omgeving van het schilderij terecht komen, maar hoe dat nu gebeurt… Daar had een beetje uitleg aan gegeven mogen worden.

Welk personage is jou het meest bijgebleven en waarom?

Isolde: Ik vind het heel knap van de Vrouw dat ze het aandurft om schilderijen van Vermeer na te maken.

Eline: Pim en Pom zijn mij allebei bijgebleven. Deze twee katjes veroveren al snel een plekje in je hart!

Isolde: Het kan niet anders dan dat je Pim en Pom leuk vindt.

Sfeer

*****
— Eline

*****
— Isolde

Wat is de kracht van dit boek qua sfeer? Wat voor gevoel had je gedurende het lezen van dit verhaal?

Eline: Pim en Pom ontdekken Vermeer is spannend wanneer de oorbel van het meisje kwijt is. Pim en Pom helpen haar met zoeken en doordat dit best lang duurt, wordt de spanning mooi opgebouwd. Bij het melkmeisje neemt Pim stiekem wel heel veel slokjes van de melk. Hier is de muis helemaal niet blij mee. Ook hier wordt de spanning mooi opgebouwd.
De vragen aan het einde van de verhalen zijn erg leerzaam en geven het boek een originele twist.
Wat ik mooi vind, is dat het boek een combinatie is van foto’s en tekeningen. Dit maakt het boek verrassend.

Isolde: Wat ik bijzonder vind is hoe de auteur, Tingue Dongelmans, en de illustrator, Marieke van Middelkoop, van Pim en Pom ontdekken Vermeer zo goed in de sfeer van de oorspronkelijke verhalen zijn gebleven. Zowel Mies Bouhuys die de verhaaltjes over Pim en Pom schreef als Fiep Westendorp zijn allebei overleden, maar hun stijl is zo typerend dat die nog steeds levend is. Ik ben vooral onder de indruk van de schilderijen die de Vrouw heeft gemaakt, ze zijn in de kenmerkende stijl van Fiep Westendorp gemaakt maar je herkent er direct de beroemde schilderijen van Vermeer in.

Schrijfstijl

*****
— Eline

*****
— Isolde

Wat vond je goed en wat vond je tegenvallen qua schrijfstijl?

Eline: Pim en Pom ontdekken Vermeer is qua tekst kort en krachtig. De tekst is goed te begrijpen en het is een mooi, kloppend verhaal.

 

Isolde: Ik heb hier eigenlijk niets aan toe te voegen. Behalve dat dit verhalen zijn waarin tekst en beeld elkaar heel goed aanvullen.

 

Heb je eerder iets van deze auteur gelezen?

Eline: Ik heb eerder boeken gelezen van Fiep Westendorp. Dit zijn typisch boeken die in elke (kinder)boekenkast thuishoren.

Isolde: Pim en Pom ontdekken Vermeer was voor mij de eerste kennismaking met het werk van Dongelmans en Van Middelkoop. Zowel Mies Bouhuys als Fiep Westendorp zijn bekend vanuit zowel mijn eigen jeugd als die van mijn dochters.

Passage uit het boek

‘Tekenles! De vrouw gaat weer naar tekenles in het museum. Als ze ernaartoe wandelt, sluipen Pim en Pom stiekem achter haar aan.
‘Ik ben benieuwd welk schilderij de Vrouw vandaag gaat naschilderen,’ zegt Pom.
‘Die mevrouw met die glimmende oorbel vind ik mooi,’ zegt Pim. ‘Ik hoop dat ze die kiest.’’

Leesvoorschrift

Het is leuk om Pim en Pom ontdekken Vermeer samen met je kind(eren) te lezen en meer te weten te komen over de tijd waarin Vermeer leefde. Misschien is het wel een mooie voorbereiding op een museumbezoek.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

72 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.