Recensie: Frank Nellen – Land van dadels en prinsen

Recensie: Frank Nellen – Land van dadels en prinsen


De titel van het boek “Land van dadels en prinsen” doet vermoeden dat dit een  romantisch verhaal is, maar het is juist het tegenovergestelde. Geen sprookje maar een actueel  verhaal over vriendschap en verraad, terrorisme en cultuurverschillen.

De vijftienjarige Simon besluit na een ruzie met zijn vader de zomer door te brengen bij zijn oom, die in een Parijse banlieue woont. Hij ontmoet daar Youssef, een Algerijnse jongen met een hang naar avontuur. Er ontstaat al snel een hechte vriendschap. Samen klimmen ze op gebouwen en zwerven ze over de daken van de stad – steeds hoger, op zoek naar het gevoel vrij te zijn.

Hun vriendschap  komt echter onder druk te staan, wanneer Simon bij toeval Youssefs grootste geheim ontdekt. Steeds sneller drijven de jongens uit elkaar, met fatale gevolgen voor henzelf en voor vele anderen.

ISBN: 9789048848676 – Uitgeverij Hollands Diep – Aantal pagina’s: 202 – sociale roman


*****

4 van de 5 sterren – Joke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een actueel verhaal over onbegrip en vooroordelen.’

Hoofdpersonages

*****

Simon is vijftien jaar en is alleen. Zijn moeder is overleden en de relatie met zijn vader is zeer afstandelijk. Op school heeft hij geen aansluiting met medestudenten en hij wordt regelmatig getreiterd. Hij besluit de zomervakantie bij zijn oom door te brengen op zoek naar wat vrijheid. Daar ontmoet hij Youssef  die hem meeneemt om Parijs te verkennen met klim- en rensport over de Parijse daken.  Simon leert van Youssef meer durf te hebben  en voor zichzelf op te komen.
Youssef is even oud als Simon en hij weet goed de weg in Parijs. Hij durft veel en leert Simon hoe ze aan eten komen door uit appartementen te stelen. Youssef is  een dierenvriend en dat brengt hen wel in de problemen.
Tulard is de  vader van Simon. Hij besteedt erg weinig aandacht aan Simon. Hij is psychiater en heeft het te druk met zijn praktijk en zijn secretaresse. Ze delen samen geen hobby’s en gaan vrijwel nooit met elkaar op stap.
— Joke

Sfeer

*****

Het verhaal begint spannend met een aanslag in Parijs waarna het wat afvlakt als Tulard zijn verhaal doet. Wanneer Simon zijn verhaal vertelt, spring je mee over de daken en voelt de sfeer van Parijs.  Pas in de tweede helft van het boek neemt de spanning toe door de gebeurtenissen en kom je in een hele andere sfeer. Discriminatie, onrechtvaardigheid en gebrek aan liefde.
— Joke

Schrijfstijl

*****

Er zijn twee verhaallijnen in het boek die elkaar afwisselen.  Het verhaal van Simon in het verleden en van Tulard in het heden en verleden. Beide zijn per hoofdstuk duidelijk aangegeven.
Het verhaal heeft wel wat losse eindjes en een paar ongeloofwaardige passages. Die mag je zelf ontdekken.
— Joke

Passage uit het boek

‘Voor me lag de stad. Natuurlijk had ik weleens de Eiffeltoren beklommen, maar de brokjes Parijs die je vanaf daar tussen de toeristen en afrasteringen door te zien kreeg, vielen volstrekt in het niet bij wat ik nu zag. Vanuit het westen, half weggezakt achter een golvend landschap van heuvels en torenspitsen, wierp de zon haar licht over de overheidsgebouwen en huizen.
De wind trok aan mijn lichaam. Ik klampte me vast aan de pinakel om niet de diepte in gesleurd te worden. Ik was sprakeloos. De stad was tastbaar, dichtbij; voor het eerst van mijn leven wilde ik haar beleven. En die zomer zou Youssef me laten zien hoe dat kon.’

Leesvoorschrift

Lees dit boek in een makkelijke stoel met een fijn uitzicht, zodat je af en toe kan wegkijken. Drink er koffie of thee bij.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

202 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.