Recensie: Guillaume Musso – Het meisje uit de Seine

Recensie: Guillaume Musso – Het meisje uit de Seine


Op een ijskoude nacht in Parijs wordt een jonge vrouw naakt uit de Seine gehaald. Ze leeft, maar kan zich niet herinneren wie ze is. Ze wordt naar de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis gebracht, waar met een DNA-test wordt geprobeerd haar identiteit te achterhalen. Ze blijkt een wereldberoemde pianiste, die twee jaar geleden zou zijn omgekomen bij een vliegtuigcrash. En dan ontsnapt ze uit het ziekenhuis.

Inspecteur Roxane Montchrestien krijgt de taak om de zaak uit te zoeken. Zo begint een wervelende zoektocht, dwars door Parijs, vol mysterie, leugens en intrige.

ISBN: 9789401617765 – Xander Uitgevers – Aantal pagina’s: 297 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een roman die zich ontpopt tot een thriller met vele plotwendingen.’

Hoofdpersonages

*****

Inspecteur Roxane is, om redenen die eigenlijk niet helder worden, van een onderzoek gehaald en op een zijspoor gezet om hopelijk binnenkort weer gerehabiliteerd te worden. Ze neemt de plaats in van een collega, die uitgeschakeld in het ziekenhuis ligt, op een afdeling van de politie die binnenkort opgeheven zal worden. Een van haar eerste avonden komt er een melding binnen, waar Roxane zich helemaal in vastbijt. Vanaf dat moment volgen de ontwikkelingen elkaar in hoog tempo op, wordt Roxane met de ene vraag na de andere geconfronteerd en is het een race tegen de klok om op tijd tot een ontknoping te komen.
Roxane zoekt samenwerking met collega’s, waarvan de een er happiger op is haar te helpen dan de ander, en zoekt voortdurend de grenzen op van wat haar wel en niet is toegestaan te doen.
— Isolde

Sfeer

*****

Het is winter, het is koud en guur en er valt veel regen. Zelfs in het zuiden van Frankrijk, als Roxane hier voor het onderzoek naartoe moet, is het een kille winter. Daarnaast gebeuren voortdurend onheilspellende zaken. Het meisje uit de Seine is spannend en zit ingenieus genoeg in elkaar om door te willen blijven lezen.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

In Het meisje in de Seine begint Guillaume Musso met een heel realistisch verhaal, waarvan je je goed kunt voorstellen dat dit echt is. Op een bepaald moment komt er een twist in het verhaal, waardoor het heel mystiek wordt. Het tempo in het boek ligt hoog en je moet goed bij de les blijven om alles te blijven volgen. Musso maakt geregeld gebruik van quotes, verwijzingen naar de mythologie en (fictieve) berichten op internet.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Ze zuchtte, sloot haar ogen en gaf zich over aan de warmte van haar geïmproviseerde bed door te luisteren naar het geluid van de regen die tegen de ramen van haar belfort sloeg. Het was nog geen zes uur. Het was vlak voor kerst, ze was uit haar functie gezet, haar liefdesleven was zo leeg als een woestijn ze ergerde zich aan iedereen en iedereen ergerde zich aan haar. Ze kon niet meer tegen deze stand, dit land, dit tijdperk, deze mensen, de klinkklare onzin die je hoorde of las zodra je de radio aanzette, de krant opensloeg en social media bekeek. Die grote overwinning van middelmatigheid. Altijd en overal.’

Leesvoorschrift

Aan het einde van de middag is het overal om je heen rustig. Neem een glas droge, witte wijn, iets te knabbelen en verplaats je naar een winters Parijs.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

297 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.