Recensie: Holly Black – Dief van de nacht

Recensie: Holly Black – Dief van de nacht


In Charlie Halls wereld is iets bijzonders aan de hand. Een schaduw is niet alleen een stille volger, maar bevat alle mysteries die de eigenaar geheim wil houden of tentoon wil stellen. Om uiting te geven aan hun persoonlijkheid kiezen sommige mensen ervoor hun schaduw naar believen aan te passen, als statussymbool of ter vermaak, maar dit is niet zonder risico. Er wordt namelijk gefluisterd dat dergelijke aanpassingen grote gevolgen kunnen hebben en je zelfs je leven kunnen kosten.

Charlie is een jonge barvrouw die een extra zakcentje verdient door zich te laten inhuren voor allerhande vuile klusjes. Ze woont samen met haar vriend Vince, een lieve, rustige jongen die al zolang Charlie hem kent zonder schaduw door het leven gaat. Volgens haar zus Posey is dat een duidelijk teken dat er iets mis is met Vince, maar Charlie wil er niets over horen. Tot ze betrokken raakt bij de speurtocht naar een mysterieus boek en daarnaast ook nog eens een moord probeert op te lossen. Het spoor voert naar niemand minder dan Vince. Ze wil het niet geloven, maar de twijfel slaat toe: hoe goed kent ze hem eigenlijk?

ISBN: 9789022594605 – De Boekerij- Aantal pagina’s: 567 – Fantasy


*****

4 van de 5 sterren – Annechien


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een prachtige fantasy die je meeneemt in een wereld vol duistere schaduwen.’

Hoofdpersonages

*****

Charlie is een jonge vrouw die al haar leven lang foute beslissingen maakt. Ze liegt, bedriegt en steelt alles bij elkaar en dat doet ze met veel plezier. Ze heeft haar leven alweer een tijdje op de rit en werkt nu als barvrouw. Ze woont samen met haar zusje Posey en haar vriend Vince.
Posey is een jonge vrouw die zich aangetrokken voelt tot de duistere wereld van de Duisterlingen. Duisterlingen zijn mensen met magie die hun schaduwen van alles kunnen laten doen. Posey is geen Duisterling, maar heeft er alles voor over om een bezielde schaduw te krijgen.
Vince is de vriend van Charlie en al zolang Charlie zich kan herinneren heeft Vince geen schaduw. Dit geeft vaak wel aan dat er iets mis is met deze persoon, maar Charlie weigert dat te geloven. Vince is immers een lieve jongen die geen vlieg kwaad doet.
Charlie wordt ongewild weer meegenomen in het criminele wereldje van haar verleden. Tijdens de zoektocht naar een boek en een mysterieuze moord begint ze te beseffen dat ze Vince eigenlijk niet zo goed kent. Alle pijlen wijzen namelijk in zijn richting.
— Annechien

Sfeer

*****

Dief van de nacht is duister en grimmig van het begin tot het einde. Holly Black heeft een fantastische fantasy geschreven die je mede dankzij de krachtige sfeer in zijn greep houdt. Zelfs tijdens de rustigere momenten is de sfeer duister. Je merkt aan alles dat de wereld van Charlie Hall met de Duisterlingen geen kattenpis is.
— Annechien

Schrijfstijl

*****

Holly Black heeft een fijne schrijfstijl die al net zo magisch is als Dief van de nacht zelf. Het is een fantasy en daardoor zitten er ook benamingen in die je niet kent. Holly legt prachtig uit wat alles betekent zonder dat ik het idee had dat ik een informatief boek aan het lezen was. De uitleg is in het verhaal zelf verwerkt op een manier die je niet doet denken aan een uitleg.
— Annechien

Passage uit het boek

‘‘Elke dag maar een klein slokje,’ had hij iemand op tv horen zeggen over zijn schaduw, ‘en dan zal hij je beste vriend op de hele wereld zijn.’
Hoewel die geen mond of tong heeft en er geen vochtigheid is bij zijn aanraking, weet de jongen dat die over zijn huid likt. Dat gevoel bevalt hem niet, maar het doet geen pijn.
Hij heeft nooit eerder een beste vriend gehad, maar toch weet hij dat die dit soort dingen doen. Ze worden bloedbroeders, strijken met hun wondjes over elkaar tot het onmogelijk nog vast te stellen is waar de een eindigt en de ander begint. Hij heeft iemand als hem nodig.
‘Ik ben Remy,’ fluistert hij tegen zijn schaduw, ‘en ik noem jou Red.’’

Leesvoorschrift

Lees Dief van de nacht op een frisse avond zodat je lekker onder de dekens kunt kruipen.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

567 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.