Recensie: Hope Adams – Zwarte zwanen

Recensie: Hope Adams – Zwarte zwanen


Zwarte zwanen is een op historische feiten gebaseerd verhaal. Het speelt zich af in 1841.

Een comité van vrouwen ontfermt zich over vrouwen in de gevangenis, vrouwen die veroordeeld zijn voor kleine misdrijven. De meesten onder hen pleegden die misdrijven uit armoede, om te kunnen overleven of onder druk van een man.

Deze veroordeelden krijgen de kans om een nieuw leven op te bouwen in Van Diemensland in Australië. Ze maken de overtocht van Londen naar de andere kant van de wereld met de driemaster Rajah. Het is een lange en gevaarlijke tocht. De vrouwen worden tijdens deze reis begeleid door Kezia Hayter. Ondanks het feit dat de vrouwen een crimineel verleden hebben en meestal vrij grof zijn, gelooft Kezia dat er in elk van hen iets goeds schuilt. Om hen een bezigheid te bieden tijdens de overtocht en om hun nieuwe vaardigheden bij te brengen maakt Kezia met een groep vrouwen een grote quilt. Deze quilt bestaat nog steeds en wordt de Rajah-quilt genoemd.

Tijdens de overtocht wordt één van de vrouwen vermoord. Er breekt paniek uit onder de vrouwen, niemand van hen voelt zich nog veilig zolang de dader niet gevat wordt. Was de dader één van hen? Gaf Kezia ten onrechte haar vertrouwen aan de vrouwen die ze onder haar hoede nam?

ISBN: 9789023960584 – Uitgeverij Mozaiek – Aantal pagina’s: 366 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Marita


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Zwarte zwanen is een aangrijpende roman die je niet onmiddellijk kan loslaten.’

Hoofdpersonages

*****

Het hoofdpersonage in Zwarte zwanen is Kezia Hayter. Zij is een jonge vrouw die zich het lot aantrekt van vrouwelijke veroordeelden. Ze beseft dat deze vrouwen weinig of geen kansen kregen in het leven. Ze gelooft dat ze het beste uit deze dames kan halen als ze voelen dat ze kansen krijgen. Als ze de maandenlange overtocht maken met een zeilboot van Londen naar Australië, krijgt zij de leiding over ongeveer tweehonderd gevangenen. Het zijn vrouwen die in Van Diemensland de kans zullen krijgen om een nieuwe start te maken in hun leven. Kezia plant op voorhand minutieus hoe ze de vrouwen zal benaderen. Ze wil samen met hen een quilt maken om hen iets zinvol te doen te geven gedurende de lange reis en om hen tegelijkertijd vaardigheden bij te brengen die ze zullen kunnen gebruiken in hun ‘nieuwe’ leven.

De andere hoofdpersonages zijn de veroordeelde vrouwen. Zij komen vooral uit de lagere sociale klasse en pleegden kleine misdrijven uit armoede, om hun kinderen te eten te geven, om te kunnen overleven of omdat ze daartoe gedwongen werden. Velen van hen zijn zeer grof in de omgang met anderen en in hun taalgebruik. Aanvankelijk bekijken ze Kezia achterdochtig omdat ze uit een betere klasse komt. Maar door het onvoorwaardelijk vertrouwen dat Kezia in hen stelt en omwille van de inspanningen die ze doet om het leven voor hen aan boord zo menselijk mogelijk te maken, groeit er stilaan een goede band tussen Kezia en de vrouwen.
— Marita

Sfeer

*****

Zwarte zwanen voert je mee naar een periode waarin vrouwen als minderwaardig behandeld n gediscrimineerd werden door de meeste mannen. Dit bepaalt voor een groot deel de sfeer in het boek. Het is een meeslepend verhaal over jaloezie, standenverschil en vooroordelen, maar tegelijkertijd ook over vriendschap, vertrouwen, liefde en hoop. Het boek maakt je bewust van het feit hoezeer onze samenleving geëvolueerd is wat betreft de rol en de rechten van de vrouwen.
— Marita

Schrijfstijl

*****

Hope Adams slaagt erin om in Zwarte zwanen een stukje geschiedenis op een boeiende manier te vertellen. Het duurt wel eventjes om in de sfeer van het verhaal te komen, maar eens je vertrouwt raakt met de personages is het een boek dat je in één ruk verder wil blijven lezen.
— Marita

Passage uit het boek

”Kom binnen, alsjeblieft,’ zei Kezia terwijl ze de deur openhield.
Emily Paxton stapte de kapiteinshut binnen. Ze zag er doodsbang uit, zonder goede reden, voor zover Kezia kon bedenken. Natuurlijk was enige nervositeit voor de onderzoekscommissie wel begrijpelijk, maar Emily zag lijkbleek en beet voortdurend op haar lippen. Ze was extreem mager, had een gezicht dat van nature een geïntimideerde en treurige uitdrukking had, en haar zenuwachtige handenwringen hielp ook niet om een onschuldige indruk te maken. Maar Kezia wist ook dat zij van alle vrouwen nog het meest bevriend was met Hattie, en dat zij volgens alle getuigen het verst verwijderd geweest was van de plek waar Hattie op het dek lag.
‘Goedemiddag, Emily,’ zei Kezia. De heer Davies noteerde Emily’s naam. Charles en de heer Donovan hadden aangegeven dat Kezia als eerste met haar moest praten, omdat ze er zo angstig uitzag.’

Leesvoorschrift

Buiten op een terras op een zomerse namiddag met een glas frisdrank bij de hand.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

366 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.