Recensie: Isa Hoes – Gedichten die vrouwen aan het huilen maken

Recensie: Isa Hoes – Gedichten die vrouwen aan het huilen maken


Isa Hoes ging op zoek naar gedichten die een speciaal plekje in de harten van bekende vrouwen hebben veroverd. Soms grappig, soms kunstig, maar allemaal ontroerend. Met bijdragen van bekende Vlaamse en Nederlandse vrouwen, waaronder Lola Brood, Sacha de Boer, Daphne Bunskoek en Hanneke Groenteman. Het boek wordt ingeleid en afgesloten door persoonlijke teksten en lievelingsgedichten van Isa Hoes. Vooral het einde is erg speciaal en toont extra aan hoe persoonlijk en tegelijkertijd verbindend gedichten kunnen zijn.

ISBN: 9789 044 629 538 – Prometheus – Aantal pagina’s: 162 – Dichtbundel


*****

4 van de 5 sterren — Coby


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een weemoedige bloemlezing met een rauw randje.’

Hoofdpersonages

*****

Het mooie aan dit boek is dat de gedichten echt centraal staan, niet de bekende vrouwen die ze hebben uitgekozen. Elk gedicht is voorzien van een verhaal, geschreven door een bekende vrouw. Politica, actrices, schrijfsters, enzovoorts. Soms gaat het verhaal over de schrijver van het gedicht, soms is het een persoonlijke anekdote om toe te lichten waarom ze het gedicht uitkoos. Ook staan er geen foto’s bij van de vrouwen. Heerlijk, want glamourshots zouden de emotie en de integriteit van het boek verpesten.
— Coby

Sfeer

*****

Dit boek is een tranentrekker, maar dat was te verwachten. Soms is een gedicht zo mooi of indrukwekkend dat je het terug wilt lezen, of kort stopt met lezen om het gevoel vast te houden. Na een paar gedichten is het sowieso raadzaam het boek even weg te leggen. Al die ellende, veel verhalen over liefdesverdriet en rouw: je wordt er weemoedig van.
— Coby

Schrijfstijl

*****

Het boek is prachtig uitgebalanceerd: sommige vrouwen houden van lange gedichten vol doordenkertjes en metaforen. Andere vrouwen hebben liever iets liefs, korts en simpels. De gedichten zijn daardoor divers, wat lekker wegleest. Ook de verhalen die de gedichten inleiden zijn erg afwisselend, soms op zichzelf al ontroerend. Een nadeel is dat sommige gedichten in het Engels of Duits zijn, zonder vertaling.
— Coby

Passage uit het boek

Naast de tekst van moeder Teresa heb ik ook altijd een klein gedicht van Judith Herzberg, ‘(WANT) houden van’, bij me gedragen. Soms schreef ik het op kaartjes naar geliefden.


(WANT) houden van
is gauwer gezegd
dan langer gedaan
maar soms komt het
in het donker
op gang en dan
is er verder
geen houden meer aan.

Leesvoorschrift

22-zomers-wijn

Lees dit boek opgekruld op de bank, met een wijntje en een zakdoekje erbij.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

80%

20%

Hoe dik is de pil?

162 pagina’s
dikke-pil

Ga je dit boek lezen?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.