Recensie: Isabel Allende – De winter voorbij

Recensie: Isabel Allende – De winter voorbij


Na een ordinair ongelukje met hun wagens kruisen de wegen van de Amerikaanse Richard Bowman, de Chileense Lucia Maraz en de Guatemalaanse Evelyn Ortega elkaar. Deze ontmoeting leidt hen naar een bizar avontuur waarbij ze zich moeten ontdoen van het lijk van een jonge vrouw, een auto en een moordwapen.
Tijdens deze gevaarlijke tocht leren zij zichzelf en elkaar beter kennen.

ISBN: 978904174015 – Uitgeverij Rainbow – Aantal pagina’s: 331 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Marita


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

De winter voorbij is een meeslepende roman waarin het verhaal gebruikt wordt als achtergrond om ontluikende gevoelens van verdriet, eenzaamheid en liefde te erkennen.’

Hoofdpersonages

*****

Richard Bowman werkt als docent aan de New York University en is de baas van Lucia Maraz. Hij is teleurgesteld in het leven en in de liefde. Zij heeft moeten vluchten uit Chili omdat haar leven daar in gevaar was. Hun relatie is aanvankelijk heel afstandelijk en koel. Ze leren elkaar beter kennen nadat Richard een onbenullig ongelukje had met de auto Hij was van achteren ingereden op de auto waarmee Evelyn Ortega op pad was. Evelyn is een jonge, illegale immigrante, oorspronkelijk afkomstig uit Nicaragua. Wanneer Evelyn plots bij Richard voor de deur staat, vraagt hij Lucia om hem te helpen met het jonge meisje te kunnen communiceren.
Dit is het begin van een onwaarschijnlijk avontuur dat de drie mensen dichter bij elkaar brengt.
— Marita

Sfeer

*****

De winter voorbij komt aanvankelijk traag op gang en zet niet echt aan om verder te lezen. Eens je echter vertrouwd bent met de personages leest het boek als een trein. Isabel Allende gebruikt het gegeven van de tocht, om het lijk en de auto te laten verdwijnen, als achtergrond om de problematiek van de armoede en onderdrukking in Guatemala en Chili in de schijnwerper te plaatsen.
In De winter voorbij staan ook de gevoelens van de personages centraal en hun onmacht om met die gevoelens om te gaan.
— Marita

Schrijfstijl

*****

In De winter voorbij laat Isabel Allende heden en verleden op een vlotte manier met elkaar vervloeien. Ze weet de nieuwsgierigheid van de lezer te prikkelen door een aantal stukjes van de puzzel een tijdlang achter te houden.
Het verhaal over het lijk en de auto die moeten verdwijnen lijkt bijkomstig te zijn. De winter voorbij is vooral een verhaal over de levensgeschiedenis van de drie betrokkenen, over de ongelijkheid in bepaalde Zuid-Amerikaanse landen en over de uitbuiting van jonge, illegale meisjes. Ze weet deze problematieken aan te kaarten door de personages hun eigen verhaal te laten vertellen.
— Marita

Passage uit het boek

‘De laatste uren van die zondag zouden Richard, Lucia en Evelyn lang hebben kunnen vallen, opgesloten in die motelkamer die naar creosoot en Chinees eten rook, maar terwijl ze elkaar hun levens vertelden, vlogen ze voorbij. Evelyn en de chihuahua werden als eersten door de slaap overmand. Het meisje nam een minimaal plekje in beslag van het bed dat ze met Lucia deelde, maar Marcelo maakte zich meester van de rest, languit en met stijve poten.
‘Hoe denk je dat het met de katten gaat?’ vroeg Lucia aan Richard tegen tienen, toen ze eindelijk begon te gapen.
‘Goed, ik heb mijn buurvrouw gebeld bij de Chinees. Ik wil mijn mobiel niet gebruiken omdat ze het gesprek kunnen lokaliseren.’
‘Maar wie interesseert het nu wat jij zegt, Richard. En verder kunnen ze mobieltjes niet eens aftappen.’

Leesvoorschrift

Dit boek leent zich om te lezen op een snikhete zomerdag, in een rustig park in de schaduw van een boom met een glas frisdrank bij de hand.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

331 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.