Recensie: Javier Marías – Denk morgen op het slagveld aan mij

Recensie: Javier Marías – Denk morgen op het slagveld aan mij


De scenarioschrijver Victor Francés is kortgeleden gescheiden en wordt uitgenodigd voor een intiem etentje bij Marta, een getrouwde vrouw wier echtgenoot op zakenreis is. Maar nog voordat ze tot hun geplande liefdesspel over kunnen gaan, wordt Marta plotseling onwel en sterft. Wat moet Victor doen met haar lichaam, wat moet er gebeuren met haar slapende kind en hoe moet haar echtgenoot op de hoogte worden gesteld? In een winters en nachtelijk Madrid, omgeven door mist en noodweer, loopt Victor besluiteloos rond.

Marías slaagt erin de lezer volledig in zijn ban te krijgen. Hij gaat in op zaken die ons allen raken: het verzwijgen, het handelen zonder te weten, het verlangen dat maar zelden bevredigd wordt, de verloochening van degenen van wie we ooit hielden, het afscheid en ten slotte de vergetelheid. Javier Marías bewijst eens te meer hoe onthullend leugens kunnen zijn en wat de waarheid kan verbergen in deze diepgaande, eigenzinnige en prachtige roman.

ISBN: 9789029094337– Uitgeverij Meulenhoff – Aantal pagina’s: 400 – Roman


*****

3 van de 5 sterren – Antoine


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Eigenaardige roman over absurde situaties.’

Hoofdpersonages

*****

Het was pas de derde keer dat Victor Francés een ontmoeting had met de getrouwde Marta Téllez. De ontmoeting lijkt te leiden tot een hartstochtelijke vrijpartij, totdat Marta zich niet goed voelt en opeens sterft. Victor loopt daarop besluiteloos rond in het huis, maar hij lijkt niet radeloos te zijn. Hij vertrekt uit de woning van Marta, maar legt nog wel wat eten neer voor Marta’s zoontje Eugenio, voor als hij de volgende ochtend wakker wordt.
Marta’s sterven blijft een obsessie voor de op het eerste gezicht sympathieke Victor. Naarmate de tijd verstrijkt wordt Victor een steeds zwakkere en laffere persoon, die een ziekelijke neiging tot controle ontwikkelt. Hij begeeft zich zelfs bewust in de omgeving van de naasten van Marta.

Victor is echter niet onopgemerkt gebleven voor een van haar naasten, die hem ontmaskert tegenover Eduardo Deán, de echtgenoot van Marta. In een gesprek met Victor openbaart Eduardo dat er parallellen zijn met een recente gebeurtenis in zijn leven.
— Antoine

Sfeer

*****

De sfeer in Denk morgen op het slagveld aan mij wisselt enorm. Dat vond ik erg bijzonder. Om te beginnen overheerst hevige consternatie bij het overlijden van Marta. Je voelt dat je met Victor perplex staat. Daarna volgt, hoe gek het ook klinkt, enig leedvermaak en een zekere geestigheid in het verhaal. Naderhand ontstaat een unheimische sfeer, waarbij de houding van Victor steeds meer irritatie oproept en Victor als persoon verwordt tot lafaard en controlfreak. In het laatste gedeelte van het boek valt ook spanning te ontdekken.
— Antoine

Schrijfstijl

*****

De schrijfstijl is zonder meer literair te noemen, waarbij de prachtig weergegeven feiten helaas te vaak worden voorzien door filosofische overpeinzingen. Die onophoudelijke stroom van zorgvuldig uitgeplozen gedachtenspinsels hebben bij mij ingeboet aan het leesplezier.
— Antoine

Passage uit het boek

‘Ik kwam in de verleiding om tegen Téllez te zeggen: ‘Ze lag niet alleen in haar bed, geloof me, ik kan het weten. Ze stierf niet alleen, het was niet zo afschuwelijk want ze besefte het niet meteen en toen het tot haar doordrong zei de: “Hou me vast, hou me alsjeblieft vast,” en ik hield haar vast, ik sloeg mijn armen van achteren om haar heen omdat ze niet wilde dat ik iets anders deed. Ze zei tegen me: “Doe nog niets, wacht.” Ze wilde niet dat ik haar een millimeter verschoof of dat ik iemand belde. Ik pakte haar vast en omhelsde haar en zo stierf ze in elk geval tegen mij aan gedrukt, door mij aangeraakt. Ze stierf beschermd, ze stierf geruggesteund. Kwel uzelf niet zo.’                  Maar ik kon het niet tegen hem zeggen.’

Leesvoorschrift

Na de zoveelste teleurstellende Tinderdate nestel je jezelf ’s avonds comfortabel in je studentenbank, en terwijl je Denk morgen op het slagveld aan mij leest, realiseer je dat het allemaal slechter af had kunnen lopen. Een rokerige whisky houdt je gezelschap tot in de late uurtjes van de nacht.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

22%

78%

Hoe dik is de pil?

400 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.