Recensie: Jenny Han – Aan alle jongens van wie ik hield

Recensie: Jenny Han – Aan alle jongens van wie ik hield


Elke keer dat Lara Jean verliefd is en het draait op niets uit, schrijft ze een brief aan de desbetreffende jongen om de periode af te sluiten. Ze stort haar hart uit, adresseert de envelop, doet hem dicht en… stopt de brief in een doos die ze in haar kamer verstopt. Totdat de doos op een dag weg is, en alle brieven ook. Ze blijken te zijn gepost, inclusief de laatste, die gericht was aan Josh, het vriendje van haar oudere zus.

ISBN: 9789041714190 – Uitgeverij Rainbow – Aantal pagina’s: 318 – Young adult


*****

4 van de 5 sterren – Kaylee


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘In Aan alle jongens van wie ik hield lees je hoe ingewikkeld het liefdesleven van een zestienjarige kan zijn.’

Hoofdpersonages

*****

De zestienjarige Lara Jean is al een aantal keer verliefd geweest. Telkens wanneer ze de jongens op wie ze verliefd is wil vergeten, schrijft ze een afscheidsbrief aan hem. Ze verstuurt de brieven niet, maar bewaart ze in een hoedendoos die ze heeft gekregen van haar overleden moeder. Wanneer de brieven ineens op een wonderbaarlijke wijze opgestuurd zijn, breekt het zweet uit bij Lara Jean. Een aantal briefontvangers ziet ze namelijk dagelijks, zoals haar buurjongen en ex-vriend van haar zus Josh en haar klasgenoot Peter.

Josh is heel erg verbaasd dat Lara Jean ooit verliefd op hem geweest is en Lara Jean schaamt zich hiervoor. Ook Peter is verrast door de brief die hij ontvangen heeft. Om zich groot te houden tegenover Josh besluiten Lara Jean en Peter een neprelatie te beginnen. Peter wil namelijk zijn ex-vriendin Genevieve jaloers maken, dus het komt hem ook goed uit om te doen alsof hij Lara Jean zijn vriendinnetje is.

Lara Jean en Peter doen alsof ze smoorverliefd op elkaar zijn en brengen veel tijd met elkaar door, zowel op school als thuis. Na een tijdje zoent Lara Jean onverwacht met Josh en dan komt ze erachter dat haar neprelatie met Peter toch meer gevoelens in haar losmaakt dan ze eigenlijk denkt.
— Kaylee

Sfeer

*****

Wanneer Lara Jean ontdekt dat haar brieven verstuurd zijn, krijg je meteen medelijden met haar. Al haar verliefde gevoelens en emoties liggen hierdoor eigenlijk op straat en weet je meteen dat dit voor haar gevolgen gaat hebben. Ze maakt allerlei onhandige dingen mee, weet soms niet hoe ze zich moet gedragen in situaties en kent veel ongemakkelijke momenten. Haar onhandigheid, onzekerheid en onwetendheid zorgen ervoor dat Aan alle jongens van wie ik hiel  een verhaal is geworden dat lekker wegleest. Als lezer ben je benieuwd hoe Lara Jean zich uit de gehele situatie gaat redden.
— Kaylee

Schrijfstijl

*****

Jenny Han heeft een fijne schrijfstijl. Ze weet Lara Jean goed uit te werken en als lezer voelt het alsof je tijdens het lezen van het verhaal letterlijk in de huid van Lara Jean kruipt. We weten allemaal hoe ongemakkelijk en onvoorspelbaar liefde kan zijn, dus je leeft helemaal met haar mee. Daarnaast weet Han je als lezer te verrassen. Zonder al te veel te verklappen: ik had zelf een ander einde van dit verhaal verwacht.
— Kaylee

Passage uit het boek

‘Nou, jij was anders smoorverliefd op mevrouw Rothschild!’
Josh kleurt rood. ‘Vroeger was ze heel mooi!’
‘Ja, ja.’ Ik knik begrijpend. ‘Ze was heel móói.’ Onze buurvrouw van hier tegenover, mevrouw Rothschild, maaide vroeger altijd het gras in een heel kort broekje van badstof en een bovenstukje van een touwtjesbikini. Alle jongens uit de buurt waren dan toevallig net in de buurt om bij Josh in de tuin te spelen.
‘Maar goed, mevrouw Rothschild was niet mijn eerste verliefdheid.’
‘Niet?’
‘Nee. Dat was jij.’
Het duurde even voordat ik goed begrijp wat hij zojuist heeft gezegd. ‘Hè?’

Leesvoorschrift

Aan alle jongens van wie ik hield lees je het liefst in bed. Nestel je lekker onder de dekens, zorg voor een goed licht en laat je meevoeren in het liefdesleven van Lara Jean.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

85%

15%

Hoe dik is de pil?

318 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.