Recensie: Jessie Burton – Het huis aan de Gouden Bocht

Recensie: Jessie Burton – Het huis aan de Gouden Bocht


Amsterdam 1686. Petronella “Nella” Oortman komt aan de voorname Herengracht te wonen, als jonge bruid van de bekende VOC-koopman Johannes Brandt. Ze is 18 jaar en komt van het platteland en ze begrijpt niets van het huishouden waar ze in terechtgekomen is. Haar ongetrouwde, vrijgevochten schoonzus Maren, de neger Otto en het brutale dienstmeisje Cornelia maken er de dienst uit.
Haar echtgenoot is meestal op reis en raakt haar nooit aan. Ze krijgt van hem een bijzonder cadeau: een poppenhuis. Het is hun eigen herenhuis aan de Herengracht – maar dan in miniatuur. Vanaf dat moment ontvangt ze mysterieuze pakketjes met meubels en poppen voor haar poppenhuis.
Wie is de geheimzinnige afzender die zoveel details van hun privéleven lijkt te kennen? Welke rol heeft haar schoonzus Maren hierin? En zijn hun geheimen in veilige handen?

ISBN: 9789 021 809 519 – Luitingh-Sijthoff – Aantal pagina’s: 380


*****

3 van de 5 sterren — Joke


scrollen

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Start!

Recensie in één zin

‘Een historische roman die de Gouden Eeuw en de Amsterdamse bevolking tot leven wekt.

Hoofdpersonages

*****

Nella, de hoofdpersoon groeit in het boek uit van een verlegen, onervaren meisje uit tot een sterke, onafhankelijke vrouw.
— Joke

Sfeer

*****

Na het lezen nodigt dit boek uit tot een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam, waar dit poppenhuis in al zijn glorie staat.
— Joke

Schrijfstijl

*****

Het boek komt een beetje moeilijk op gang, maar al gauw wil je meer weten wat er allemaal speelt in het huishouden aan de Herengracht. Geschreven met veel details, maar er is ook ruimte voor geheimzinnigheid en spanning.
— Joke

Passage uit het boek

‘Op het bordes voor het huis van haar kersverse echtgenoot tilt Nella Oortman de klopper op. Ze geneert zich voor de doffe dreun waarmee de dolfijn op de voordeur slaat. Er doet niemand open, ook al wordt ze verwacht. Er is een tijdstip afgesproken en er heeft een briefwisseling plaatsgevonden, al was haar moeders briefpapier wel veel dunner dan Brandts dure vellum. Nee, denkt ze, dit is geen geslaagde begroeting’

Leesvoorschrift

7-bewolkt-witte-wijn

Dit boek is uitermate geschikt voor een lang weekend met een goed glas witte wijn terwijl de bewolking buiten langs je heen trekt.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

75%

25%

Hoe dik is de pil?

380 pagina’s
dikke-pil

Ga je dit boek lezen?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.