Recensie: Jet van Vuuren – De verrassing

Recensie: Jet van Vuuren – De verrassing


Josefien van de Berg wordt tachtig. In de familieapp ‘Mammie’ nodigt ze haar kinderen, Lodewijk, Sylvia en Jennifer, uit om haar verjaardag te vieren. Ze heeft een verrassing. Terwijl Josefien geld en een mooi huis in Maarssen heeft, hebben haar kinderen geldzorgen. En niet zo’n beetje ook. Tegenover haar en elkaar houden ze de schijn op, maar ieder van hen komt naar Maarssen met als doel: geld van mammie krijgen.

Maar mammie is er niet. Ze stuurt appjes dat ze in Dresden is voor een kerstmarkt en is ingesneeuwd, en dat ze wil dat de kinderen op haar wachten voor de verrassing. Terwijl de drie wachten, beginnen ze te kibbelen. Wat kan de verrassing zijn? Hoe groot is de erfenis eigenlijk? Wie is mammies favoriet? Is mammie wel in Dresden en stuurt zij de appjes wel? Langzamerhand komen Lodewijk, Sylvia en Jennifer erachter dat niets is wat het lijkt, dat ieder van hen een motief heeft om een voorschot te willen op de erfenis en bovenal dat de verrassing van mammie weleens heel anders kan uitpakken dan ze dachten…

ISBN: 9789026357268 – Uitgeverij De Ambo|Anthos – Aantal pagina’s: 315 – Thriller


*****

4 van de 5 sterren – Kaylee


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Verbazingwekkend verhaal vol intriges om het familiefortuin.’

Hoofdpersonages

*****

Sylvia heeft volgens haarzelf de sterkste band met haar moeder. Ze kwam er geregeld om dingen voor ‘mammie’ te regelen, maar nu is ze er al een tijdje niet meer geweest. Ze is druk met haar puberzoon Kai. Ze is alleenstaande moeder en probeert het financieel zo goed mogelijk te regelen, maar dit is voor haar soms een enorme uitdaging.

Jennifer lijkt een geweldig leven te hebben totdat zij en haar man Hugo gaan scheiden. Haar werk kent wat tegenslagen en de scheiding zorgt ervoor dat ze in financieel in zwaar weer zit. Jennifer komt niet vaak bij haar moeder en ze vindt dat eigenlijk wel prima. Maar nu haar leven even niet zo voorspoedig verloopt ziet ze kans de banden met haar moeder weer aan te halen.

Sinds een halfjaar is de relatie van Lodewijk over en gaat het zijn bedrijf ook niet zo meer voor de wind. Zijn ex-vrouw heeft een nieuwe vriend en zijn dochter Josje leeft inmiddels ook haar eigen leven. Lodewijk heeft een eigen appartementje en probeert zijn zaakjes, ook de financiële, zo goed mogelijk op de rit te houden.

Lodewijk, Sylvia en Jennifer zijn broer en zussen. Hun band is sinds hun jeugd niet goed geweest en ze doen er eigenlijk geen van alle moeite voor om dit te verbeteren. Wanneer ze bijeen komen om de verjaardag van hun moeder te vieren blijkt dat hun band alles behalve goed is en dat ze eigenlijk maar één verbintenis hebben: geld.
— Kaylee

Sfeer

*****

Ik heb De verrassing eigenlijk een beetje met verbazing gelezen. Vanaf het eerste moment weet je dat er iets niet klopt tussen de familieleden, maar er is geen grip op te krijgen. Ook weet je dat ‘mammie’ iets in haar schild voert, maar ook daarvan heb je als lezer geen weet. Het enige dat duidelijk is, is zowel Lodewijk, Sylvia en Jennifer op het geld van hun moeder uit zijn. Dit zorgt ervoor dat ze elkaar uittesten en letterlijk bereid zijn om over lijken te gaan.
— Kaylee

Schrijfstijl

*****

Jet van Vuuren schrijft thrillers die als een trein weglezen, dus ook De verrassing. Vanaf moment één ben je geboeid en wil je meer weten over het verloop van het verhaal. Er is niet meteen vanaf het moment spanning, er is meer indirecte spanning door de sfeer tussen Lodewijk, Sylvia en Jennifer.
Steeds wanneer je denkt te weten hoe het verhaal zich ontvouwt, zit je er als lezer weer naast. Dit zorgt er dan ook voor dat het verhaal onvoorspelbaar blijft.
— Kaylee

Passage uit het boek

‘Ik heb genoeg voor twee,’ zegt hij zonder zich om te draaien. Geconcentreerd roert hij door de eiermassa.
‘Nee, dank je. Het is mij nog niets te vroeg, ik eh… Zeg, maar wat ik me afvroeg… Laatst zei je dat wat ons bindt aan mammie haar geld is. Waarom zei je dat, Lodewijk? Ik bedoel… We hebben het er na onze lunch niet meer over gehad, maar gaat het wel goed met de zaak?’
Nu draait Lodewijk zich met een ruk om. ‘Hoe kom je daar zo bij? Heb je soms met Jennifer gepraat?’ Woest doet hij een stap in Sylvia’s richting.
Sylvia weert hem af en deinst achteruit.
‘Verdomme, zeg! Zitten jullie wijven achter mijn rug over me te kletsen? Als je maar niet denkt dat ik…’
‘O, ik kom net op tijd!’ Jennifer stapt de keuken binnen.
Lodewijk en Sylvia kijken tegelijk om.
Jennifer kijkt hen spottend aan.’

Leesvoorschrift

Dit boekt leent zich uitstekend om te lezen na een familiebijeenkomst. Je hebt het waarschijnlijk gezellig gehad met je familie en leest dit verhaal dan met een spottende lach en bedenkt hoe blij jij bent met je familie.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

315 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.