Recensie: Jo Nesbø – Rateiland

Recensie: Jo Nesbø – Rateiland


In Rateiland richt Jo Nesbø zijn blik op een wereld die in de greep is van een pandemie waar geen vaccin tegen bestand is. Aan de westkust van de Verenigde Staten probeert een groep wetenschappers een veilige haven in zee te creëren terwijl op straat een dodelijke strijd heerst om simpelweg te kunnen overleven. De zoon van de rijkste techgoeroe ter wereld heeft zich aangesloten bij een van de vele gangs die dood en verderf zaaien, en op een avond overvallen en vermoorden zij een jonge vrouw. Haar vader zint op wraak, en hij heeft meer middelen tot zijn beschikking dan de gang ooit had kunnen vermoeden.

De vijf ijzersterke verhalen in Rateiland laten een meedogenloos en griezelig beeld zien van een wereld die verdacht veel lijkt op de onze. Jo Nesbø weet met zijn kenmerkende vakmanschap de spanning zo ver op te voeren dat de lezer zal moeten concluderen dat de wereld in deze verhalen best weleens realiteit zou kunnen worden.

ISBN: 9789403138411 – Uitgeverij Cargo – Aantal pagina’s: 350 – Thriller


*****

3 van de 5 sterren – Frederique


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Mooie bundel van bloedstollende verhalen die inspelen op de realiteit.’

Hoofdpersonages

*****

Rateiland is een collectie van vijf verschillende (korte) verhalen en heeft daardoor ook verschillende hoofdpersonen. In Rateiland, gelijknamig met de titel van het boek, probeert Will Adams in een door chaos verscheurde stad de dood van zijn dochter te wreken op een rechtvaardige manier.
In Versnipperaar ontdekt Ralph Jason een medicijn voor een andere pandemie dan het eerste verhaal, maar ontdekt even later dat het vaccin ook verschillende ongewenste bijwerkingen heeft.
Martin redt in Cicaden een meisje uit zee en zet daarmee allerlei gebeurtenissen in werking.
In Serum worden de van elkaar vervreemde Emerson Abbott en zijn zoon Ken gebeten door een giftige slang en moeten ze het juiste tegengif zien te vinden. En in Zwart Paard is Lukas Meyer, psycholoog en huurmoordenaar, uit op wraak tegen de corrupte wereld waardoor zijn zoon stierf.
— Frederique

Sfeer

*****

In alle vijf de verhalen is de sfeer spannend en intrigerend, elk op hun eigen manier. De sfeer van het boek wisselt echt per verhaal enorm waardoor het lastig is om de verhalen achter elkaar door te lezen. Je moet dus echt na elk verhaal even pauze nemen om het te verwerken alvorens je het volgende verhaal kan lezen. Het ene verhaal is duidelijk spannender dan de andere verhalen, maar ieder zijn ze meeslepend en lezen ze heerlijk weg.
— Frederique

Schrijfstijl

*****

Jo Nesbø schrijft deze prachtige verhalenbundel weer als vanouds goed. Ondanks dat de verhalen heel verschillend zijn weet hij keer op keer je aandacht op een andere manier vast te houden. Hierdoor lezen de verhalen ook echt heerlijk vlot weg.
— Frederique

Passage uit het boek

‘Dus jij denkt dat Vrouwe Justitia niet dood is, maar dat ze slechts een gat in haar hoofd heeft?’ vraagt Colin.
Ik kijk naar hem op. Colin heeft hersens die zo snel werken dat je moeilijk hun tempo kunt bijbenen, maar ik ben er sinds de basisschool in getraind zijn gedachteassociaties te volgen waardoor het me meestal wel lukt. Hij hoort het geluid van de motor en denkt automatisch aan Brad en zijn gang Chaos die een helm ophebben met een opvallend symbool erop geschilderd: Vrouwe Justitia, met de blinddoek en de weegschaal. Alleen heeft ze een bloederige schotwond in haar hoofd.
‘Ze is knock-out,’ zeg ik. ‘Maar ik bedoel dat de rechtsstaat nog steeds kan terugkeren.’
‘Ik heb dat altijd naïef gevonden, dat het vroeg of laat zo zou worden als nu, een wereld waarin je alleen je naaste familieleden kunt vertrouwen. Wie van ons heeft gelijk gekregen, Will?’

Leesvoorschrift

Voor Rateiland heb je meerdere rustige momenten nodig om het boek op te pakken. Laat op de avond, met het raam of de tuindeur open, komt het boek het allerbeste tot zijn recht.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

350 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.