Recensie: Joanna Goodman – De school voor afgeschreven kinderen

Recensie: Joanna Goodman – De school voor afgeschreven kinderen


In deze roman kijkt Kersti na twintig jaar terug op haar periode op de prestigieuze kostschool Lycée International Suisse in Lausanne. De meeste kinderen worden door hun welgestelde ouders naar deze school gestuurd omdat ze thuis in de weg lopen, maar Kersti kan dankzij een studiebeurs naar deze school. Zij raakt daar bevriend met de populaire Cressida. Als Cressida van een balkon valt – springt? geduwd wordt? – stopt de school de affaire in de doofpot. Schandalen kosten immers geld.
De reden voor deze terugblik is een uitnodiging voor een schoolreünie. Kersti, inmiddels getrouwd en een bestsellerauteur, grijpt deze kans met beide handen aan. Ze is vastbesloten om eindelijk de waarheid over Cressida’s val te achterhalen.

ISBN: 9789026144141 – Uitgeverij De Fontein – Aantal pagina’s: 336– Roman


*****

4 van de 5 sterren – Joke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een spannende roman over vriendschap, liefde en geheimen.’

Hoofdpersonages

*****

Kersti is geboren in Toronto als jongste in een gezin dat eigenlijk al compleet was. Kersti voelt zich door haar ouders genegeerd en ze kan ook slecht opschieten met haar oudere zussen. Ze heeft altijd een soort schuldgevoel dat ze niet goed genoeg is en eist zelden iets van anderen. Naarmate het verhaal verder gaat, ontwikkelt zij zich als iemand die zich door niets laat weerhouden om te bereiken wat ze wil en ze leert om voor zichzelf op te komen.
Cressida is de hartsvriendin van Kersti vanaf het eerste moment dat zij elkaar ontmoeten op de kostschool. Ze is beeldschoon en straalt vitaliteit uit. Haar moeder is actrice en haar vader producer. Ze blijven nooit lang in dezelfde stad, dus is een kostschool een prima oplossing. Cressida is zelfbewust en ze weet goed wat ze wil.
— Joke

Sfeer

*****

De school voor afgeschreven kinderen beschrijft een sfeer van hechte vriendschappen tussen kinderen die de liefde van het gezin moeten missen. Maar ook rivaliteit en jaloezie onderling komen regelmatig voor. Het is spannend om te lezen wat de gevolgen van de jaren op een kostschool zijn voor je verdere leven. De manier waarop dit je leven kan beïnvloeden, komt goed tot uiting.
— Joke

Schrijfstijl

*****

Het verhaal is van begin tot eind vlot geschreven en afwisselend ga je met Kersti van het heden naar twintig jaar terug. Vooral de gevoelens en gedachten van Kersti worden mooi beschreven.
— Joke

Passage uit het boek

‘Kersti moet bekennen dat ze geroerd is, dat ze zich zelfs gevleid voelt dat Cressida haar boven Magnus heeft verkozen. Ze doet afstand van het sluimerende idee dat Cressida dat altijd doet, haar het gevoel geven dat ze speciaal is en haar tegelijkertijd laten weten dat ze niets voorstelt. “Mijn ouders kunnen een trip naar Telluride niet betalen,” zegt Kersti. “Laten we er na de vakantie nog maar eens over praten. Misschien hebben we allebei behoefte aan wat ruimte.”
“Ik wil geen ruimte,” zegt Cressida.”Er is al meer dan genoeg ruimte tussen ons geweest.”
Kersti merkt dat haar gevoelens zachter worden en dat haar tegenzin en jaloezie beginnen te smelten. Want ondanks alles wat er is gebeurd, weet ze dat Cressida dol op haar is.’

Leesvoorschrift

Een heerlijk boek voor in je luie stoel in de zon en neem af en toe een hap van een frisse fruitsalade.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

75%

25%

Hoe dik is de pil?

336 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.