Recensie: John Banville – April in Spanje

Recensie: John Banville – April in Spanje


Aan de idyllische kust van de Spaanse stad San Sebastián kan patholoog-anatoom Quirke maar moeilijk rust vinden, ondanks de stranden, de cafés en het gezelschap van zijn ontwapenend liefdevolle vrouw. Wanneer hij in een bar een bekend gezicht denkt te zien, vermoedt hij dat zijn verbeelding met hem op de loop is gegaan. Deze jonge vrouw kán niet April Latimer zijn. Zij werd immers jaren geleden door haar broer vermoord – zo luidde de conclusie van een geruchtmakende zaak die de Ierse politieke verhoudingen op hun grondvesten had laten schudden.

Quirke neemt contact op met zijn dochter Phoebe in Ierland, want zij was bevriend met April.  Phoebe waarschuwt de Ierse politie en die ziet aanleiding om inspecteur St. John Strafford naar Spanje te zenden. Maar Strafford is niet de enige die op pad gaat. Een meedogenloze huurmoordenaar jaagt op zijn nieuwste prooi en zijn slachtoffer zou weleens Quirke zelf kunnen zijn.

ISBN: 9789021436470 – Uitgeverij Querido –  Aantal pagina’s: 360 – Roman


*****

3 van de 5 sterren – Antoine


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Stijlvol geschreven en elegante misdaadroman!’

Hoofdpersonages

*****

De hoofdrol in April in Spanje weggelegd voor de Ierse arts Quirke, die als staatspatholoog-anatoom in het Ziekenhuis van de Heilige Familie werkte. Hij is opgegroeid in een weeshuis en nadien in het huisgezin van rechter Garret Griffin opgenomen. Na zijn eerste mislukte huwelijk is Quirke hertrouwd met de Oostenrijkse Evelyn Blake, die als psychiater werkt. Quirke maakt qua persoonlijkheid een onrustige en ongeïnteresseerde indruk. Hij lijkt somber en gevoelig. In zijn relatie met Evelyn is het vooral laatstgenoemde die leven in de brouwerij brengt. Quirke en Evelyn zijn in staat om elkaar intellectueel uit te dagen en hun relatie verloopt verder in goede harmonie. Quirke’s dochter Phoebe studeert ook medicijnen. Zij was bevriend met April Latimer, die vier jaar geleden vermist is geraakt. Zij schiet haar vader te hulp bij het oplossen van het mysterie.
— Antoine

Sfeer

*****

Allereerst is van belang om te vermelden dat het verhaal zich afspeelt  ten tijde van het dictatoriale regime van Franco. De misdaadroman krijgt daarmee een historisch tintje, maar daar blijft het bij. In April in Spanje staan geen historische uiteenzettingen weergegeven.

Wat bijzonder is aan deze misdaadroman is dat verschillende personages elkaar tegen komen of elkaar ooit tegen zijn gekomen. Naarmate het verhaal vordert krijgen de personages het inzicht dat de personen, die zij eerder zijn tegengekomen, een bepaalde rol spelen.

Verder geeft Banville in het gehele verhaal, op de meest onverwachte plaatsen, bepaalde aanwijzingen die leiden naar de ontknoping. Dat leidt overigens eerder tot meer nieuwsgierigheid naar de ontknoping dan dat het verhaal spannender wordt.
— Antoine

Schrijfstijl

*****

De misdaadroman is goed leesbaar qua taal- en woordgebruik en tevens in vlot tempo te lezen, hoewel veel zinnen zijn opgebouwd uit meerdere kortere bijzinnen. Verwacht geen uitgebreid plot of bloederige scènes. Het taalgebruik is stijlvol en preppy.
— Antoine

Passage uit het boek

‘De non reageerde alsof ze werd uitgedaagd, schudde heftig haar hoofd en barstte uit in een Spaanse woordenvloed. Phoebe, verbijsterd, maakte aanstalten weer iets te zeggen. Voordat ze dat kon doen, ging de telefoon op de balie over, en de non nam hem op. Ergens in de verre uithoeken van het ziekenhuis begon een elektrische bel te rinkelen – Phoebe herkende het geluid als dat wat ze op de achtergrond had gehoord toen ze eerder had opgebeld. De non negeerde het, verhief alleen haar stem, zodat ze stond te schreeuwen in de telefoon. Phoebe haalde haar agenda tevoorschijn en krabbelde op een blanco pagina achterin DOKTER ANGELA LAWLESS en hield dit omhoog zodat de non het kon zien. De bel rinkelde nog steeds. De non legde een hand op de hoorn.’

Leesvoorschrift

Neem dit boek mee in je bagage voor een citytrip naar San Sebastián in het vroege voorjaar. Je bestelde zojuist een glaasje txakoli op een terras in de Baskische plaats en terwijl je wacht op je drankje lees je een kort moment in April in Spanje.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

59%

41%

Hoe dik is de pil?

360 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.