Recensie: John Yorke – Into The Woods

Recensie: John Yorke – Into The Woods


We houden allemaal van verhalen. Maar waarom vertellen we ze? En waarom werken alle verhalen op een griezelige, soortgelijke manier?
John Yorke, grondlegger van de BBC Writer’s Academy, bracht een breed scala aan drama naar de Britse televisie. Hier neemt hij ons mee op een reis naar het hart van storytelling, waar hij onthuld dat alle verhalen uit dezelfde onderliggende structuur bestaand.

ISBN: 9781 846 146 435 – Penguin Books Ltd – Aantal pagina’s: 336 – Informatief


*****

4 van de 5 sterren — Iris


scrollen

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Start!

Recensie in één zin

Fascinerende analyse over de kern van alle verhalen.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

‘Into The Woods’ verteld in 200 pagina’s de basis van verhaalstructuur, en besteedt daarna de laatste 100 pagina’s aan het toepassen van de theorie op hedendaagse filmklassiekers. Het is geen zelfhulpboek of ‘schrijven voor dummies’, maar bedoeld om meer inzicht te geven in moderne vertellingen. Waarom is verandering bijvoorbeeld zo belangrijk? Waarom speelt de climax van het verhaal altijd af op ongeveer het midden van het boek of de film? Wat is de rol van de antagonist? Yorke legt dit uit terwijl hij gebruik maakt van geschiedenis, psychologie en filosofie.

— Iris

Schrijfstijl

*****

Yorke verdeelt het klassieke verhaal in vijf acts, die hij per hoofdstuk behandelt. Hij legt zijn theorie uit aan de hand van bekende verhalen, van Finding Nemo tot Macbeth, waardoor het makkelijk te herkennen is. Hij gaat diep genoeg op elk onderwerp in, maar maakt er geen studie van, wat het boek breed genoeg houdt.
— Iris

Passage uit het boek

‘So you have a central character, you emphatize with them, and something then happens to them, and that something is the genesis of the story. Jack discovers a beanstalk; Bond learns Blofeld plans to take over the world.’

Voor wie is dit boek?

‘Into The Woods’ zal misschien niet voor iedereen even nuttig zijn, maar zoals Yorke al schrijft, verhalen vertellen zit in de natuur van de mens. Voor mensen met een interesse in film, televisie, theater of literatuur zal dit boek een ware eye-opener zijn, dat je kritischer naar verhalen doet kijken.
— Iris

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

336 pagina’s
dikke-pil

Ga je dit boek lezen?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.