Recensie: Jonas Boets – Reünie

Recensie: Jonas Boets – Reünie


Tijdens de rondleiding op een schoolreünie in een Brugs college stuit men op het lijk van priester Lanoye, de leerkracht geschiedenis van deze school. Niemand kan aanvankelijk begrijpen waarom die priester vermoord werd. Hij scheen een goed en respectabel man geweest te zijn.
Commissaris Pieter van In en zijn collega Guido Versavel worden op de zaak gezet. Ze hebben onmiddellijk het gevoel dat de directeur van de school het een en ander onder tafel wil vegen en hen niet alle informatie geeft die ze nodig hebben om deze zaak op te lossen.
Kort daarna worden er oud-leerlingen van deze school vermoord. Wat is er aan de hand? Kunnen feiten uit het verleden de reden zijn voor deze misdaden? Van In en Versavel proberen antwoorden op deze vragen te vinden voor er nog meer slachtoffers vallen.

ISBN: 9789022340011 – Uitgeverij Manteau – Aantal pagina’s: 296 – Misdaadroman


*****

4 van de 5 sterren – Marita


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Reünie is een spannende en waardige voortzetting van de originele boeken van Pieter Aspe.’

Hoofdpersonages

*****

De hoofdpersonages in Reünie zijn Pieter Van In en zijn onafscheidelijke collega Guido Versavel.
We maken in dit boek kennis met een jonge Van In. Hij is gescheiden en heeft na lange tijd aanvaard dat het niet meer terug goed zal komen tussen hem en zijn ex. Van In doet graag zijn eigen zin en heeft lak aan autoriteit. Tijdens zijn onderzoeken gebruikt hij nogal onconventionele methoden, wat hem niet in dank afgenomen wordt door zijn superieuren.
Guido Versavel is de vaste collega van Van In. Ze vullen elkaar perfect aan. Daar waar Van In nogal een kort lontje heeft en vlug door het lint gaat, blijft Versavel zijn rustige zelve. Hun vriendschap en trouw tegenover elkaar is onvoorwaardelijk. Versavel is homo en heeft het soms heel moeilijk met de manier waarop bepaalde individuen in de maatschappij hier nog steeds mee omgaan.
— Marita

Sfeer

*****

De boeken van Pieter Aspe worden gekenmerkt door spanning en een onverwachte ontknoping van de misdaad. Jonas Boets is er naar mijns inziens in Reünie perfect in geslaagd om die sfeer te behouden. De schrijver valt vanaf de eerste bladzijden met de deur in huis en lukt er in om je nieuwsgierig en in spanning te houden tot de laatste bladzijde. Blijven gokken wie de dader is, is vrij zinloos want de schrijver zet je regelmatig op het verkeerde been.
— Marita

Schrijfstijl

*****

Reünie laat zich heel vlot lezen door de directe schrijfstijl van Jonas Boets. Alhoewel hij de personages en omgeving van het verhaal overneemt van Pieter Aspe drukt hij toch zijn eigen stempel op het verhaal. Het is een ‘andere’ Aspe, maar hij evenaart zeker het origineel. De personages die gecreëerd werden door Pieter Aspe respecteert hij voldoende. Dit is uiteraard een groot pluspunt als je fan bent van de originele boeken van Aspe.
— Marita

Passage uit het boek

‘’Heb je verdorie nooit van regels gehoord?’
De Kee brieste. Speekseldruppels belandden op de wang van Van In. In plaats van ze af te vegen deed hij alsof er niets aan de hand was. Het was niet het moment om zijn baas te confronteren met zijn gebreken.
‘Als je een onderzoek wilt doen, dan passeer je langs mij, begrepen?’
Van In had kunnen weten dat Duden meteen naar De Kee zou bellen zodra hij de school had verlaten. Hij had nog geprobeerd te veinzen dat hij de weg kwijt was geraakt en dat hij echt op zoek naar Pascale was geweest. Maar de geopende doos vol bewijsmateriaal en de strategisch geplaatste zaklamp ondermijnden zijn betoog. Even had hij nog geprobeerd om de rollen om te draaien en Duden te vragen wat de klachtenrapporten te betekenen hadden, maar hij was niet het soort directeur dat zich liet bedreigen.’

Leesvoorschrift

Dit boek laat zich vlot lezen op een mooie zomerdag, op een bankje in het oude stadscentrum van Brugge met een Duvel bij de hand.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

296 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk1 comment

Reactie toevoegen

+ Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.