Recensie: Kara McDowell – Hoe dan ook

Recensie: Kara McDowell – Hoe dan ook


Gemiddeld neemt een mens 35.000 beslissingen per dag. Dat zijn er zo’n 34.999 te veel voor Paige Collins, die voortdurend bang is om de verkeerde keuze te maken. Ze vraagt zich constant af ‘Wat als…?’ Zou ze haar leven voorgoed verpesten als ze voor het één kiest, of verpest ze alles als ze de andere keuze maakt?

Paige raakt verlamd door keuzestress als ze moet kiezen tussen twee last minute opties voor haar kerstvakantie. Moet ze met haar beste vriend (en stiekeme crush) Fitz meegaan naar het romantische vakantiehuisje van zijn familie in de bergen? Of moet ze met haar moeder meegaan naar New York, een stad waar Paige haar hele leven al over droomt?

ISBN: 9789048858453 – Uitgeverij Moon – Aantal pagina’s: 320 – Young adult


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Herkenbaar voor de eeuwige twijfelaar, maar niets is wat het lijkt in deze intrigerende young adult roman.’

Hoofdpersonages

*****

Paige, de hoofdpersoon van Hoe dan ook heeft een crush op haar beste vriend Fitz, maar ze zijn niet meer dan vrienden. Fitz datet geregeld andere meisjes en geeft geen blijk van meer interesse in Paige. Vlak voor de kerstdagen nodigt Fitz Paige uit voor een paar dagen in de bergen, zodat ze eindelijk sneeuw kan zien (in Gilbert, Arizona sneeuwt het nooit). Maar Paiges moeder heeft twee tickets gekregen naar New York, waar Paige ook dolgraag naar toe wil. De keuzestress van Paige is mega. Op dat moment glijdt ze uit over een gladde vloer, valt en alles wordt zwart.
In het boek leidt Paige vanaf dat moment parallelle levens. In het ene gaat ze met Fitz mee naar de bergen, in het andere gaat ze met haar moeder mee naar New York. In beide levens heeft ze het moeilijk met zichzelf en loopt ze in dezelfde valkuilen. Ze twijfelt of ze ooit wel gelukkig kan worden en is bang dat ze voor altijd dat ‘meisje is dat gevangenzit in een eindeloos ‘stel dat’-spel.’ Heeft Paige alleen last van keuzestress, of is er meer aan de hand?
Fitz is een vlotte jongen, een charmeur die ieder meisje om zijn vinger windt. Hij heeft een goed hart, is attent en probeert alles wat in zijn macht ligt om Paige te helpen als ze een paniekaanval krijgt.
In New York ontmoet Paige Harrison, de zoon van een oude vriend van haar moeder waar ze logeren. Aanvankelijk is Harrison stug en afstandelijk, maar hij ontdooit en bekommert zich steeds meer om Paige. Hij is echter geen Fitz…
— Isolde

Sfeer

*****

Hoe dan ook is een ultiem kerstverhaal, met opbloeiende liefdes tegen de achtergrond van romantische plekjes, maar met een pittig randje. Het gedrag van Paige is namelijk redelijk extreem, wat vooral medelijden, maar soms ook echt irritatie oproept.
Wat is er toch met Paige aan de hand?
Het boek begint vlak voor kerst en de meeste gebeurtenissen, in de beide parallelle levens van Paige, vinden plaats tijdens de kerstdagen. In het ene leven is Paige in New York met alle lichtjes, de ijsbaan in Central Park en kerstmannen in Santa Town. In het andere leven is Paige in de bergen, waar het sneeuwt en koud is.
Wie wil er geen witte kerst?
— Isolde

Schrijfstijl

*****

De parallelle levens wisselen elkaar voortdurend af en spelen zich daardoor tegelijk af. Kara McDowell eindigt de hoofdstukken elke keer heel slim met een cliffhanger, waardoor je snel door wilt lezen om erachter te komen wat er zal gebeuren. Ook zijn er situaties die in beide levens voorkomen, bijvoorbeeld de brief die Paige aan Fitz heeft geschreven. Doet Paige hetzelfde, of maakt ze andere keuzes?
Verder leest het boek vlot en snel. De hoofdstukken zijn allemaal ongeveer even lang, de personages hebben leuke karakters. Kortom, Hoe dan ook is een aantrekkelijk boek om te lezen.
Aan het einde van het boek begrijp je de cover ook helemaal!
— Isolde

Passage uit het boek

‘‘Harrison draait zijn gezicht van me weg om de glimlach, waarvan ik weet dat die er is, te verbergen, Er borrelt een warm gevoel in mijn buik dat zich door mijn lijf verspreidt. Is dit flirten? Ik het al zo lang niet met iemand geflirt – of beter gezegd: ik heb al zo lang geen interesse meer in flirten met iemand. Het is als een injectie bruisende energie die door mijn aderen tintelt. Ik werp een zijdelingse blik op hem en merk de moedervlek naast zijn mondhoek op. Hij is geen Fitz. En misschien is dat juist goed.’’

Leesvoorschrift

Hoe dan ook komt het beste tot zijn recht als je het leest op een lekker plekje naast de kerstboom samen met een schaaltje kerstkransjes en een grote beker warme chocolademelk met slagroom.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

77%

23%

Hoe dik is de pil?

320 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.