Recensie: Karissa Chen – Vogels op de wind

Recensie: Karissa Chen – Vogels op de wind


Eén keuze kan meerdere levens bepalen. Suchi ziet Haiwen voor het eerst als ze nog een jong meisje is, aangetrokken door het betoverende geluid van zijn viool. Hun vriendschap ontwikkelt zich tot liefde, maar wanneer Haiwen in 1947 stiekem dienst neemt in het leger om zijn broer die op het punt staat vader te worden te redden van zijn dienstplicht, blijft Suchi achter met alleen de viool en een briefje met ‘Vergeef me’.

Zestig jaar later ziet Haiwen Suchi in een Amerikaanse supermarkt. Maar waar Haiwen dit als tweede kans ziet, heeft Suchi nooit de luxe gehad terug te kijken. Kunnen ze in de schemering van hun leven hun verloren liefde nog terugvinden?

ISBN: 9789046830833 – Wereldbibliotheek – Aantal pagina’s: 400 – Roman, historische roman


*****

5 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Wat een mooi boek: de verhaallijnen, de structuur en de taal, alles klopt!’

Hoofdpersonages

*****

De ene hoofdpersoon van Vogels op de wind is Suchi, de andere is Haiwen. De twee leren elkaar op de basisschool kennen. Het is dan eind jaren ’30 en de situatie in China is onrustig, ook omdat de Tweede Wereldoorlog is losgebarsten. Het boek begint in 1946 als Haiwen stiekem in dienst gaat en Suchi en zijn familie verlaat. Suchi en Haiwen hebben dan al een relatie en zijn van plan op elkaar te blijven wachten. Al snel wordt duidelijk dat dat bijna niet mogelijk is. Suchi en haar zus worden door hun ouders naar Hongkong gestuurd, in de verwachting dat het daar veiliger is.
Zowel Haiwen en Suchi hebben een heel leven vol moeilijke, maar gelukkig ook mooie, momenten geleefd als ze elkaar zestig jaar later weer ontmoeten. Ze wonen dan allebei in de Verenigde Staten, en nog niet eens zo ver van elkaar vandaan. Lukt het ze om hun liefde weer opnieuw te laten bloeien?
— Isolde

Sfeer

*****

Als je Vogels op de wind leest, lees je niet alleen een mooie roman. Je leest vooral ook een verhaal over de geschiedenis en hoe een paar levens door de loop van de geschiedenis zijn beïnvloed. Hier in Nederland weten we nog veel te weinig over wat er in de jaren veertig gebeurde in China en wat de rol van Japan was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je leert veel over de geschiedenis van China, en ook Taiwan en Hongkong worden belicht.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Karissa Chen heeft voor een bijzondere structuur voor Vogels op de wind gekozen. Het verhaal van Suchi vertelt ze chronologisch, dat van Haiwen gaat terug in de tijd. En ondertussen is er ook nog een verhaallijn die zich in het heden (2006) afspeelt.
Chen heeft een mooie schrijfstijl. De zinnen lopen lekker, soms zijn ze bijna poëtisch en het verhaal leest prettig. Het enige minpuntje is de schrijfwijze van de Chinese namen. Afhankelijk van de locatie waar de hoofdpersonen zijn, en bijvoorbeeld de lokale Chinese taal en uitspraak, worden de namen anders gespeld (Suchi, Suji, Haiwen, Howard). Dit is soms wat verwarrend, maar als je de naam hardop uitspreekt, herken je de klank en weet je weer precies over wie het gaat.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Ze schudde haar hoofd. ‘Als jij haar zou bellen, als ze wist dat jij aan de overzijde op haar wacht…’
‘Maar ik ben al…’ begon hij, om meteen weer te zwijgen. De woorden ‘vreselijk geleden’ snerpten in zijn oor.
‘Ooit hield je zielsveel van mijn zus. Als je nog steeds van haar houdt, ook al is het maar een beetje, bel haar dan. Ze heeft je nodig.’ Sulan zweeg even. ‘Het is namelijk nog niet te laat. Jullie tweeën – jullie hebben nog steeds een kans.’
Howard streek de envelop in zijn hand glad. Hij kuchte. ‘Dank je,’ zei hij.
Sulan knikte. Moeizaam stond ze op en sloeg haar jasje om haar tengere gestalte. ‘Ik smeek het je,’ zei ze, en toen verdween ze weer in de besneeuwde avond.’

Leesvoorschrift

Het is een rustige zomeravond, het is buiten nog lekker warm en de zon gaat langzaam onder. Dit is een perfect moment om je onder het genot van een kopje groene thee te verdiepen in de geschiedenis van Suchi en Haiwen.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

400 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.