Recensie: Katherine May – Winteren

Recensie: Katherine May – Winteren


Winteren verkent op een prachtige en troostrijke manier de donkere periodes van het leven, wanneer we ons moeten terugtrekken om onszelf te verzorgen en te herstellen.

We moeten leren de winter uit te nodigen in ons leven. Daar gaat dit boek over: het proces leren herkennen, begrijpen en zelfs koesteren. We zullen er misschien nooit voor kiezen om te winteren, maar we kunnen wel kiezen hoe.

Iedereen heeft wel momenten in zijn of haar leven die vragen om stilstand: een verlies, ziekte, zorgen, te hard gewerkt. Katherine May laat zien dat deze periodes komen en gaan, net als de seizoenen. En zoals in de natuur de winters gebruikt worden om te rusten, kunnen wij deze momenten ook aangrijpen om een stap terug te doen en te ‘winteren’.

ISBN: 9789046828854 – Uitgeverij Nieuw Amsterdam – Aantal pagina’s: 256 – Non-fictie


*****

2 van de 5 sterren – Nienke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een krachtige vertelling van ons donkerste seizoen, echter was het boek helaas geen goede match voor mij.’

Hoofdpersonages

*****

We volgen het verhaal van Katherine May in een bijna autobiografische vertelling. Katherine speelt namelijk zelf de hoofdpersoon in haar boek en neemt ons mee door de donkere maanden van de winter. Ze beschrijft hoe ze worstelt met een depressie en een burn-out en leert om van de winter te genieten.
— Nienke

Sfeer

*****

Ik moet eerlijk zeggen dat ik erg veel moeite had om door het boek heen te komen. Dat vond ik erg jammer, omdat ik hoge verwachtingen had. Helaas waren de hoofdstukken voor mij te beschrijvend, waardoor ik er niet bij kon blijven. Het werd langdradig voor mij en daar baalde ik van. Ik moest het boek te vaak wegleggen, omdat ik me anders niet kon concentreren. Toch moet ik wel meegeven dat de sfeer van de winter me juist wel erg aanstond. Het is namelijk het perfecte seizoen om op te laden en rustig aan te doen.
— Nienke

Schrijfstijl

*****

Katherine schrijft erg beeldend en stopt veel informatie in de bladzijden. Soms net iets te veel. Het kan namelijk erg langdradig worden, en dat vind ik jammer. Ondanks deze minpunten vind ik de manier waarop de winter neer werd gezet prachtig om te lezen en kan ik nog steeds erg van dit seizoen genieten, ondanks de winterdepressie.
— Nienke

Passage uit het boek

‘Maar als geluk iets is waar je je in kunt bekwamen, dan is verdriet dat ook. Misschien door al die jaren op school, of misschien door andere verschrikkingen, wordt ons geleerd om verdriet te ontkennen, om het diep in onze schooltas te stoppen en te doen alsof het niet bestaat. Als volwassene moeten we vaak leren de heldere roep ervan te horen. Dat is winteren. Het is de actieve aanvaarding van verdriet. Het is de oefening in het onszelf toestaan het als een behoefte te voelen. Het is de moed om naar de pijnlijkste gedeelten van onze ervaring te kijken en ons uiterste best te doen ze te helen. Winteren is een intuïtieve gebeurtenis, waarin we onze werkelijke behoeften messcherp voelen.’

Leesvoorschrift

Settel je op een donkere, koude dag op de bank met dit boek en leer jezelf weer op te laden.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

256 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.